Geert Verlind.
Geert Verlind. (Foto: aangeleverd)

"Duurzaam bouwen is sowieso investeren in goede toekomst"

Ondanks corona blijft de duurzame ambitie van ondernemers groot, is de ervaring van Geert Verlind, directeur en expert duurzaamheid van Cagerito. Sinds 2008 begeleiden zij de gemeente Purmerend en ondernemers die zich vestigen op bedrijventerrein Baanstee Noord. "We verkopen niet alleen kennis maar helpen bedrijven echt op weg."

Al vanaf de eerste schets denkt Verlind mee met gemeente Purmerend over het duurzaam ontwikkelen van Baanstee Noord. "Hoe zorgen we dat we de juiste bedrijven aantrekken? En hoe krijgen we deze ondernemers enthousiast voor duurzame maatregelen? Mijn ervaring is dat prikkelen en stimuleren met goede voorbeelden goed werkt. Samen met de ondernemer kijken waar de mogelijkheden én de uitdagingen zitten. Dus niet opleggen, maar samen naar oplossingen zoeken."


Om nieuwe vestigers snel op weg te helpen, werkt Purmerend met een 1-loketsysteem en een team van experts. "Bij het eerste gesprek nemen we het proces door van de start tot vergunning, en hoe je duurzaam kan bouwen. Ondernemers zien duurzaamheid vaak als iets extra’s. Wij laten zien dat je low budget duurzaam kunt bouwen, maar ook kunt investeren in de toekomstwaarde van je bedrijf. Bijvoorbeeld door te zorgen voor minimaal energiegebruik en materialen die er over 20 jaar nog steeds mooi uitzien. En dát triggert ondernemers, nieuwbouw is voor het midden- en klein bedrijf (MKB) vaak een pensioenvoorziening."

Onderdeel bedrijfsvoering

Het gros van de 60 ondernemers op Baanstee Noord bouwt duurzamer dan de wet vraagt, merkt Verlind op. "Bedrijven worden er zelf ook beter van. Een houthandel bouwt nu het eigen pand met een houten constructie in plaats van staal. Is het vuurtje eenmaal aangewakkerd, dan komen ondernemers zelf met ideeën. Een groenteverwerker met veel snij- en spoelmachines hergebruikt de warmte uit machines voor het verwarmen van het eigen pand. Duurzaamheid wordt zo onderdeel van de bedrijfsvoering."


Verlind werkt voor Cagerito door heel Nederland, maar ook verder in Europa. "Purmerend houdt een vaste focus in haar beleid. Dit geeft ondernemers zekerheid, een voorwaarde om verduurzaming van de grond te krijgen. De gemeente wil niet zomaar iets opleggen, maar eerst weten wat de ondernemer aan een duurzame maatregel heeft. Om die reden hebben we in 2008 bewust gekozen voor GPR Gebouw, een richtlijn en rekenmethode om de duurzaamheid van een gebouw in kaart te brengen. Er zijn andere labels en instrumenten, maar GPR is transparant, effectief en betaalbaar. Daar heeft ook de ondernemer baat bij."

Lokaal inkopen

Op dit moment voert Verlind gesprekken met bedrijven op Baanstee West en De Koog. "We zetten niet in op laaghangend fruit, maar kijken breder, zoals naar de mogelijkheid van lokaal inkopen. Ondernemers weten van elkaar vaak niet wat ze precies doen. Zo ontdekte een bedrijf dat voor roestvrijstalen ketels altijd naar Frankrijk en Saoedi-Arabië ging, dat een producent van dit soort ketels op slechts 300 meter afstand van hun bedrijf zit. Met deze bedrijven kijken we hoe we als regio sterker en duurzamer kunnen worden."

Honger naar kennis

Een goed netwerk is onmisbaar voor Verlind. "Mijn drijfveer is kennis delen en enthousiasme aanwakkeren door samen naar duurzame oplossingen te zoeken. Zo kun je steeds een trede hoger komen. Cagerito zit met haar voelsprieten aan de voorkant van ontwikkelingen en innovaties. Binnen een netwerk van zo'n 150 experts wereldwijd houden we elkaar op de hoogte en helpen elkaar verder. Die honger naar kennis, dat zit er bij ons diep in."

Duurzaam is ook een belangrijk aspect bij de inrichting van bedrijventerreinen.