Patrick Brugman en Ellen Metgod: "Bij de VOWA is het belangrijk dat alle partijen hun eigen identiteit kunnen bewaren. Daar herkennen wij ons erg in."
Patrick Brugman en Ellen Metgod: "Bij de VOWA is het belangrijk dat alle partijen hun eigen identiteit kunnen bewaren. Daar herkennen wij ons erg in." (Foto: Han Giskes)

Bedrijvenvereniging Landsmeer schaart zich onder de VOWA

Algemeen

Sinds juli is de Bedrijvenvereniging Landsmeer (BVL) aangesloten bij de overkoepelende ondernemersvereniging VOWA (Vereniging Ondernemend Waterland). Voorzitter Ellen Metgod van BVL is daar erg blij mee. De vereniging voelde zich, zo aan de rand, als laatste buffer tussen Waterland en het grote Amsterdam in, wat verloren. “Wij, onze ondernemers, voelen zich meer verbonden met Waterland. Wij staan voor dezelfde bedreigingen waartegen we samen een vuist moeten maken. De toekomst van Landsmeer is bovendien bestuurlijk gezien nog erg onzeker. Waar ons dorp al een poosje tevergeefs verkering zoekt, hebben wij dat zelf maar gedaan met de partij waarmee wij ons het meest verbonden voelen. Geweldig dat we nu samenkomen, wij gaan er helemaal voor!” Tijd voor een nadere kennismaking.

Samen met bestuurslid Patrick Brugman, importeur van high end interieurcollecties, met wie ze hier ook BVL toelicht, voerde Ellen al sinds begin vorig jaar verkennende gesprekken met de VOWA. BVL heeft zo haar eigen focus, die ze ook terug vindt bij VOWA en Waterland. “Ik was vorig jaar vlak voor de lockdown bij de VOWA verkiezing van de Ondernemer van het jaar, om sfeer te proeven. Het mooie was dat daar al die verschillende kleinere en grotere ondernemersverenigingen present waren, Landsmeer schijnt in het verleden ook te hebben meegedaan zelfs. Bij de VOWA is het belangrijk dat alle partijen hun identiteit kunnen bewaren. Daar herkennen wij ons heel erg in.”

Groeipotentie

BVL telt zo’n 90 aangesloten ondernemers. “Maar er is veel potentie”, geeft Ellen aan. “Er zijn hier zo’n 1400 bedrijven actief, dus er is veel ruimte voor groei. We doen met name ons best om junioren, starters en zzp’ers aan ons te binden. Voor hen kunnen we veel betekenen. We staan als belangenvereniging voor de ondernemers in en rond Landsmeer voor betere communicatie met overheden, zijn de spreekpilaar tussen gemeente en ondernemers. Daarbij organiseren we behalve leuke activiteiten en netwerkborrels ook veel educatieve events.”

Actief voor leden

BVL is daar vrij actief in. Het heeft bedrijfscoaches ingevoerd, waarbij jonge ondernemers en ZZP’ers die ergens tegenaan lopen, in contact worden gebracht met een ‘oude rot’ in het vak. Voor Ellen, vanuit haar eigen HRM-bedrijf, is het meedenken met ondernemers en zzp’ers heel normaal. “Mijn ervaring is dat je beter aan de voorkant kunt helpen, dan achteraf als het te laat is. Na corona zijn bij velen de relaties opgedroogd, de reserves weg. Ze hebben hulp nodig om te kunnen doorgaan en te voorkomen dat ze in de bijstand belanden. Voor BVL betekent dat bijvoorbeeld dat we via andere leden zzp’ers inhuren en het binnen BVL oplossen.” Om de cohesie binnen de vereniging te versterken start binnenkort ook een nieuwe activiteit, de stamppot maaltijd in de winter. “Daarbij zit een bestuurslid met zes leden aan tafel, met als doel elkaar beter te leren kennen en te kijken wat je voor elkaar kunt betekenen. Dat gaat verder dan een gezellige borrel waarbij het over de vakantie gaat: deze maaltijden zijn echt netwerken.”

Op zoek naar een partner

Landsmeer zit momenteel in een lastige positie. Het heeft de opdracht te fuseren, maar het lukt vooralsnog niet de juiste partner te vinden. “Er is dus nogal wat onzekerheid over de toekomst”, geeft Patrick aan. “Want als het Landsmeer niet lukt ergens onderdak te krijgen, kan het zomaar een stadsdeel van Amsterdam worden. De meeste bedrijven hier zijn heel blij met het dorpse karakter en willen het niet kwijt. BVL vervult een belangrijke functie in de communicatie tussen de gemeente en de bedrijven, we hebben een heel goede relatie met de gemeente. Dat kleinschalige met het strakke contact wordt op prijs gesteld, maar de kans zit er in dat we straks naar het grote stadhuis moeten.”

Er staan bij ons mensen te rammelen aan de achterkant

Eigen identiteit

 “Er zijn ondernemers die hier al heel lang zitten en de meesten zitten niet te wachten op aansluiting bij Amsterdam”, vult Ellen aan. “Ons bindt het kleine, sociale, een gemeenschap met een eigen identiteit. We kunnen niet 1 op 1 tegen Amsterdam op. Dus laten we in breder verband met elkaar hand in hand de grootstedelijke problematiek van Amsterdam tegenhouden. Of dat nu gaat om wel of niet een windmolenpark, of een hotel langs de snelweg. Amsterdam heeft grote plannen. Zoals het Centrum Eiland nu weer. Wij zeggen: ga je gang, annexeer maar, groei. Maar wij aan deze kant willen met zijn allen wat anders zijn. Het gaat ook vaak om het gevoel. Dat je het fijn vindt ergens te zijn waar mensen elkaar nog kennen. Zeker bij BVL. Als er hier ergens problemen zijn bij een bedrijf, bijvoorbeeld een brand, dan staan alle leden klaar om te hulp te schieten. We willen die eigenheid bewaken, we zijn extreem sociaal. Als je iets nodig hebt in het dorp, dan ga je naar een BVL lid, in ieder geval naar een dorpsgenoot. Die solidariteit, daar werken we heel hard aan.”

Vergroening

“Natuurlijk is het hartstikke goed als hier toeristen naar toe komen”, benadrukt Patrick. “Daar helpen we Amsterdam mee, maar dat betekent niet dat we onderdeel van Amsterdam moeten worden. We maken liever deel uit van andere, kleine gemeenten, die snappen wat wij hebben. Amsterdam snapt dat niet. We moeten bijvoorbeeld met zijn allen proberen vergroening door te voeren. De bedrijven zijn doorgaans groener dan de overheden. Een ondernemer ziet het belang ervan maar loopt vaak aan tegen een gebrek aan capaciteit, bijvoorbeeld te weinig plekken om elektrische auto’s op te laden, of te weinig netcapaciteit voor zonnepanelen. Er is nog veel te doen in verduurzaming. Ondernemers kunnen daar een grote rol in spelen. Ook door de focus op de eigen omgeving te richten en de zaken en diensten niet van ver weg te halen.”

Wij, onze ondernemers, voelen ons meer verbonden met Waterland

Het grote, onafhankelijke netwerk van de VOWA spreekt de BVL’ers erg aan. “Daar voelen we ons bij thuis,” zegt Ellen stellig. “Wanneer Thierry de barricaden op gaat staan wij er allemaal achter. We zien onszelf in Landsmeer een beetje als de buffer tegen de stad. Er staan bij ons mensen te rammelen aan de achterkant, maar we staan niet alleen in het gevecht met Amsterdam. Het heeft impact op heel Waterland. Want na Landsmeer, stel, wat komt er dan? Watergang? Den Ilp? Maar waar houdt het op?”

Overlap vinden

Het mooie van de VOWA vinden Patrick en Ellen dat daar met alleen de voorzitters aanwezig aandacht is voor de grote lijnen. “We gaan kijken welke punten op de agenda van de VOWA staan en daar de overlap vinden. In het algemeen met elkaar gezamenlijk de schouders eronder zetten. Een goede relatie opbouwen met elkaar om hand in hand te staan tegen de provincie. Op elkaar kunnen bouwen, en weten dat we er voor elkaar staan. Dat willen we met elkaar creëren. We hebben ontzettend veel zin om er veel energie in te stoppen.”

Patrick Brugman
Ellen Metgod