Een mogelijk toekomstplaatje van het bedrijventerrein in de Purmer.
Een mogelijk toekomstplaatje van het bedrijventerrein in de Purmer. (Foto: aangeleverd)

Nagenoeg volmondig ja tegen bedrijventerrein in de Purmer

Algemeen

Halverwege vorige maand stemden 6 van de 7 fracties van de gemeente Edam-Volendam voor de ontwikkeling van een bedrijventerrein in de Purmer. Alleen GroenLinks stribbelde tegen. Dat betekent dat een ruime meerderheid van de raad voorstander is van meer bedrijvigheid in deze regio. De raadsvergadering volgde op de Algemene Ledenvergadering van de Industrie en Bedrijvengroep Edam-Volendam (IBEV) waarin het thema ‘Is er nog ruimte om te ondernemen in de Purmer?’ centraal stond.   

Niels Jonk van de gemeente Edam-Volendam verzorgde tijdens de ledenvergadering een presentatie over de perspectieven op een nieuw bedrijventerrein in de Purmer. Deze ruimte is hard nodig om de bedrijvigheid en werkgelegenheid binnen de gemeente veilig te stellen. Sinds de Raad van State een streep zette door de uitbreidingsruimte van het bedrijventerrein Edam-West is er in de gemeente namelijk geen vierkante meter industriegrond meer beschikbaar.

Tien ambities

In 2019 is in de gemeente een enerverend proces doorlopen om gezamenlijk -met gemeente, ondernemers én onderwijs- tot een nieuwe Economische Visie te komen. De uitkomsten zijn aan de gemeenteraad gepresenteerd. Hier is uiteindelijk het plan Economische Toekomst 2040 uit gekomen, met daarin 10 belangrijke ambities. Één ambitie binnen dit plan is: ‘in 2040 wonen en werken wij op de meest ideale locaties’

Serieuze overweging

Ook de ontwikkeling van bedrijventerrein Julianaweg in Volendam sluit hier direct op aan. Volgens KRAS Recycling directeur en IBEV Bestuurslid Ben Kras verdient transformatie van dit centraal gelegen gebied een serieuze overweging. “Transformatie naar een multifunctioneel woon- werkgebied biedt kans om de negatieve effecten van bedrijvigheid voor de omliggende woonwijken weg te halen. Denk aan de ontelbare verkeersbewegingen van vrachtwagens, touringcars en busjes over de Julianaweg en Dijkgraaf De Ruiterlaan, gecombineerd met geluids- en reukhinder”, hield Kras de gemeenteraad eerder voor.

Logische keuze

Het deel van de Purmer dat aansluit aan de Baanstee Noord en binnen de gemeentegrenzen van Edam-Volendam valt, zou moeten worden omgezet in nieuw bedrijventerrein. Industrie en Bedrijvengroep Edam-Volendam (IBEV) pleit voor deze logische keuze. Dit zou namelijk kansen bieden om innovatieve en duurzame bedrijvigheid aan te trekken zoals de assemblage en productiefaciliteit voor houtbouw voor de woningbouwproductie. Daarnaast biedt het ruimte voor bedrijven -liefst uit de hogere milieucategorie- om naartoe te verhuizen.

Er moet nog veel gesproken en besproken worden, maar met een nagenoeg unaniem ja vanuit de gemeenteraad voor de bouw van een groot bedrijventerrein in de Purmer is een goede basis gelegd voor de voortgang.


Credit: foto aangeleverd