Verbindingen

in allerlei geledingen lijken het nieuwe normaal geworden. Als we corona en de discussie rondom Covid-19 even laten voor wat deze is (we hebben het er tenslotte al zoveel over gehad en voor- en tegenstanders van vaccineren, coronapas en snel testen blijven hun eigen waarheden verdedigen) dan zou het best kunnen dat het woord verbinding ervoor zorgt dat we weer meer naar elkaar toe groeien. En dat is een zegen. Het is nodig en niet zo’n beetje ook!

Wat dat betreft hebben Purmerend en Beemster het uitstekend begrepen. De aanstaande fusiegemeenten zijn al een tijdje onderweg om elkaar te ontdekken, te leren van elkaar en het beste van elkaar naar boven te halen. Dat werd donderdagavond 8 oktober jongstleden nog eens klip en klaar bij Wijnimport J. Bart in Fort Benoorden Purmerend. Toen Purmerend en Beemster er opnieuw in slaagden om dichter bij en tot elkaar te komen tijdens de presentatie van het kookboek Smaak. In het boek presenteren 41 horeca-ondernemers uit beide gemeenten een verscheidenheid aan gerechten. Kookboek Smaak is misschien wel hét voorbeeld voor hoe we het in de toekomst met elkaar gaan organiseren. Want alleen sámen kunnen we het.


In deze editie van Regio Zaken, de voorlaatste in 2021, zien we meer verbindingen tot stand gebracht of nog komen. Neem Bas Schoorl, die sinds begin van deze maand het bedrijf Hoogwerkers Waterland van oprichter Hans Sopar heeft overgenomen. Schoorl is niet van plan om te tornen aan de dingen die heel goed gaan, zoals de klanten op maat bedienen.

Een staaltje van sociaal maatschappelijk ondernemen komt van de bedrijven KramerKuiper Accountants en Sporting de Gors. De winnaars van de PRO ondernemersverkiezing van 2020 kregen recent de cheque uitgereikt. En waar het accountantskantoor het hertenkamp in de bloemenbuurt optimaal laat profiteren, stelt het sport- en fitnesscentrum het geld beschikbaar voor een optreden van Wolter Kroes. “Zodat ook de horeca hiervan kan profiteren”, luidt de mooie gedachte van George en Wilma Bruijnesteijn.

VOWA-voorzitter Thierry van der Weide gaat in zijn column in op enkele ontwikkelingen in deze regio. Verbinding en omarming ziet hij bijvoorbeeld in de groeiende samenwerking tussen onderwijs en ondernemers. Voorwaar een goede zaak.

Eerste live BeursVloer

Op 18 november wordt de BeursVloer van de Waterlandse Uitdaging eindelijk weer live georganiseerd. Tal van vragende organisaties en instellingen doen tijdens deze middag een beroep op de welwillendheid van bedrijven. Hier zullen ongetwijfeld weer veel matches worden gesloten.


Verderop in dit nummer verhaalt ondernemer en PCO-voorzitter Richard Gort over het nieuwe laagdrempelige online platform voor de Purmerendse retail. Het blijkt dat 65% van de consumenten zich online oriënteert voor een aankoop. Daarna gaan ze naar de betreffende winkel of bestellen het online.

De horeca-eigenaren Roland Schouten (La Galera Edam), Sven Tishauser (Twaalf Purmerend) en Teddy en Sylvia van Gachita, nemen de lezer mee in hun succesverhalen. Dat het succesverhalen zijn geworden is op zich al knap. Zij lieten zich echter niet door corona afschrikken en combineerden ondernemerschap met creativiteit.

Wij wensen u weer veel leesplezier.


De redactie: John Bontje en Nelleke Vogel