Afbeelding
Lilian van den Ende en Hilmar Dijkstra."Het is geweldig om ondernemers te helpen." (Foto: Els Broers)

Dijkstra & Van den Ende Advocaten:

“Ongelooflijk boeiend om zo nauw betrokken te zijn bij bedrijven”

Dijkstra & Van den Ende Advocaten staat al vanaf de start van het kantoor in 1993 midden in de ondernemerswereld. Waar Hilmar Dijkstra de focus heeft op contractenrecht, huurrecht en ondernemingsrecht, richt Lilian van den Ende zich op arbeidsrecht en bestuursrecht. Hun juridische kennis combineren ze regelmatig met de expertise van administratie- en belastingadvieskantoren waarmee twee disciplines samenkomen die onontbeerlijk zijn voor ondernemers. Iets dat zeker in deze tijd, waarin er veel op bedrijven afkomt, zijn vruchten afwerpt.

Geheel toeval dat Hilmar Dijkstra in de bedrijven is terechtgekomen is het niet. “Ik ben opgegroeid tussen de industrie in de Zaanstreek, mijn vader werkte bij Duyvis”, licht hij toe in het kantoor aan de Weberstraat op de Baanstee in Purmerend. “Dat vond ik toen al machtig, bedrijven. Het is geweldig om ondernemers te helpen bij het oplossen van problemen, maar vooral ook met het voorkomen van problemen. En dat kan wanneer je alles goed organiseert en bijvoorbeeld de juiste rechtsvorm kiest, die helemaal bij de ondernemer past.”


Zijn diensten variëren van het opstellen van huurovereenkomsten tot samenwerkingsovereenkomsten of overeenkomsten met afnemers en leveranciers. Hij begeleidt overnames, geeft advies over de rechtsvorm en overige verbintenissen die een onderneming aangaan.


Lilian is specialist in het arbeidsrecht. Hilmar: “Personeelskosten zijn vaak een enorme kostenpost voor een bedrijf, dus ook dat moet je goed organiseren en zorgen dat alles klopt. Het gaat niet alleen om ontslag, maar ook over hoe je omgaat met je personeel. Het opstellen van de juiste arbeidsovereenkomst bijvoorbeeld maar ook de functioneringsgesprekken en het goed vastleggen daarvan. Daarmee kun je veel problemen voorkomen.”

Wet Homologatie Onderhands Akkoord kan voor sommige ondernemers een uitkomst zijn

“Daarnaast hebben bedrijven vaak te maken met de gemeente en andere overheden. Dan is het bestuursrecht van belang, zodat opgelegde maatregelen ongedaan worden gemaakt, of aangevraagde vergunningen wel worden toegewezen. Lilian weet haarfijn de juiste weg in deze ingewikkelde regels.”

Het hele juridische spectrum

Bedrijven kunnen voor vrijwel het hele juridische spectrum bij het kantoor terecht, behalve voor fiscale vraagstukken. “Voor dat laatste beschikken wij over een goede samenwerking met administratiekantoren, fiscalisten en accountants. We zijn al decennia lid van de adviesgroep van NOAB. Aan NOAB zijn ruim duizend administratiekantoren, verspreid over heel Nederland, verbonden.”

Hilmar ziet in deze tijd een verharding optreden bij grotere partijen. “En er komt nog wel wat aan, met alle uitgestelde betalingen e.d. Voor bedrijven die voorzien dat ze echt in de problemen gaan komen is er sinds 1 januari een nieuwe wet in werking getreden, de Wet Homologatie Onderhands Akkoord.”

Financiële sanering

“Wanneer een ondernemer ziet aankomen dat hij op termijn niet meer aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen, is er nu de wettelijke mogelijkheid om samen met een advocaat en een financieel adviseur een financieel plan, het Akkoord, op te stellen. Dat kan heel ver gaan, met bijvoorbeeld het openbreken van lopende (huur)contracten. Dit plan wordt aan de crediteuren aangeboden als een onderhands Akkoord. Als het Akkoord voldoet aan de regels wordt het ingediend bij de rechter die het bekrachtigt, “homologeert”. Iedereen is dan aan dat Akkoord gebonden. Het betreft in feite een financiële sanering van het bedrijf, waarmee een faillissement kan worden voorkomen.”


"Wellicht is dit een uitkomst voor ondernemers die graag het bedrijf willen voortzetten maar dan met gesaneerde schulden. En waarbij zij dus zelf de regie houden en niet een curator.”

We zijn er voor de ondernemer

"Wij zijn er voor de ondernemer en zijn onderneming. Daar gaan wij, inmiddels het oudste bestaande advocatenkantoor in Purmerend, voorlopig nog niet mee stoppen”, besluit Hilmar.


www.de-advocaten.nl

Afbeelding