Afbeelding
Rachel Hayhoe. (Foto: Els Broers)

Vijf jaar Hayhoe Familierechtadvies

Jubileum is startschot voor nieuwe plannen en activiteiten

Hayhoe Familierechtadvies bestaat vijf jaar. Niet alleen een mooi moment om te verhuizen naar een groter kantoor aan de Gorslaan, maar ook om ruimte te maken voor nieuwe initiatieven. Rachel Hayhoe zit vol plannen met als gemene deler: bewustwording creëren bij mensen als het gaat om het up to date houden van testamenten. “Ik zie zoveel verdriet langskomen omdat dingen anders blijken te zijn dan men dacht dat het was. Veel kan worden voorkomen door een regelmatige testamentcheck, maar ook door het opstellen van een levenstestament.”

Het nieuwe kantoor aan de Gorslaan is niet alleen ruimer maar beschikt over eigen sanitaire voorzieningen. “Daarmee kunnen we ook inrichten op corona”, vertelt Rachel. “Je kunt wel veel telefonisch doen maar ik werk ook met een doelgroep die bijvoorbeeld geconfronteerd met een overlijden liever op kantoor komt en aan tafel wil zitten.” Op de nieuwe locatie krijgt Rachel bovendien drie dagen per week versterking van Simone Leers. “Simone is al vier jaar lang een dag per week mijn steun en toeverlaat. Ze komt uit het notariaat en kan mij nu veel uit handen nemen. Dan heb ik zelf meer tijd voor advisering en begeleiding, en ook om me sterk te maken voor een stuk bewustwording.”

Dat borrelt al een poosje, en de plannen beginnen vastere vorm te krijgen. “In principe bestaat een groot deel van mijn werk uit het oplossen van en begeleiden bij situaties nadat een overlijden heeft plaatsgevonden. Dat doe ik met liefde, maar ik zie ook dat veel daarvan te vermijden is. Een partner verliezen is al erg, en dan blijkt dat de erfenis niet altijd zo geregeld is als iemand dacht. Daarom wil ik juist ook adviseren over de inhoud van een testament, en mensen op het hart drukken dat een testament niet altijd levensbestendig is. Er verandert heel veel in een leven. Of het nu gaat om scheiding, om kinderen die meerderjarig worden, om een erfenis, vermogen dat wijzigt of zelfs ruzie binnen de familie. En dat gaat op voor iedereen, of je nu 10 of 100.000 euro op de bank hebt staan. Bij iedereen speelt wel iets dat je moet checken, en elke situatie is anders”, benadrukt Rachel.

Quickscan

Zodra er iets verandert in iemands persoonlijke of financiële omstandigheden zou men daarop het testament moeten aanpassen. Rachel: “Ik doe vaak ‘quickscans’: anderhalf uur om alles even door te nemen, kijken of er aandachtspunten zijn. Zelf spreek ik af met de mensen die na mijn advies een testament maken dat zij contact opnemen als er iets wijzigt in hun omstandigheden, om te kijken of dat gevolgen heeft.”

Bijdragen aan bewustwording

Rachel ervaart dat veel mensen niet zo’n zin hebben om over hun testament te praten en het er vaak bij laten zitten. “Een testament heeft te maken met de dood, daar denken mensen liever niet aan. Dus hoe bereik je de mensen met deze boodschap? Daar wil ik dit jaar ook mijn netwerk voor gaan inzetten. Met name uit beroepsgroepen die contact hebben met mensen op een belangrijk moment in hun leven, zoals bijvoorbeeld de aankoop van een huis. Zij kunnen de mensen bij wie ze een verandering constateren in persoonlijke of financiële omstandigheden, wijzen op het belang alles goed vast te leggen.”


Een goede voorlichting kan zeker een verschil maken, meent Rachel. “Al blijft het je eigen keuze om wel of niet iets te regelen. Dat geldt ook voor een levenstestament. Ik ben bij een aantal klanten hierin gevolmachtigd en degene die bij nood wordt gebeld. Die mensen vinden het fijn een vangnet te hebben, en een vertrouwenspersoon. Het is daarbij belangrijk dat ik met de klant regelmatig contact houd, door eens per jaar een gesprek te hebben en te informeren hoe het gaat maar ook door bijvoorbeeld zoals nu in coronatijd een boodschap voor ze te doen. Zij vinden dit geruststellend en weten dat ze mij altijd kunnen bellen als er iets is.”

Ik wil me sterk maken voor meer bewustwording over het belang van testamenten

“Ik ben mede ondernemer geworden om te doen wat ik leuk vind en de vrijheid te hebben om zaken op mijn eigen manier vorm te geven”, vervolgt ze. “Ik voel een sterke maatschappelijke betrokkenheid. Dat uit zich in regelmatige inzet voor een goed doel, maar ook in dat beetje extra doen in persoonlijke begeleiding of in het verder helpen van een stagiair. Daarom bestaat mijn bedrijf nu alweer vijf jaar, en weten mensen me te vinden. Ik krijg veel mond tot mond reclame, en ook advocaten en notarissen bellen me op voor ingewikkelde zaken die voor de rechtbank komen. Daaruit komt weer het plan om samen met een opleidingsinstituut misschien een cursus testamentlezen aan te bieden voor advocaten. Vanuit mijn notariaatkennis en ervaring lees ik een testament anders dan een advocaat, ik weet precies waarom iets op een bepaalde manier is geformuleerd en waarom er staat wat er staat. Bovendien vind ik het prettig om mijn kennis te delen.”

Goede basis

Het borrelt kortom van de plannen die in het nieuwe kantoor en met de extra dagen van Simone vormgegeven kunnen worden. "Ik kan het nu anders opzetten. Als team kun je een basis neerzetten en uitbreiden. Meer ruimte voor de testamentaire advisering en persoonlijke begeleiding, en bijdragen aan bewustwording van het belang deze zaken goed te regelen én geregeld te houden. Persoonlijke vertrouwensfuncties worden steeds belangrijker. Ik ben blij dat ik daar een rol in kan spelen en daarmee ook mijn eigen ambities kan waarmaken”, besluit Rachel.


www.hayhoefamilierechtadvies.nl

Afbeelding