De politiek moet nu eindelijk eens doorpakkende om het klimaatprobleem aan te pakken.
De politiek moet nu eindelijk eens doorpakkende om het klimaatprobleem aan te pakken. (Foto: Pixabay)

Vakanties voorbij, Corona nog niet, klimaatalarm eist actie

Voor velen is deze zomervakantie niet geworden wat er van werd verwacht. Dat is misschien wel de voorbode van wat ons te wachten staat in de nabije toekomst. Het zonet verschenen IPCC-rapport laat daar geen twijfel over bestaan. De optredende natuurverschijnselen, of eigenlijk meer rampen, ondersteunen de conclusies. De politiek is aan zet! In Nederland, Europa en zeker ook mondiaal.

Helaas worden echte keuzes nog steeds niet gemaakt en/of vooruit geschoven. Terwijl de meeste mensen, burgers en daarmee ook kiezers heus wel weten dat er fundamentele en veranderingen in onze leefwijze nodig zijn. Maar zolang er bij het maken van politieke keuzes niet de erbij behorende consequenties worden uitgelegd, die meestal minder leuk zijn voor andersdenkenden, blijft het kennelijk moeilijk, stroperig en vooral halfslachtig.

Het politieke bedrijf zadelt zichzelf op met een steeds hoger wordende hypotheek die wel afgelost moet worden. En dus uiteindelijk betaald door de burgers. Gelukkig bespeur ik steeds meer publicaties, verhalen, plannen vanuit de wetenschappelijke en vaak technisch georiĆ«nteerde hoek die laten zien dat er wel degelijk mogelijkheden zijn, onderbouwd met tijdplannen, kosten en beschikbare noodzakelijke capaciteiten. 

Zo wordt het steeds duidelijker voor iedereen dat zonnestroom, windenergie, waterkracht en kernenergie niet alleen de drastische vermindering van de CO2-uitstoot kunnen leveren. Een aanvullende energiedrager is nodig. Waterstof en ook fossielvrije (kunstmatig uit H2 & CO2 gemaakte) brandstoffen zullen nog lange tijd nodig zijn voor schepen, vliegtuigen en de miljoenen bestaande verbrandingsmotoren! Zo zouden bijvoorbeeld (Duitse) kerncentrales open kunnen/moeten blijven en bruinkool gestookte zo snel mogelijk dicht. 


Een uitgelezen kans voor Nederland om nog veel meer windmolens op ons deel van de Noordzee te plaatsen. Inmiddels hebben die bewezen betrouwbaar en met steeds lagere kosten groene stroom te leveren. Zo kunnen Europoort, Tata, DSM, Akzo, BOC en de vele andere energie-intensieve bedrijven blijven en zich verder ontwikkelen naar CO2-vrije productie. En het bestaande aardgasnet is bij uitstek geschikt om een toenemend percentage waterstof naast aardgas te vervoeren. En als de kabels tussen de windmolens op zee goed worden neergelegd, kunnen de vissers daar tussendoor blijven vissen!


Er is genoeg te doen waar politieke durf en heel veel techniek voor nodig is. Geld is geen probleem. De politiek is nu aan zet!

Als bedrijf help je de Technieksector en MIG door ook lid te worden!

Maurits Wagenaar

E: Info@migkit.nl of ook via:

www.migkit.nl Ambassadeur Techniek