Thierry van der Weide: "Ik maak me best zorgen."
Thierry van der Weide: "Ik maak me best zorgen." (Foto: Els Broers)

Column VOWA: Vacatures en werkloosheid

Column

Met vakantie en daarna met frisse moed weer aan de slag! Hopelijk ook voor jou herkenbaar of misschien heb je je vakantie nog tegoed. Medio augustus pakte ik de draad weer op en was een van de eerste berichten: ‘voor het eerst sinds 50 jaar meer vacatures dan werklozen’.

Wat mij betreft is dat een grote krantenkop waard. Je bent geneigd te denken dat het een goed teken is, want weinig werklozen is natuurlijk mooi. En zeker in tijden van corona zou je kunnen denken dat het goed gaat met onze economie.

Het kan beter en slimmer

Ik had er echter behoorlijk andere ideeën bij, want ik maak me best zorgen. We kampen namelijk in toenemende mate met een kwalitatief probleem op de arbeidsmarkt. Ik zie groepen mensen zonder werk op de bank zitten die we maar mondjesmaat of moeizaam op de goede manier aan de slag krijgen. Samen met UWV en de gemeenten is VOWA druk bezig deze groepen zo goed mogelijk voor de arbeidsmarkt inzetbaar te krijgen. Dit kost veel tijd en energie; tegelijkertijd weten we ook dat het nog wel beter en slimmer kan. Op dit punt mogen we niet verslappen.

Onvoldoende handjes

Daarnaast zie en hoor ik steeds meer ondernemers die aangeven dat ze geen geschikte mensen kunnen vinden. Logisch: als er meer vacatures zijn, zoeken steeds meer ondernemers personeel. Hierbij heb ik overigens met de horeca het meest te stellen: ik zie en lees regelmatig dat men ongewenst een dag dicht moet omdat er niet voldoende handjes zijn. Voor de coronacrisis hadden we in de horeca al grote tekorten, door het inzetten van horecamensen in de zorg zijn de tekorten in alleen nog maar groter geworden.

Meer betalen helpt niet

Maar het beeld is breder. Onlangs had ik hierover een mooi en eerlijk gesprek met een ondernemer op de Baanstee in Purmerend. Op de voor hem karakteristieke manier gaf hij aan dat hij geen mensen kan krijgen. Het leek alsof hij me vroeg of ik niet even een paar goede medewerkers kan toveren. Als voorzitter voelde ik me dan doorgaans aangesproken en vroeg ik wat hij er al aan gedaan had. Meestal als ik die vraag stel, krijg ik een wat mompelend mopper-antwoord in de trant van ‘ze zijn er gewoon niet’, ‘ik adverteer me suf’ en ‘meer betalen helpt ook al niet’.

Investeer juist nu door de verbinding met het onderwijs te zoeken

Verbinding met onderwijs

Uiteindelijk leidde dit mooie gesprek tot een oprecht advies dat ik graag met alle ondernemers in Waterland deel: investeer juist nu door de verbinding met het onderwijs te zoeken. Help de docenten van de opleidingen die bij je onderneming passen om nog beter les te geven, motiveer de leerlingen om voor je vak te kiezen, nodig ze vaak bij je uit en maak ze enthousiast. Dit is echt de beste manier om aan goede mensen te komen. Je realiseert je als ondernemer niet half hoe een leerling tegen jou als ondernemer opkijkt (want jij hebt het dus gemaakt) en welke aantrekkingskracht dit op hen heeft!

Tenslotte nog dit: als voorzitter van VOWA ben ik er trots op en blij mee dat de ondernemers in Landsmeer (BVL) onlangs besloten hebben zich bij VOWA aan te sluiten. Zie ook elders in dit mooie blad.

Sterker met meer 

Ik sluit af met de gebruikelijke woorden: we zijn en staan sterker als we met meer zijn. Daarom roep ik je op: word en blijf lid van je lokale ondernemersvereniging! Laat je geluid horen bij je vereniging. Wil je je geluid rechtstreeks bij VOWA kwijt, mail dan naar info@vowa.nl of stuur een berichtje via LinkedIn.