Clemens Löwensteijn, Gertjan Waterhout en Martienke Oosterbaan van Present Purmerend.
Clemens Löwensteijn, Gertjan Waterhout en Martienke Oosterbaan van Present Purmerend. (Foto: Han Giskes)

Waterlandse Uitdaging: Mooie, groene match!

Algemeen

Onlangs hebben 23 vrijwilligers namens Present Purmerend en Intermaris vier tuinen aan Middenakker in Purmerend opgeknapt. Onder leiding van Clemens Löwensteijn hebben zij alle onkruid en overtollige takken weggehaald. Dankzij tussenkomst van Yvonne Breuk van De Peperbloem, die namens de Waterlandse Uitdaging een match aanging met Intratuin Beemster, werden er 100 tot 150 perkplanten en een aantal heesters beschikbaar gesteld. Deze werden een week later in de opgeruimde tuinen geplant. 

Yvonne is blij dat ze dit zo tot stand kon brengen. “Ik zit in de matchgroep van de Waterlandse Uitdaging, en op een gegeven moment, vorig jaar al, kwam deze vraag voorbij. Nu heb ik natuurlijk lang een bloemenwinkel gehad en ik ben erg geïnteresseerd in alles wat met groen te maken heeft, dus ik wilde dit graag oppakken. Ik ben verschillende tuincentra af geweest maar Intratuin in de Beemster was al snel heel enthousiast en zo hebben we er een mooi project van kunnen maken.”

Toevallig had Gertjan Waterhout van Intratuin de Waterlandse Uitdaging een paar maanden ervoor zien langskomen in de vorm van het mooie jaarverslag. “Ik had daar nadat ik het had gelezen wel een goed gevoel bij en had het al apart gelegd. Dus toen Yvonne langs kwam namens de Waterlandse Uitdaging voor die tuintjes, vond ik dat gelijk leuk. Omdat het een project voor ouderen was, en ook omdat Clemence zo super enthousiast was. Ik ben benieuwd wat het hierna gaat worden en waar we voor gevraagd worden.” Want Intratuin is na de eerste ontmoeting direct Vriend geworden van de Waterlandse Uitdaging. 

Vriend van de Waterlandse Uitdaging

“Vrienden zijn we nu en blijven we”, benadrukt hij. “Ik heb er in ieder geval een bepaald budget voor vrij gemaakt. Het geeft veel voldoening en je maakt heel veel mensen blij. En het is fijn dit gestructureerd te hebben. We worden natuurlijk heel vaak benaderd of we willen bijdragen aan dit of dat. Dat kost veel tijd en het is ook lastig bepalen wie wel en wie niet. Dus we deden van alles, een beetje voor dit en een beetje voor dat. Ik vind het helemaal niet erg om mee te denken of mee te werken, maar die afweging maken steeds is lastig. We hebben sowieso al de korfbalvereniging die we sponsoren, en ook wat cultureel zoals de Operettevereniging. Dat is gewoon zo gegroeid, dat doen we al heel veel jaren. De Waterlandse Uitdaging is een mooie aanvulling. Het is lokaal, en het geeft een goed gevoel. Echt aan te raden voor andere bedrijven. Ik vind het een welkome toevoeging op het bedrijf dat we voeren, en het is ook een ‘feel good’ iets,  zo werkt het gewoon. Je zult er niet extra klanten door krijgen. Je doet het voor jezelf omdat je graag mensen wil helpen, en daar maak ik gewoon budget voor vrij. “

Ook Vriend worden, of op een andere manier samenwerken met de Waterlandse Uitdaging? Kijk even op de website https://waterlandseuitdaging.nl/.

Of zelf of met het eigen personeel de handen uit de mouwen steken bij Present Purmerend? Zij zoekt altijd naar mogelijkheden om kwetsbare mensen een zetje in de rug te geven, zodat ze in staat worden gesteld de draad van het normale leven op te pakken. https://stichtingpresent.nl/purmerend/


Vrijwilligers steken de handen uit de mouwen in de tuintjes. (Foto: Han Giskes)