Afbeelding
(Foto: Els Broers)

‘Huisfotograaf’ Els Broers legt matches vast in beelden

Deze keer geen specifieke match van de Waterlandse Uitdaging maar aandacht voor degene die zorgt dat al het moois dat de organisatie doet wordt gezien: fotografe Els Broers, van Zichtbaar in Bedrijf. Niet alleen ‘rukt’ ze regelmatig uit voor het maken van foto’s voor matches of activiteiten van de Waterlandse Uitdaging, ook heeft ze zitting in de Matchgroep en is druk met het ‘aan elkaar knopen’ van partijen. “Ik ben een mensenfotograaf, portretten en vooral interactie tussen mensen vind ik heerlijk om vast te leggen, dus wat ik doe voor de Waterlandse Uitdaging sluit daar perfect op aan.”

De foto’s die Els maakt staan altijd ten dienste van de boodschap. “Eigenlijk heeft elk praatje een plaatje nodig, dat is wat ik doe”, legt ze uit. “Het versterkt elkaar.” Precies dat komt terug in haar fotografie voor de Waterlandse Uitdaging en geeft een goed beeld van wat er wordt bereikt.

Matchgroep

De betrokkenheid van Els dateert al vanaf de start van de Waterlandse Uitdaging in 2016. “Ik was toen net ondernemer en had nog niet zo’n groot ondernemersnetwerk. Dat wilde ik uitbreiden door tegelijk iets nuttigs te doen. Ik kwam in contact met Agnes Bak die toen net de Waterlandse Uitdaging aan het opstarten was, en terwijl ze vertelde over het doel wist ik: hier wil ik nauwer bij betrokken zijn. Ook de Waterlandse Uitdaging was nieuw, dat moest zich nog bekend maken, zichtbaar worden. Dus ik nam zitting in de Matchgroep en begon deze en de Beursvloer te fotograferen zodat er materiaal was om te delen en dat uitlegde wat wij deden.”

Geweldige dingen

Binnen de Matchgroep zoekt Els ook matches in haar eigen netwerk. “Het is leuk als er een vraag binnen komt om dan links of rechts te kijken of je mensen aan elkaar kunt knopen.” Daarnaast maakt ze ook haar eigen matches. “Ik heb natuurlijk een praktisch beroep en er bleek veel vraag naar fotografie. Er komen geweldige dingen voorbij.”

Muziekschool Waterland

Een mooie ervaring afgelopen jaar was de fotografie voor de Muziekschool Waterland. “Zij bezochten met het projectorkest een kinderconcert in het Concertgebouw, een hele beleving”, licht Els toe. “Dat wilden ze graag vastgelegd hebben. Ik fotografeerde de kinderen, de inloop en het gebeuren eromheen. Dan zie je al die mensen die zich uit de naad werken voor kinderen die anders nooit met klassieke muziek in aanraking zouden zijn gekomen. Dan ben je daar, en je kunt dit doen, daar word ik wel warm van. Dat is voor mij maatschappelijk betrokken ondernemen. Daar word ik blij van.”

Het geeft me zoveel energie

En Els is daarin niet de enige. “Er zijn veel ondernemers die willen bijdragen aan een betere wereld, gewoon om anderen blij te maken. En het is laagdrempelig. Grotere aanvragen knippen we op en dan zijn mensen altijd wel bereid om te helpen. Het gaat dan om tijd, kennis of materiaal. Hoe dit werkt komt mooi terug bij Pret in Purmerend. Dat is één van de leukste dingen om te doen. We moeten als matchgroep dan echt op zoek naar van alles, van steigerhout en oude pijpen tot broodjes kaas. Dus we moeten er veel bedrijven voor aan hun jasje trekken, maar met elkaar hebben we een groot netwerk, het lukt altijd. Dan maak ik foto’s van kinderen die bezig zijn met de gesponsorde materialen, dat is erg leuk om terug te zien. En ik maak de portretjes, groepsfoto’s en overzichtsfoto’s van kinderen die heerlijk bezig zijn en genieten. Zo ontzettend leuk om te doen, het geeft me zoveel energie.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding