Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Na verkiezingen nog geen kabinet, een schande voor het politieke bedrijf

Ondernemers kijken hoofdschuddend en met veel afschuw naar de politieke verrichtingen van de afgelopen 6 maanden. Een bedrijf zou deze gang van zaken vast niet overleven, maar in de politiek gelden kennelijk andere waarden. Alle betrokkenen hebben hun mond vol over landsbelang, grote problemen waar we voor staan en het oplossen daarvan. Natuurlijk op ieders eigen gekleurde manier.

Helaas wordt er vrijwel altijd voorbijgegaan aan een praktische, pragmatische, financieel gewogen en daarmee haalbare aanpak; zeker voor de langere termijn waarbij duurzame doelen moeten worden bereikt. Ik mag hopen, dat het besef nu eindelijk doorbreekt, dat het zo niet langer verder kan. Ook al omdat de kiezers het vertrouwen in het politieke bedrijf langzamerhand en voor lange tijd kwijt raken. Dat was bij het begin van de coronapandemie kortstondig heel anders. Er was een grote mate van saamhorigheid en bereidwilligheid om fundamentele veranderingen te accepteren zodra die doorgevoerd zouden worden vanuit de politiek. Zoals de aanpak van de steunmaatregelen. Maar doorpakken, helaas, ho maar. 

Zo zijn er in onze eigen regio de nodige keuzes (nog) niet gemaakt of misschien in de toekomst als verkeerd te betitelen. Daar wil ik graag nog een keer aandacht voor vragen.

01. Onderdoorgang in Broek in Waterland. Hierbij lijkt de keus nog net op tijd te zijn gevallen op een tunnel/aquaduct, mede door initiatieven vanuit de burger- en ondernemerswereld. Mooi en goed!


02. Het eindeloze gesteggel over wel of niet bouwen van de nieuwe bescheiden kernreactor “Pallas “ in Petten ter vervanging van de verouderde installaties voor medische radioactieve geneesmiddelen. Nog altijd géén definitief besluit. Veel high tech en unieke medische kennis. Hoop op positief besluit.


03. Het al dan niet laten voortbestaan van Tata-Steel v/h Hoogovens. Het zag er heel slecht uit, begrijpelijk gelet op de jarenlange aanpak van de gezondheids-en milieuproblematiek. De kansen lijken nu misschien net op tijd te keren voor een versneld overschakelen naar processen op basis van groene waterstof (H2) en schroot. Tijdelijk misschien aardgas; en flinke overheidssubsidie. Biedt op termijn goede perspectief, immers staal is 100% recyclebaar, onmisbaar en over 30 jaar is er voldoende op de wereld aanwezig. Bovendien is een grote industrie voor Nederland van belang. Spannend hoe het afloopt / verder gaat.


04. De afsluitdijk wordt na 90 jaar ingrijpend gerenoveerd, nodig en wenselijk, mede in verband met de hogere zeespiegel. In mijn ogen een omissie om er niet direct het tracé voor een toekomstige spoorlijn aan toe te voegen. Gemiste kans.


05. Het alsnog realiseren van een (verkleinde) Markerwaard. Prima voor een nieuwe luchthaven in plaats van Schiphol EN Lelystad, woningbouw, completeren van de bestaande doodlopende infrastructuur en evengoed ruimte houden voor waterberging en recreatie. Het kan nog steeds, maar haast is geboden omdat er anders veel geld wordt / is verspild aan de Marker Wadden, Dijkverzwaring , onnodig dure woningbouw en steeds lastiger handhaven van Schiphol te midden van wonen &werken. Doen dus.


06. En natuurlijk de grote datacenters. In mijn ogen wel een juiste ontwikkeling, de aanpak moet gedurfder en met meer oog voor het algemeen belang. De Googles en Microsofts van deze wereld kunnen dat prima betalen en kiezen niet voor niets voor de Wieringermeer en Delfzijl. Aanpassen!


Er is dus heel veel te doen waar politieke durf en nog veel meer techniek voor nodig is, waarbij geld eigenlijk geen belemmering hoeft te zijn . De politiek is nu aan zet, luister naar de mensen die er verstand van hebben en neem goed afgewogen besluiten. Afwachten of al te grote halfslachtige compromissen zijn daarbij GEEN optie. Kijk naar de lange termijn en houd eindelijk daaraan vast.


Als bedrijf help je de Technieksector en MIG door ook lid te worden.

Maurits Wagenaar

E: Info@migkit.nl of ook via: www.migkit.nl

Ambassadeur Techniek