Afbeelding
(Foto: Pixabay)

Wanneer gaan we de economische gevolgen pas echt goed merken?

Koning Winter heeft sinds het begin van deze maand definitief voet aan de grond gekregen. En dat hebben we de afgelopen weken wel gemerkt. De vorst, sneeuw en kou vormden een welkome afwisseling van de door corona beheerste maatregelen. Want het is inmiddels wel duidelijk dat het er allemaal anders uitziet dan we gewend waren en toch stilletjes op hoopten.

Gelukkig zijn er nu echt vaccins, al gaat dat af en toe nog met horten en stoten. Desondanks zal de vaccinatie hopelijk voor het zomerseizoen voor een groot gedeelte afgerond kunnen zijn. Maar of we dan weer terug kunnen of zullen keren naar het 'oude normaal ' waag ik te betwijfelen. De 'deskundigen', veelal onder aanvoering van virologen, bestuurders en vooral economen buitelen over elkaar heen om ons te vertellen wat er verwacht mag worden en wat we moeten doen. Prachtige en meestal tegenstrijdige adviezen, maar helaas net als met beleggen is er geen enkele garantie voor het beloofde resultaat noch mogelijkheid van verhaal halen. Je ziet en hoort opvallend weinig ondernemers, met name uit het Midden- en Klein Bedrijf.

Eigenlijk wel logisch, die zijn hard bezig om hun onderneming heelhuids of ten minste zonder al te veel kleerscheuren door deze ongekend zware periode te loodsen.

Prachtig en mooi dat de overheid steunpakketten in het leven heeft geroepen. Maar er blijven nog veel meer kosten over waar elke ondernemer een oplossing voor moet zien te vinden. De rek is er nu wel uit en er staat ons een flinke ontslaggolf te wachten. Natuurlijk zijn er gelukkig ook bedrijven en sectoren die het wel goed doen. Niet alleen food en logistiek maar ook veel bedrijven in de technische doen het goed of zijn in staat de bakens te verzetten.

Onrust en onzekerheid

Kortom veel onrust en onzekerheid de komende tijd. Gelukkig zijn er ook positieve dingen gebeurd. Groenhart is Hofleverancier geworden, proficiat! De Discovery-cup is uitgereikt aan Basisschool “De Blauwe Ster “.Het Regio-en Horizoncollege gaan fuseren, waarmee er in Purmerend een compleet aanbod zal zijn van MBO-opleidingen, waaronder technische. Onder de vlag van de PSG gaat een “ Technasium “ van start. Er is op de “Baanstee-Noord een vestiging van Tesla geopend voor service in Noord-Holland.

Afrekening volgt

Er wordt veel gebouwd en gerenoveerd in onze regio. Zowel woningen als bedrijfsgebouwen, maar ook in de noodzakelijke energietransitie. Alle zijn belangrijk voor welzijn, arbeidsplaatsen en duurzaamheid terwijl de kosten in hoofdzaak in ons eigen land worden besteed voor materiaal en arbeidsloon. Ons land staat er ook binnen Europa wel goed voor om na het verdwijnen van de Coronapandemie weer snel naar op het niveau van het nieuwe normaal te komen.


Dat zal zeker met flink wat frictie en onrust gepaard gaan. Ik hoop van harte dat de komende tijd in ieder geval de zorg, maar ook het onderwijs in wat rustiger vaarwater zullen komen. Zodat er weer regie kan worden gevoerd over het functioneren van die sectoren. Daar kunnen we allemaal een flinke steen aan bijdragen. Door ons ten eerste zelf ook goed en met verstand, maar niet rigide aan de ons opgelegde regels te houden. En daarnaast je eigen handelen daadwerkelijk te richten naar de wensen en noden van onze samenleving om die voor iedereen draaglijk te laten functioneren. Het geld daarvoor is er en de afrekening volgt later. Begrijpelijk dat daar nu weinig nadruk op wordt gelegd.

Wissel voor de toekomst

Maar deze wissel op de toekomst van ons allemaal en vooral voor jonge mensen zullen we wel onder ogen moeten zien en de politiek zal ernaar horen te handelen. We zullen zien hoe dat uitpakt. In ieder geval een goed vervolg van 2021.


Als bedrijf help je de Technieksector en MIG door ook lid te worden !        

Maurits Wagenaar, Ambassadeur Techniek

E : Info@migkit.nl of ook via www.migkit.nl