Afbeelding
Bert-Jan van der Woude. (Foto: aangeleverd)

CAPH Circulair Afvalmanagement Phoenix

Hoeveel tijd en geld bent u kwijt aan uw afval?

De kop hierboven is de eerste zin op de website van Circulair Afvalmanagement Phoenix (CAPH). Phoenix staat voor de vogel die telkens uit zijn eigen as herrijst. Dat staat gelijk aan het streven van Circulair Afval Regisseurs Gerrit Tol en Bert-Jan van der Woude: zoveel mogelijk circulaire oplossingen vinden voor afval. Via CAPH willen zij bedrijven en instellingen helpen tijd, geld en CO2-uitstoot te besparen middels optimaal afvalmanagement. Ze brengen niet alleen samen 45 jaar ervaring in de afval- en recyclewereld in maar ook de juiste instrumenten om het doel te bereiken. Zo lopen deze twee ‘urban miners’ volledig in de pas met de doelstellingen van de overheid.

Waarom zijn jullie CAPH begonnen?

“De afvalwereld gaat veranderen. De overheid heeft bepaald dat we in 2030 een 50 procent circulaire economie moeten hebben, en in 2050 100 procent. Dat is heel ambitieus maar die kant gaat het toch op. Dat begint al met de belasting op storten en verbranden. Dat wil de overheid tegengaan, want dan eindigt het product. Ook de CO2 heffing wordt steeds hoger. Voor elk bedrijf is het belangrijk hier bij stil te staan en maatregelen te nemen. De huidige inzamelaars zijn veelal gericht op recycling achteraf. Wij zien kansen om met onze brede kennis van de hele afvalketen bedrijven eerder te helpen versnellen in circulariteit en verduurzaming.”

Wat doet CAPH anders?

“We helpen bedrijven, organisaties en instellingen hun afvalbeleid te optimaliseren. Daarin treden we op als een onafhankelijke partner om het afval te minimaliseren, meer grondstoffen te creëren en hierbij de CO2 uitstoot en de kosten te verminderen. En dat heel breed; van inkoop tot en met de eindververwerking. Wij richten ons op grotere bedrijven van elk soort, maar ook zorginstellingen, scholen en stichtingen zoals kringloopwinkels: eigenlijk elk bedrijf waar veel afval vrij komt.”

Wat is de meerwaarde van CAPH voor het bedrijfsleven?

“Onze onafhankelijkheid. Wij hebben geen belang bij zoveel mogelijk afval/omzet bij een klant. We proberen juist onze opdrachtgevers zo min mogelijk afval te laten produceren. Voor het afval dat er is zoeken en contracteren we de eindverwerkers, inzamelaars en transporteurs die op dat moment voor die klant de beste partij zijn. Wij kijken elke keer opnieuw; wat past het beste bij onze opdrachtgever? Maar wel zo dat het toepasbaar, praktisch en economisch haalbaar blijft. Veel bedrijven hebben geen idee wat er met hun afval gebeurt. Het is ook vaak ondoorzichtig. Daarom willen wij volledig maatwerk leveren voor onze opdrachtgevers.”

Dus niet al het afval is daadwerkelijk afval?

“Afval is alles waar een bedrijf zich van wil ontdoen en waar geen reguliere markt meer tegenover staat. Dus kun je kijken wat je nog met afval kunt doen. CAPH is projectleider bij Floriade Expo 2022 op het gebied van afval- en grondstoffenmanagement. Neem daar bijvoorbeeld etensresten: die kun je apart houden en vergisten. Het gas dat hierbij vrijkomt kun je verbranden via warmtekrachtkoppeling, daarmee kun je weer water verwarmen of elektriciteit opwekken. Dan blijft er nog compost over die je kunt gebruiken voor plantenvoeding of als bodemverrijker. Zo heb je een volledig gesloten kringloop. Dit kan tegenwoordig kleinschalig bij bedrijven zelf toegepast worden.”

Wat is jullie werkwijze?

“We beginnen altijd met een 0-meting middels een afvalscan. Wij willen graag in je afvalbakken kijken, zeggen wij dan. We gaan helemaal terug in het proces. Waar komt dit afval vandaan, waar ontstaat het, is het noodzakelijk en waarom is het zo verzameld? We gaan de fabrieken, de hallen en de kantoren in. Bedrijven voelen zich hier soms wel kwetsbaar bij, daarom werken we met een geheimhoudingsverklaring.”

“Daarna volgt ons advies hoe de afvalstromen te organiseren. Voorstellen om inkoop, de interne inzameling en de eindverwerkers te optimaliseren. Ook de nodige investeringen en kostenbesparingen komen hierin aan bod. Alles binnen het economisch aanvaardbare, dus realistisch. De kosten moeten opwegen tegen de baten.”

“Bij akkoord van de opdrachtgevers zetten we de adviezen om in daadwerkelijke acties. Afhankelijk van wat de klant wil kunnen we hierin volledig ontzorgen zodat het bedrijf zich kan richten op de eigen bedrijfsvoering en core business.”

“Na implementatie blijven we de afvalstromen volgen en waar nodig bijsturen. We volgen nieuwe ontwikkelingen in de markt en indien toepasbaar bij een opdrachtgever stellen we deze hiervan op de hoogte en proberen deze daar toe te passen. In deze tijd met veel thuiswerken bijvoorbeeld hebben kantoren ook minder afval. Daar moet je wel actie op ondernemen. Wij wijzen onze klanten daarop. Dus we blijven de omstandigheden en de markt monitoren en passen het afvalproces binnen het bedrijf daar op aan. Dat is dynamisch afvalmanagement en niet statisch.”

Afvalscheiding vraagt ook nogal wat van werknemers op de vloer. Hoe motiveren jullie hen?

“We bieden leuke, moderne technieken die je makkelijk op de werkvloer kunt toepassen. Je moet weten waarom je het scheidt om het inzichtelijk te maken en motiverend. De communicatie intern over waarom je het zo scheidt is daar een onderdeel van en van groot belang in het slagen van de afvalscheiding. Waarbij we ons ook verdiepen in de interne logistiek. Hoe is dat georganiseerd, kan dat slimmer?”

Zijn dit lange, ingrijpende trajecten voor jullie klanten?

“Dat bepalen zij zelf. Wij leggen het plan voor, het bedrijf houdt de regie. Het hoeft ook niet allemaal in 1 keer. Vaak volgt er een stappenplan uit, ook omdat er nog bestaande afspraken en contracten zijn. Je kunt ook met interne logistiek beginnen. Zo maak je het een proces van verduurzaming en kostenbesparing. Een investering in de toekomst.”

“Daarom doen we ook pilots op scholen. Daar komt nu statiegeld op de kleine plastic flesjes. Dat heeft invloed op de afvalstromen van een school. Hoe gaan ze daar mee om? Gebruiken ze daar statiegeldmachines voor? Hoe ziet het restafval er dan uit? Dat houden wij bij. We stellen oplossingen voor, rekenen alles uit. Scholen hebben hier ook wel een beetje een voorbeeldfunctie in. Op intranet zouden scholen kunnen delen hoe het vordert, wat het resultaat is van de instrumenten. Zo laat je zien hoe de school steeds duurzamer wordt. Dat motiveert ook de leerlingen. Via scholen kan afvalscheiding voor de jeugd normaal worden, ze kunnen er aan wennen. Dan weten ze straks niet beter meer. Ook dat is investeren in de toekomst.”

https://www.caph.nl/

Afbeelding