Afbeelding
Notaris Arlette Cabenda: "Het is noodzakelijk om over bepaalde zaken goed na te denken en ze vast te laten leggen." (Foto: RodiMedia/NV)

Notaris Arlette Cabenda: ‘Sta als ondernemer vaker stil bij het ‘wat als…?-scenario’

In een algemene notarispraktijk komt een grote verscheidenheid aan zaken langs. Zo ook bij notaris Arlette Cabenda, sinds 1998 gevestigd in Purmerend. Ze draait haar notariskantoor met hulp van zes medewerkers, wat zo zijn voordelen heeft. Het zorgt voor korte lijnen en direct en rechtstreeks contact met de notaris, die dan ook de dossiers kent van elke cliënt. Behalve familierecht en onroerend goed, houdt Arlette zich bezig met ondernemingsrecht en is ze onder andere actief bij het oprichten van B.V.’s, de overdracht van aandelen of een bedrijf, fusies en statutenwijzigingen.

De notaris kent haar ondernemers en kijkt dan ook vaak verder naar het persoonlijke vlak en probeert mee te denken. Zo constateerde ze dat veel ondernemers verzuimen om een belangrijke kwestie te regelen. Wat als .... zij zelf door ziekte niet meer in staat zijn hun zaak te leiden?

“Voor een ondernemer is het van belang om na te denken over hoe hij de zaken heeft geregeld wanneer hem iets overkomt, zodat het bedrijf niet stil komt te liggen”, benadrukt Arlette. “Dat betreft niet alleen een testament bij overlijden, maar tevens een levenstestament. Want wat gebeurt er met je bedrijf wanneer je een ongeluk krijgt, of dement wordt en niet meer in staat bent je zaken te doen? Wie neemt de zaak over of zet hem voort? Een levenstestament treedt meestal in werking na een medische verklaring. Met zo’n levenstestament weet je dat de zaak door gaat.”

Noodzakelijk

Te weinig ondernemers zijn hier mee bezig, geeft ze aan. “Een gewoon testament is wat algemener, maar een levenstestament vinden ondernemers lastig. En het is ook niet leuk om over zulke dingen na te denken. Voor een ondernemer is de zaak zijn kindje, hij of zij is de enige die weet hoe het werkt. Dat gevoel leeft heel sterk bij ondernemers. Maar toch is het noodzakelijk stil te staan bij: Wat als…? En in een levenstestament een gevolmachtigde aan te wijzen.”

Spannende tijd

Er is nu natuurlijk ook een bredere context. “Sowieso is het nu met corona een spannende tijd. Iedereen loopt het risico enkele weken of langere tijd ziek te zijn of een paar maanden in het ziekenhuis te liggen. Regel het goed voor je onderneming. Denk er over na. Als je het niet regelt moet men langs de rechter, dan ben je al drie maanden verder voor er een bewindvoerder is. Dan komt de continuïteit van de onderneming in gevaar. Ik snap dat de meeste ondernemers nu aan het overleven zijn en wel iets anders aan hun hoofd hebben, maar dan nog, vergeet niet af en toe hier bij stil te staan.”

De zaken goed regelen is maatwerk. Dat geldt niet alleen voor een levenstestament, maar bijvoorbeeld ook bij bedrijfsoverdracht. Ook daarbij is het van belang er tijdig over na te denken en mee bezig te gaan. “Wanneer een ondernemer op termijn zijn bedrijf wil overdragen is het meest ideaal om daar vijf jaar van tevoren al mee te beginnen”, vertelt Arlette.

Bedrijfsoverdracht

“Het is een heel proces, en fiscaal zijn er bepaalde regels. Die jaren heb je echt nodig om alles klaar te maken voor de overdracht. Je moet bepalen wat je wil, het pad voorbereiden en daarnaartoe werken. In dat eerste stadium kun je al contact opnemen met de notaris en de accountant om samen te kijken wat er speelt aan regels en wetten omtrent het oprichten van B.V.’s, het personeel etc. Op basis daarvan kun je een traject uitzetten om alles in goede banen te leiden.”

Wie is de baas?

Waar de meeste ondernemers ook mee aan de gang moeten is de UBO-wet die op 27 september in werking is getreden voor Nederland. Alle organisaties moeten uiterlijk op 27 maart 2022 bij de KvK hebben laten registeren wie de “ belanghebbende” is in de vennootschap. Oftewel: Wie is nu echt de baas? Arlette: “Dat hoeft niet perse iemand te zijn met de meeste aandelen, maar vooral degene met de meeste zeggenschap, bijvoorbeeld op basis van stemrecht of het eigendomsbelang. Niet iedereen is hier blij mee, voor het gevoel botst de informatie met de privacy. Maar deze wet overstijgt de privacywet. Grote ondernemingen proberen de “uiteindelijke belanghebbende persoon” nog wel te verstoppen in ingewikkelde constructies, maar dat is erg lastig, en er is eigenlijk geen ontkomen aan omdat het vanuit Europa is ingevoerd.”

In een levenstestament wijs je een gevolmachtigde aan die de zaak voortzet wanneer je dat zelf (tijdelijk) niet meer kunt

Ze zou graag uitgebreid willen ingaan op de fiscale wijzigingen van volgend jaar die gevolgen hebben voor ondernemers, maar niet alles is al concreet. Toch heeft Arlette nog wel een laatste tip: “In januari gaat de overdrachtsbelasting voor bedrijfspanden omhoog van 6 naar 8 procent. Hetzelfde geldt voor een beleggingspand. Dus als je wil kopen met het oude tarief moet het pand overgedragen zijn voor 1 januari a.s. .”


Notaris Cabenda

Herengracht 1

1441 EV Purmerend

www.notariscabenda.nl