Rachel Hayhoe
Rachel Hayhoe (Foto: Els Broers)

Column Hayhoe Familierechtadvies: De praktijk

Column

Dat het familierecht in de belangstelling staat blijkt uit de toenemende advies- en begeleidingsvragen die wij krijgen. Er lijkt een steeds grotere bewustwording te ontstaan om tijdig zaken rondom leven en overlijden te willen regelen. En daarvoor hoef je niet op leeftijd te zijn of miljoenen te bezitten.  

Het blijkt dat met name de familieverhoudingen maar ook de erfbelasting belangrijke redenen zijn om zaken te willen laten regelen. Praten over de dood blijft voor veel mensen lastig, reden waarom het soms maanden kan duren voor er contact met ons wordt opgenomen voor een adviesgesprek. Een kortere beslisperiode komt ook voor. Bijvoorbeeld als iemand ziek is en zijn zaken goed wil regelen voor zijn nabestaanden. Of een kind dat mee op gesprek komt met de ouder bij ons op kantoor en zich beseft dat de onderwerpen waar ik de ouder over adviseer, hij ook niet geregeld heeft.  

Het mooie van onze adviespraktijk vind ik de vele familiegesprekken die wij voeren. Gesprekken met ouders en kinderen samen over wat de ouders willen regelen bij wilsonbekwaamheid en overlijden. Wij kunnen dan toelichten wat hun wensen betekenen op financieel gebied voor de ouders en de kinderen, maar ook welke aandachtspunten er zijn voor de kinderen als zij te zijner tijd zaken moeten gaan regelen voor hun ouders. En dat kan van gezin tot gezin verschillen. 

Emotionele tijd

Soms zitten alle kinderen bij ons gesprek aan tafel, maar het is ook wel eens anders. Recent had ik een afspraak met een echtpaar waarbij alleen de zoon was meegekomen en bleek dat zij hun dochter al jaren niet meer hebben gezien. Bij mij spraken zij de wens uit niets aan hun dochter te willen nalaten. Dit kan inderdaad vastgelegd worden, maar wat betekent dit voor dat gezin als een ouder overlijdt? De wet volgt deze wens niet als de dochter zich na overlijden bij de langstlevende ouder of haar broer meldt. Daar heeft ze vijf jaar de tijd voor. Is dit iets onzekers waarmee je je partner of kind wilt belasten na jouw overlijden? Ik bespreek dan ook de mogelijke alternatieven en financiĆ«le gevolgen. Waarbij uiteindelijk vaak belangrijker blijkt te zijn wie de nalatenschap gaat afwikkelen en dus de communicatie zal verzorgen tussen betrokkenen. Zodat de nabestaanden ontzorgd worden in een emotionele tijd.  

Rust

Een jong stel wat laatst voor een adviesgesprek op ons kantoor kwam vertelde mij dat de man uitbehandeld was. Ze hebben beiden kinderen uit een eerdere relatie en de man was nu klaar om zijn nalatenschap te regelen. Hij vond het fijn dit gesprek samen met zijn vrouw en mij te hebben. Niet alleen omdat hij dan wist dat hij zijn zaken goed had geregeld voor zijn vrouw en kinderen. Maar ook om te weten wie zijn vrouw zou bijstaan bij de afwikkeling van zijn nalatenschap. Iemand die hem ook kende, zijn zorgen en wensen had gehoord. Dat gaf hem rust om samen met zijn gezin te genieten van de korte periode die nog voor hen lag. 

De aangewezen vertrouwenspersoon regelt niet alleen zaken, maar is ook de verbindende factor tussen de betrokkenen.

Persoonlijke vertegenwoordigers

Meer en meer worden professionele gevolmachtigden en toezichthouders benoemd in levenstestamenten en executeurs aangewezen in testamenten. Allemaal persoonlijke vertegenwoordigers die de belangen behartigen van alle betrokkenen. Zowel van de persoon die zijn wensen bij leven en overlijden heeft vastgelegd, als het gezin of andere betrokken personen. De aangewezen vertrouwenspersoon regelt niet alleen zaken, maar is ook de verbindende factor tussen de betrokkenen. En die rol is niet altijd weggelegd voor een kind of andere betrokkene. De familierechtadviseur is bij uitstek geschikt deze zaken op zich te nemen. Vooral als er sprake is van een verstoorde familieverhouding of er verschillende financiƫle belangen zijn.

Rachel Hayhoe

Hayhoe Familierechtadvies

Gorslaan 47

1441 RG Purmerend

T 0299-473396

www.hayhoefamilierechtadvies.nl