Afbeelding
(Foto: Han Giskes)

Koemarkt krijgt winterterras

In de tweede week van november, mits de horeca dan weer van slot is, gaat op de Koemarkt in Purmerend het winterterras open. Sowieso zes horeca-ondernemers van de Koemarkt en de eigenaar van 't Hoedje van de Koningin (Kaasmarkt) hebben de duurzame terrasschermen besteld. In totaal wordt op het horecaplein ongeveer 500 vierkante meter aan winterterras gebouwd. De schermen zijn hufterproef, voldoen aan alle gestelde kwaliteitseisen en zorgen straks, inclusief verwarmers, voor behaaglijke uurtjes, ongeacht het weer.

Arwin Versteijne is naast eigenaar van Brasa Purmerend voorzitter van de afdeling Purmerend en Beemster van Koninklijke Horeca Nederland. Hij is blij dat een einde komt aan 7 jaar touwtrekken. "Zolang zijn we er al mee aan de gang. In die tussentijd zijn er vier wethouders mee bezig geweest. Het ging niet alleen over een winterterras zoals er nu komt, ook hebben we geprobeerd om een vergunning te krijgen voor terrassen tegen de gevels aan. Een architect vond destijds een terras op het middenplein ondeugdelijk en de welstandscommissie was van mening dat terrassen tegen de gevels aan niet kon", vertelt Versteijne.

Vanaf maart, toen Corona voor grote dervingsinkomsten zorgde, is er goed contact geweest met de gemeente en met verantwoordelijk wethouder Mario Hegger. "We zijn constant met elkaar in gesprek gebleven. Dat had ook tot gevolg dat de horeca sinds 1 juni weer open mocht. Ik kan wel zeggen dat het huidige college ervoor heeft gezorgd dat we nu extra terrasruimte hebben. Nog een voordeel is het dat de precario voor dit jaar geseponeerd is. We kunnen als horeca echt wel tevreden zijn met B&W."

Onlangs heeft de leverancier van de schermen voor het winterterras een informatie-avond gehouden. Verreweg de meeste horeca-ondernemers van de Koemarkt waren aanwezig. Dat niet iedereen financieel aan het terras bijdraagt heeft te maken met de aanzienlijke kosten. Arwin Versteijne: "De schermen moeten van de gemeente aan bepaalde eisen voldoen. Daar is een kostenplaatje mee gemoeid. Ze zijn transparant, in hoogte verstelbaar en gaan minimaal acht jaar mee. Om meningen te horen en te zien hoe het eruit ziet hebben we verschillende steden bezocht, waaronder Delft. Er is voor die variant gekozen."

Het winterterras zal een welkome uitbreiding zijn van de Koemarkt. "De consument wil niets liever dan buiten zitten, zeker nu met de maatregelen rondom Corona. En als dat dan ook nog lekker achter het glas met een terrasverwarmer boven het hoofd, kan het toch helemaal niet meer stuk", aldus Versteijne tot slot.


Officiele opening H20/Rabo Esports

Op 9 oktober werd de H20 Esports Campus en Rabo Esports Stadium officieel geopend door Anneke van Zanen, voorzitter NOC*NSF, samen met auteur en voormalig esporter Koen Schobbers. Daarop volgde een ongoing evenement vol activiteiten dat zowel fysiek (met genodigden) als digitaal de hele dag door ging. In de avond maakte ook Prins Constantijn van Oranje zijn opwachting in een online uitzending vanuit de Inside Esports Studio.