Cor Wouda pakt bestelde boeken in bij Het Leesteken en bezorgt ze bij de klanten.
Cor Wouda pakt bestelde boeken in bij Het Leesteken en bezorgt ze bij de klanten. (Foto: Han Giskes)

Click & collect de oplossing of doekje voor het bloeden?

Met bestellen en afhalen oftewel click & collect is voor een aantal ondernemers enig licht aan het einde van de tunnel gekomen. Op die manier wordt hen de gelegenheid geboden om iets van de omzetverliezen van de afgelopen maanden terug te verdienen. Na een aantal telefoontjes met ondernemers in deze regio is het zeker dat click & collect zeker niet in alle gevallen de gewenste oplossing is. De een noemt het een doekje voor het bloeden, de ander ziet het voordeel er wel van in.

Aan de Dubbele Buurt in Purmerend is Deitmers Herenmode gevestigd. Een gespecialiseerde winkel waar je niet een-twee-drie een broek, colbert of compleet pak besteld en vervolgens afhaalt. Bevestigt ook eigenaar Hans Sal. "Dit is voor ons echt geen toevoeging. Onze klanten moeten eerst passen, vervolgens moeten wij het op maat maken. Dat werkt niet via een bestelling", weet Sal uit ervaring.


Hans Sal zit bijna 50 haar in het modevak en nam de bekende Purmerendse zaak 13 jaar terug over van Max en Nel Maurer. In de achterliggende jaren deed hij de nodige ervaring op. Dusdanig dat hij zijn teleurstelling nauwelijks onder stoelen of banken kan steken. "Ik snap het beleid van de regering gewoon niet. Mijn zaak is 400 vierkante meter. Wat is er op tegen als we afspreken dat we één klant per uur helpen? Op die manier doen we ook nog aan sociale bindingen met onze klanten, want die hebben daar grote behoefte aan. Een praatje, een kopje koffie. Zo moeilijk is het allemaal niet, maar dat wordt het wel gemaakt."


De opbeurende mails en telefoontjes komen bij Hans Sal hartverwarmend binnen. "In mijn mailbox krijg ik regelmatig berichten van klanten dat ze ons missen en een hart onder de riem willen steken. Het is zelfs voorgekomen dat iemand mij vroeg om een cadeaubon te sturen. Die wilde hij meteen via een bankapp afrekenen. Hij vertelde erbij dat hij de bon na de lockdown zou komen verzilveren, maar dat ik in ieder geval het geld al binnen had. Dat is toch prachtig."


Ook bij Livera aan Padjedijk gaan de handen niet op elkaar voor het bestel- en afhaalsysteem. Franchiseneemster Monique Lindner: "Wij werken al een tijdje met pastassen. De klant vraagt een aantal modellen, wij doen ze in een tas en bezorgen ze. Als we geluk hebben past één artikel. Het is een hoop werk en levert niet het gewenste resultaat op. Ten aanzien van click & collect zie ik ook niet het voordeel. Ook voor onze branche geldt dat de dames willen passen. Dat kon tijdens de eerste lockdown nog wel doordat we personal shopping mochten aanbieden. Ik wil maar één ding en dat is vrouwen een goed gevoel geven, op elk gewenst moment van de dag. Het is jammer dat we nu niet onze passie voor het vak kunnen tonen", aldus Monique.


Ze ervaart nog een nadeel, namelijk dat veel mensen Livera Purmerend zien als direct onderdeel van de landelijke keten en niet als lokale winkel. "We zijn echt zo lokaal als het maar kan. Ik run de winkel op franchise basis. Dat is helaas nog niet bij iedereen bekend. Ik sponsor bijvoorbeeld lokale sportactiviteiten en verenigingen."


Sabrina Waasdijk is eigenares van De Kardinaal Fashion & Lifestyle in winkelcentrum Gildeplein. "Wij zijn een modezaak en de klanten willen graag passen, zien en voelen hoe het staat. Dus click & collect brengt ons niet veel. Wat ons wel iets oplevert is onszelf laten zien op Facebook al heeft dat ook negatieve kanten. Ik word namelijk af en toe misselijk van de foto's van geslachtsdelen van mannen, die zich kennelijk verlekkeren aan de foto's op social media."

Voordeel van click & collect

Bij boekhandel Het Leesteken, in de binnenstad van Purmerend, lopen ze zich al maanden het vuur uit de sloffen om bestelde boeken op de plaatsen van bestemming te krijgen. Al is het beter om te zeggen dat ze zich het vuur uit de sloffen rijden, want een team van vrijwilligers is dagelijks in touw. Eén van hen is de bekende Waterlander Cor Wouda. Wouda, oud-ondernemer in Purmerend en in een ver verleden mede-initiatiefnemer/organisator van het internationale muziekfestival Purmerade, maar ook in allerlei andere organisaties nog altijd actief, meldde zich bij de start van de bezorgdienst van Het Leesteken. "Ik vond dat ik dit gewoon moest doen. Je wilt niet weten wat er allemaal bij komt kijken. En dat 7 dagen in de week", aldus Cor Wouda.


Henk Schulte, samen met zijn echtgenote Stefanie eigenaar van Het Leesteken, zegt dat er wel een voordeel kleeft aan het click & collect-systeem. “Het belangrijkste is dat de mensen nu weer zelf een boek kunnen halen in de winkel. Het geeft een belangrijke dynamiek aan de fysieke winkel. Daarnaast zorgt het voor een flinke afname van de werkdruk.”

Schulte vindt de opgelegde maatregelen volstrekt oneerlijk en buiten proportie. "Als ik om me heen kijk zie ik winkels waar je met inachtneming van de maatregelen veilig naar binnen kan. Dat geldt voor alle branches. En wat te denken van de horeca. Iedereen kan zonder problemen een terras een kop koffie gaan drinken. Als je het daarvoor te koud vindt, doe je het toch niet!”


In de straten is het doodstil.