Het bestuur van de stichting voor de oude Ford waarmee ze de sponsors willen enthousiasmeren. Van links naar rechts: Kees de Boer, Gerda Straver, Ronald Knook en Danny Schouten.
Het bestuur van de stichting voor de oude Ford waarmee ze de sponsors willen enthousiasmeren. Van links naar rechts: Kees de Boer, Gerda Straver, Ronald Knook en Danny Schouten. (Foto: Han Giskes)

De Purmer maakt zich op voor grootse viering 400-jarig bestaan

Algemeen

Purmer klei staat overal bekend als zeer vruchtbaar. Alles wat je in de grond stopt, zal na verloop van tijd groeien als kool. Wat ook groeit zijn de voorbereidingen voor ‘de Purmer 400 jaar’. Het bestuur van de Stichting Purmer 400 jaar en het samenwerkende Oranje Comité hebben de jubileumviering sinds een jaar groot omcirkeld op de kalender staan. De ultieme climax vindt plaats van 8 tot en met 17 juli 2022. Gedurende die ‘tiendaagse’ staat een deel van het 2680 hectare grote gebied in het teken van ruim 40 evenementen. De een nog groter dan de ander. Binnenkort gaat de Purmer Expres rijden, om sponsors te interesseren mee te doen er een onvergetelijk feest van te maken.

Stichting zet Purmer Expres in om sponsors te interesseren

Gerda Straver, Danny Schouten, Kees de Boer en Ronald Knook vormen het bestuur van de stichting. Het enthousiasme van het kwartet is aanstekelijk. “Het is een gigantische klus, maar wel een waar we veel energie van krijgen. Daarnaast lachen we wat af”, trapt voorzitter Danny Schouten af. Hij was het die na afloop van de viering van het 375-jarig bestaan, tijdens een vergadering van Purmer Belang, van toenmalig voorzitter Harry Stokman het verzoek kreeg om de voorzittershamer over te nemen. “Na enige bedenktijd leek me dat best leuk, maar wel met mensen om me heen waar ik een goed gevoel van kreeg. En hier zitten we dan”, vertelt Schouten aan tafel in huize Knook.

Acht buurtverenigingen

In de voorbereidingstijd van een dergelijk groot feest is het gebruikelijk dat er volop ideeën en plannen worden gepresenteerd, maar net zo makkelijk weer van tafel gaan. Dat is geenszins het geval in de aanloop naar het 400-jarig bestaan van polder de Purmer. Kees de Boer: “Er is inmiddels overleg geweest met de acht buurtverenigingen. We hebben uitgelegd wat de bedoeling is en we hebben ze gevraagd om de plannen die ze hebben uit te werken. En ons te vertellen wat ze daarvoor nodig denken te hebben. Er zijn al tal van zekerheidjes, zoals een praalwagenoptocht, reünie, expositie, landbouwdag, opschoondag, toneeluitvoering, kerkdienst, lichtjestocht, kindermiddag, volleybaltoernooi, zeskamp en een grote open bedrijvendag in het landelijk gebied. We kunnen er nu al van uitgaan dat er elke dag twee tot drie evenementen komen.”

Niet alleen de activiteiten stapelen zich op, ook het arsenaal aan vrijwilligers blijft maar groeien. “We kunnen nu al terugvallen op 60 tot 70 vrijwilligers. Veel mensen hebben zich spontaan aangeboden. Zij nemen veel werk uit handen, er is een prima wisselwerking en we bespeuren veel enthousiasme. We hebben natuurlijk wel meer hulp nodig, maar dat zal zich de komende maanden gaan oplossen. We gaan ervan uit dat het aantal vrijwilligers de komende maanden gaat oplopen”, vertelt Ronald Knook.

Hulp van gemeenten

Hulp wordt ook verwacht van de gemeenten Edam-Volendam, Waterland en Purmerend. Met burgemeester Lieke Sievers van Edam-Volendam heeft het bestuur al een aangenaam gesprek gevoerd. Zij heeft steun toegezegd. Met de burgemeesters van Waterland en Purmerend, Marian van der Weele en Don Bijl, wordt deze maand gesproken. “We gaan er wel een beetje vanuit dat beide burgemeesters minimaal hetzelfde enthousiasme aan de dag leggen”, neemt Gerda Straver een voorschot op de overleggen met beiden.

Een van de binnenzeeën

Voor de inpoldering in 1622 maakte de Purmer deel uit van een aantal bijzondere binnenzeeën in de provincie Noord-Holland, samen met de Schermer en de Beemster. Het waren meren die in open verbinding met zee stonden. Er was dus ook zout water en eb en vloed.  De Purmer had een verbinding met de Zuiderzee en met de Where met de Beemster. Omdat de Purmer in open verbinding met zee stond was er, voor een middelgroot meer, veel oeverafslag door golven en stroming. Dit was, samen met het winnen van landbouwgrond een belangrijke reden voor inpoldering. Tussen de 15e en 17e eeuw zijn 71 meren en plassen in Noord-Holland via bemaling met poldermolens droog gemaakt.

Thema: klei

Het thema van ‘de Purmer 400 jaar’ is klei. Korter kan het bijna niet. Maar krachtiger ook niet, is het besef na de uitleg van Danny Schouten. ‘Klei is hard en zacht, verbindt en plakt. Bovendien groeit alles erop. Die eigenschappen hebben we nodig bij het jubileum.”

Ook in de Purmer gaat alleen de zon voor niks op. Anders gezegd: de viering van het 400-jarig bestaan kost een flinke duit. Daar zal dus nog flink aan getrokken moeten worden. Schouten: “Los van een aantal (boeren)bedrijven hier hebben zich nog geen sponsors aangediend. Daarom gaan we binnenkort met de Purmer Expres, een prachtige oude Ford van Klaas Hopman, rijden. Op die ludieke manier gaan we proberen om bedrijven in Purmerend, Edam-Volendam en Waterland te interesseren om als sponsor toe te treden. Dat kunnen bedrijven zijn die geld geven, maar natuurlijk zijn we ook hartstikke blij met sponsoring in middelen of in facilitaire zin. Om die reden dient dit artikel in Regio Zaken ook als een soort voorzetje. Zo van: jullie weten er nu van, we komen er binnenkort aan.”

Sponsorpakketten

Naast de steun van de drie gemeenten en het aanbieden van sponsorpakketten is het bestuur van plan om fondsen aan te schrijven. “Niet geschoten is altijd mis. Zo richten we ons ook tot het Hoogheemraadschap. We willen proberen zoveel mogelijk vrienden en partners van de Purmer binnen te halen. We kunnen tijdens de festiviteiten voldoende tegenprestaties leveren. Zoals banners en vlaggen plaatsen, vermeldingen op de website en Facebook enzovoorts. Bedrijven kunnen desgewenst ook een evenement adopteren”, aldus Ronald Knook over de mogelijkheden. Eén ding is zeker! De Purmer zal volgend jaar juli op z’n grondvesten trillen. De ambities van het bestuur van ‘de Purmer 400 jaar, het Oranje Comité, Purmer Belang en de vrijwilligers kennen nauwelijks grenzen. Geld en middelen bepalen uiteindelijk tot hoe ver die grenzen worden opgerekt.


Op de oplegger met de muziek mee. We schrijven 1997 toen de polder 375 jaar bestond. (Foto: website Purmer 400 jaar)