Marcel ten Brinke
Marcel ten Brinke (Foto: Anett Kazimierska)

Column: “Neem jij je eigen zaak ook overal mee naar toe?”

Column

Als ondernemer ben je bijna altijd wel met je eigen zaak bezig. Of dat nou een eenmanszaak, een v.o.f. of een b.v. is, dat maakt niet uit. Vooruitdenken, beslissingen nemen en risico’s lopen! En dat kan jij natuurlijk als beste als het om je eigen zaak gaat. Dus overal waar jij bent, is je eigen zaak ook.

Maar wie kan het minstens zo goed als je komt te overlijden? De meeste ondernemers denken dat ze onsterfelijk zijn, maar ik heb nog geen klant ontmoet die mij daarvan kon overtuigen. En je eigen zaak meenemen in je graf, gaat ook niet.

En als je overlijdt, hebben je nabestaande al het nodige verdriet en gemis. En oh ja….die eigen zaak…die opdrachten….die administratie…..die belastingaangiftes en vaak ook die medewerkers….

Als je overlijdt stopt jouw leven en dat van je nabestaanden staat even stil, maar de onderneming dendert gewoon door. Denk daarom niet alleen na over het hier en nu, maar denk ook na over de toekomst die na jouw definitieve afscheid ligt.

Moet je bedrijf blijven bestaan? Wie gaat dan wat doen? Moet één van de medewerkers het overnemen, of je partner, of een kind? Of moet het ophouden te bestaan? Wie gaat dan al je klanten en leveranciers op de hoogte brengen? En daarna de belastingzaken afronden?

Toch allemaal wel zaken waarvan je altijd hoopt dat het nog even duurt dat ze gaan spelen, maar denk daar nu alvast goed over na en laat een testament opstellen. Daarin kun je dit soort zaken regelen.

Maar behalve zaken regelen over je eigen zaak, kun je natuurlijk ook je privézaken in een testament goed regelen. Wie zijn je erfgenamen? Wie is executeur? Wie zorgt er voor je kinderen? Mag de koude-kant meedoen? Ook dat zijn dingen die je met een goed testament regelt. Want ondernemers zijn ten slotte ook maar gewone mensen.

En als het dan goed geregeld is, heb jij een zorg minder zodat je je weer kunt focussen op dat wat je echt leuk vind: je eigen zaak!

Wil je meer advies of informatie? Neem dan contact op met hét notariskantoor van Krommenie!

Marcel ten Brinke

075-6474040
info@notaristenbrinke.nl