Voorafgaande aan Pasen 2020 organiseerde de stichting al een grote actie voor zorgpersoneel.
Voorafgaande aan Pasen 2020 organiseerde de stichting al een grote actie voor zorgpersoneel. (Foto: Han Giskes)

‘Purmerend ontmaskert de zorg’ wordt breed gedragen

Algemeen

Stichting Vrienden voor Purmerend (SVP) is toch wel wat gewend. Als de organisatie iets sociaal-maatschappelijks op touw zet, haakt een groot deel van het Purmerendse en regionale bedrijfsleven aan om de helpende hand toe te steken. “Maar dit overtreft alle verwachtingen”, reageert Jeroen Riemeijer op de spontane toezeggingen die de vrienden krijgen op de actie ‘Purmerend ontmaskert de zorg’.  ”Het is in één woord geweldig. Het mooie is dat deze actie het bewijs is dat we het allemaal samen doen.”

Over de algehele linie genomen heeft het bedrijfsleven het de afgelopen anderhalf jaar bepaald niet makkelijk gehad. Door corona was veel niet mogelijk, moesten de deuren voor onbepaalde tijd of misschien wel helemaal dicht en kwam er weinig geld in het laatje. Het lijkt geen negatieve stempel te drukken op de actie die Vrienden voor Purmerend voor 300 zorgmedewerkers op 29 september en 6 oktober in de Markthal Purmerend organiseert. Riemeijer enthousiast: “We hebben al meer dan 75 bedrijven bereid gevonden op de een of andere manier een steentje bij te dragen.” Met namen komen gaat hem te ver. “Dat zou niet eerlijk zijn, want dan doe ik de anderen tekort.”

Horecazaken gaan koken

De meest actuele toezegging kreeg de organisatie van drie horecazaken op de Koemarkt. “Wij zouden zelf op beide avonden in de keuken gaan staan, maar tijdens bezoekjes aan de restaurants kregen we te horen dat zij voor de zorgmedewerkers gaan bakken. Als ik dan weer een ander bedrijf bel om te vragen of ze een aantal portofoons voor ons hebben, krijg ik zomaar 50% korting. En zo gaat het maar door.”

Markthal

Op 29 september en 6 oktober wordt de Markthal aan de Koemarkt in Purmerend omgedoopt tot feest- en verrassingslocatie waar 300 medewerkers van Ambulancedienst Purmerend, Stichting Wonen en Zorg, Dijklander Ziekenhuis en De Zorgcirkel een heerlijk en dik verdiend avondje uit krijgen voorgeschoteld. Zij gaan genieten van een exclusief 3-gangen-diner, enkele verrassingen en muziek. Aan alles is gedacht, want ze kunnen desgewenst worden opgehaald en na afloop thuis gebracht. Een klein tipje: ze gaan niet alleen met de herinnering aan een mooie avond huiswaarts.

Maatschappelijke doelstelling

Nogal een dingetje is het feit welke zorgmedewerkers op een van de avonden aanwezig mogen zijn. Riemeijer: “We hebben vooraf bepaald dat wij daar niet over gaan. Die verantwoordelijkheid hebben we bij de directies en managers van de vier organisaties neergelegd. Zij bepalen wie er aan tafel verschijnen.”De missie van de SVP is een bijdrage te leveren aan de maatschappij en specifiek het verbeteren van de leefomstandigheden en de sociale cohesie binnen de gemeentegrenzen. De stichting richt zich met name op Purmerend, nu de samenstelling van de leden van de stichting zich in een dusdanige structuur bevindt dat in dat kader de maatschappelijke doelstelling het beste kan worden behaald.

Iedereen telt mee

“In onze samenleving telt iedereen mee. Wij wensen een bijdrage te leveren aan de maatschappij zich specifiek richtend op sociaal maatschappelijke doelen. Deze door ons uitgekozen doelen kunnen rekenen op een langduriger ondersteuning in de vorm van een door ons verstrekte financiële bijdrage aan sociale maatschappelijke instellingen binnen de gemeente Purmerend dan wel door middel van persoonlijke inzet van onze leden op het gebied van kennis en ervaring. Kleinschalig en juist lokaal is de aanpak waarvoor wij kiezen. Omdat wij geloven dat echte veranderingen en ondersteuning altijd van onderop beginnen”, zo staat te lezen in de ‘spelregels’.

Het is ook om die reden dat ‘Purmerend ontmaskert de zorg’ recht vanuit het hart van de Vrienden voor Purmerend wordt georganiseerd. De 300 zorgmedewerkers op beide avonden in de Markthal zullen ervaren dat er veel werk is gemaakt om hen te bedanken. “Want wat deze mensen in de afgelopen anderhalf jaar van corona hebben meegemaakt, is met geen pen te beschrijven. Daar buigen wij als Vrienden voor Purmerend allemaal heel diep voor.”


De placemat die op elke tafel komt te liggen. (Foto: aangeleverd)

Om dit logo kan binnenkort niemand meer heen.