Piet Hein Debets: "Breng vraag en aanbod in beeld".
Piet Hein Debets: "Breng vraag en aanbod in beeld". (Foto: Han Giskes)

Piet Hein Debets geeft regelmatig bespiegelingen in Regio Zaken

"Bundel de krachten en stop definitief met de hokjesgeest"

In de tijd dat Piet Hein Debets voorzitter was van VOWA maakte hij deel uit van het Werkbedrijf Zaanstreek-Waterland. In dat gezelschap van wethouders, vakbondsbestuurders, UWV-ers, onderwijsvertegenwoordigers en nog enkele groeperingen mocht hij de ondernemers uit de regio Waterland vertegenwoordigen. Het feit dat hij het stokje heeft overgedragen aan Thierry van der Weide betekent niet het einde van zijn pennenvruchten voor Regio Zaken. Integendeel! In deze editie de eerste bespiegelingen van zijn hand.

"De taak van het Werkbedrijf Z/W is erop toe te zien dat de Participatiewet ofwel de zogeheten Banenafspraak daadwerkelijk wordt uitgevoerd. U kunt het zich wellicht herinneren: in de periode 2015-2025 dienen er 125.000 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (bijstandsgerechtigden, Wahjongers en WSW-ers) aan een reguliere baan te worden geholpen. Inmiddels weten we dat wet behoorlijk mislukt is. Er zijn weliswaar mensen aan een baan geholpen, maar de gestelde quota zijn bij lange na niet gehaald.

Alsof dat nog niet genoeg was is de taakstelling van het Werkbedrijf in de loop van de tijd uitgebreid. Perspectief op Werk (een door ‘Den Haag”’ gelanceerd plan) kwam ook op het bord van het werkbedrijf. Nu de coronacrisis zijn sporen achterlaat is er nog een project aan toegevoegd: mensen ‘van baan naar baan’ begeleiden.

Belang van de ondernemer

Prima natuurlijk. Hoe meer mensen in een heuse baan aan de slag kunnen, des te beter dat is. Waar de plannenmakers en ambtelijke uitvoerders echter te gemakkelijk aan voorbij gaan is het ondernemersbelang onder ogen zien. Ondernemers zijn in het algemeen bereid om mee te werken aan de oplossing van het werkeloosheidsvraagstuk. Maar ondernemers denken in de allereerste plaats aan de continuïteit van de onderneming en aan de te realiseren resultaten. Personeel is nodig om die doelen te bereiken, maar die personeelsleden moeten wel een nuttige bijdrage kunnen leveren. Een onderneming is geen charitatieve instelling.

Ik kan me goed voorstellen dat de gemiddelde ondernemer of HR manager zo nu en dan gek wordt van alle consulenten of contactpersonen die komen leuren met plaatsbare kandidaten. Want vergis je niet. In het ‘veld van de werkzoekenden’ zijn heel veel partijen actief. Het UWV, het WerkgeversServicePunt, het Leerwerkloket, Werkom en binnenkort komt daar nog bij het Regionale Mobiliteitsteam Z/W. Met deze opsomming pretendeer ik allerminst een compleet beeld te schetsen.

Zorg voor één loket

Je moet er toch niet aan denken dat de ene bemiddelaar na de andere zich bij een ondernemer aandient met de vraag of er nog ergens een vacature is. Mijn advies aan al die ‘bemiddelende' instanties is: bundel de krachten, zorg voor één loket, inventariseer de vraag en ga pas dan matchen met het enorme aanbod aan arbeidskrachten. Betrek daar heel nadrukkelijk het onderwijs bij, want dat heel veel mensen niet zullen ontkomen aan om- en bijscholing staat voor mij als een paal boven water. De coronacrisis heeft de automatisering in een nog hogere versnelling gebracht en mede daardoor zullen er vele banen in het ‘midden segment' verdwijnen. Vooral die mensen lijken om- en bijscholingen onvermijdelijk. En daarvoor is de goede samenwerking met het onderwijs onontbeerlijk.


Kort samengevat: bundel de krachten, breng vraag en aanbod in beeld, werk intensief samen met het onderwijs en stop met de hokjesgeest."