Afbeelding
Roy Faber. (Foto: aangeleverd)

Ondernemersverhaal: Roy Faber (Brasserie 1434) vertelt..

Het lot bepaalt, een valse start…

Op 6 maart 2021 bestaat Brasserie1434 ruim drie jaar. Ondernemer Roy Faber kijkt terug op de heftigste maar ook meest leerzame jaren van zijn leven.

“Toen ik de zaak begon was ik 27. Ik wilde altijd al een eigen zaak, het ondernemersbloed zit in mijn familie. De ene kant van mijn familie had een grote bakkerijketen in heel de Zaanstreek, Bakkerij Krijgsman. De Faber-kant had een hotel nabij de P.C Hooftstraat, en de laatste dertien jaar het Noordzeepaviljoen in Wijk aan Zee. Het koken heb ik vanaf jonge leeftijd geleerd. Zo werkte ik bij De Vijfde Smaak in Wormerveer, 1 sterren restaurant ML in Haarlem, Strandpaviljoen Zout in Zandvoort, Holland Casino Zandvoort, De Rusthoek in Bloemendaal en Google Nederland op de Zuidas.


In 2016 won ik twee grote prijzen in de loterij en besloot ik te gaan sparen voor een eigen zaak. Later in 2018 heb ik mijn baan als Chef-kok bij Royal98 op het Damrak opgezegd. Ik vond dit een hele moeilijke beslissing aangezien ik met de eigenaar dit concept van een bouwval tot een succesvolle zaak heb weten te brengen. Dat was echt een prachtige uitdaging en ontzettend leerzaam. Toch wilde ik het avontuur aan samen met mijn compagnon.


Als twee Haarlemmers kwamen wij naar Purmerend. Wij wilden een grote terrascapaciteit maar in Haarlem was dit verzadigd. Zo werd het Koemarkt 33. Om te ondernemen in een stad die je niet kent moet je toch wel een beetje ballen hebben. Zonder vrienden, familie en kennissen loop je dan al snel 10-0 achter. Geloven in je eigen concept en product is daarin het belangrijkste. Kijk vooral niet naar anderen, kopieer niet en blijf origineel en innovatief.

Een verlaten stad

De eerste maanden waren zeer succesvol, de omzet bleef groeien terwijl de zomer van 2018 nog moest beginnen. Niet wetende welke donkere wolken er aan zaten te komen. We hadden geen idee wat ons te wachten stond, de omzet steeg per maand aanzienlijk en we hadden onze terrascapaciteit expres nog 60 gehouden, maar we wilden dit snel verhogen naar 120. Extra personeel werd aangenomen en benodigde investeringen werden gedaan om de drukte en kwaliteit aan te kunnen. In augustus ging het compleet mis. Als Haarlemmers konden we ons niet bedenken dat, waar de bouwvak begint in een toeristische stad als Haarlem elk terras vol zit, het in een andere stad als Purmerend weleens omgekeerd kon zijn. De stad was twee maanden compleet verlaten, en de omzetten halveerden. De personeelskosten waren ruimschoots verhoogd en samen met de investeringen resulteerde dit in een gigantische klap. Heel eerlijk, het was bijna kopje onder! Het was echt even zweten.

Verder als eenmanszaak

In oktober 2018, moest mijn compagnon wegens gezondheidsredenen uit de zaak stappen. Dit was een enorme klap, zowel privé als zakelijk, maar ik besloot direct door te gaan als eenmanszaak. Immers voelde het alsof ik in een startende trein ben gestapt en uitstappen in een rijdende trein gaat niet. Ik heb sinds november 2018 het roer compleet omgegooid. Ik zat echt in een crisis en daar leer je je eigen overlevingsmodus ontdekken. Je wordt gedwongen creatief.

Luifel de lucht in

Ik zag 2019 als een nieuwe kans, de kosten waren weer onder controle. Saneren in de kosten is nooit leuk, maar wel een belangrijke taak van een ondernemer. Sindsdien draai ik elke euro twee keer om voordat ik deze uitgeef. De prognose voor 2019 zag er fantastisch uit en we waren klaar voor het terrasseizoen. Of toch niet? In een weekend in het voorjaar kwam er een storm. Maar het besturingssysteem van onze grote tien meter brede luifel was defect en hij wilde niet meer bewegen. De storm heeft de luifel compleet verwoest. Gelukkig hielpen ondernemers de luifel vast te zetten; ik vloog bijna twee meter de lucht in en zonder hulp was ook de gevel misschien wel verwoest. De schade was enorm. We hebben bijna vier maanden zonder luifel aan het pand een omzet van 1,5 ton misgelopen.

In het donker

Gasten die voorbij liepen hoorde ik zeggen: “ze zijn gesloten’’. Dat doet erom veel pijn om te horen. Uiteraard waren we open, maar zonder luifel ziet je pand er niet uit. Tijdens regen gaat iedereen bij je buren zitten en als de zon schijnt willen ze schaduw. Resultaat: een groot omzetverlies. De luifel is later dat jaar vervangen door een nieuwe. Ik was ontzettend blij en opgelucht. En ik wilde meteen heaters in de luifel. Echter na het laten plaatsen daarvan viel met regelmaat de stroom in ons hele restaurant uit. Op een zondagavond heb ik met een vol restaurant alle gasten naar huis moeten sturen zonder eten, niks deed het meer. Ik heb tot vier uur in de nacht met Liander gekeken naar de oorzaak. De heaters in de luifel verbruikten veel te veel stroom, de meterkast moest verzwaard worden. Zo’n aanvraagt duurt al gauw drie maanden en het heeft ruim tienduizend euro gekost. De hele gevel moest worden open gegraven. Het was een flinke operatie, en ik was blij dat 2019 voorbij was.

Donkerste wolken nog onderweg

2020 zag er opnieuw positief uit, wat kon er nu nog gebeuren? Niet wetende dat de donkerste wolken uit de geschiedenis eraan kwamen voor de horeca. 14 maart 2020, de dag dat de horeca gesloten werd voor een onbekende duur. Mijn laatste gasten tot ziens wensen was een nachtmerrie, ik heb toen wel aardig wat tranen gelaten. Je zaak drie maanden gesloten zien is echt afschuwelijk en een enorme financiële klap. Toch wilde ik mij niet klein maken, we richtten ons direct op bezorgen. Dat deden we al maar de vraag was nu enorm. Gasten hebben ons echt geholpen en dat geeft zoveel energie en doorzettingsvermogen. In juni gingen we weer open, de maanden daarna hebben we heel goed gedraaid, iedereen wilde weer uit eten: logisch!

Ik zal blijven vechten

Helaas: 14 oktober werd de horeca opnieuw gesloten en sindsdien zijn we alweer ruim vier maanden gesloten. De pandemie is verwoestend voor de horeca en vele andere sectoren. Op dit moment is het echt overleven en ondernemen in deze pandemie is puur crisismanagement. Het voelt alsof ik nooit een eerlijke kans heb gekregen om te ondernemen en de Brasserie te laten groeien. Maar ik zal blijven vechten om van Brasserie1434 een topzaak te maken! Ik heb leuke plannen en een behoorlijke rugzak van de afgelopen jaren, die kennis en wijsheid ga ik stoppen in mijn zaak."