Thierry van der Weide volgde Piet Hein Debets op als voorzitter van VOWA.
Thierry van der Weide volgde Piet Hein Debets op als voorzitter van VOWA. (Foto: Els Broers)

"Interessant en eervol om de belangen van alle aangesloten ondernemers te behartigen"

"In de vorige Regio Zaken heeft u het gelezen: per 1 januari 2021 ben ik Piet Hein Debets opgevolgd als voorzitter van de VOWA. Een functie die ik met enthousiasme zal vervullen. Ik beschouw het als een interessante en eervolle uitdaging om de belangen van alle aangesloten ondernemers te behartigen.

Ik ben kind van twee ondernemende ouders uit Kwadijk, waarmee het ondernemerschap mij met de spreekwoordelijke paplepel is ingegoten. Dat uitte zich onder meer in een sterk gevoel van zelfstandig willen zijn en je boontjes zelf doppen. Dat gevoel heb ik nog elke dag: zelf beslissingen nemen en werken voor eigen rekening en risico.


Sinds 1997 ben ik trotse zelfstandig ondernemer. Dat begon toen ik nog studeerde en mijn studie combineerde met diverse werkzaamheden. Het woord zzp’er bestond toen nog helemaal niet. Je was gewoon zelfstandig ondernemer. Sinds 2012 ben ik naast ondernemer ook ambtenaar en doordat ik sinds 2015 personeel in dienst heb, zijn de Z en de P van zzp’er ook echt niet meer op mij van toepassing.

Nieuwe VOWA-voorzitter Thierry van der Weide is bij velen al een bekende

De regio Waterland beschouw ik als mijn Heimat: als jongere voetbalde ik tegen de clubs uit alle dorpen en wijken van de regio waar je nu langskomt als je een rondje rijdt. Toen realiseerde je je nog niet half wat ‘de economie van de regio’ betekende; tegenwoordig ben je je heel bewust van de opbouw van de regionale economie: vrijwel alleen MKB, veel makers, een agrarische sector van belang, enkele mooie winkelgebieden maar ook steeds meer denkers. Het opleidingsniveau van de Waterlanders neemt langzaam toe.


In de regio ben ik ook geen onbekende: via initiatieven als Gastvrij Waterland (horeca en toerisme), Waterland Werkt (verbinding onderwijs en ondernemers) en sinds kort ook Ondernemend Purmerend (tv-programma bij RTV Purmerend) ben ik al met velen van u in contact geweest.

Dossiers

De komende jaren ga ik me druk maken over de dossiers waarover mijn voorganger u ook regelmatig informeerde: bereikbaarheid, bedrijventerreinen, toerisme, onderwijs. Stuk voor stuk belangrijke onderwerpen waar iedere ondernemer vroeg of laat mee te maken krijgt, omdat dit zeer wezenlijke voorwaarden zijn om je onderneming succesvol te laten zijn.

"Belangrijk dat wij ondernemers ons nog meer verenigen"

Om op deze dossiers impact te maken, is belangrijk dat wij ondernemers ons nog meer verenigen. Het maakt echt uit of je namens 300 of namens 1000 ondernemers aan tafel zit om invloed uit te oefenen. Ik wil meer werk maken van wat ze de organisatiegraad van ondernemers noemen: meer leden bij de verenigingen en meer verenigingen bij de VOWA. Bij en na mijn ‘inwerkronde’ kom ik hier zeker op terug.

Dank Piet Hein!

Tenslotte: Piet Hein heeft zich bijna tien jaar met tomeloze energie hard gemaakt voor de belangen van de Waterlandse ondernemers. Daarvoor moeten wij hem met z’n allen zeer erkentelijk zijn. Helaas is het op dit moment slechts via deze woorden mogelijk om hem te bedanken voor alle tijd en energie die hij in het Waterlandse ondernemersklimaat gestoken heeft. Piet Hein: Dank!"