Het team van Abma Advocaten
Het team van Abma Advocaten (Foto: Els Broers)

Column Abma Advocaten: Wetswijzingen per 1 januari 2022

Algemeen

Op het moment dat deze editie van Regiozaken verschijnt, is de decembermaand in volle gang. Tussen de feestdagen door worden de laatste punten van de To do lijst voor 2021 uitgevoerd en afgerond. We kijken vooruit en bereiden ons voor op 2022. Nieuwe plannen worden gemaakt. Zijn er nog wetswijzigingen die voor u als ondernemer van belang zijn? In dit artikel zetten we de belangrijkste wijzigingen op het gebied van arbeidsrecht voor u op een rijtje.

Vrije ruimte werkkostenregeling (WKR) vergroot

Door gebruik te maken van de Werkkostenregeling, kunt u uw personeel onbelaste vergoedingen geven. Per 1 januari 2022 wordt deze vrije ruimte voor de eerste € 400.000,- van het loon verhoogd van 1,7% naar 3%. Alhoewel deze wijziging nog moet worden goedgekeurd door de Eerste en Tweede Kamer gaat de wijziging wel met terugwerkende kracht in per 1 januari 2022.

Thuiswerkvergoeding voor werknemers

In het verlengde van de WKR: er komt een gerichte vrijstelling voor thuiswerkkosten van uw personeel. Deze vrijstelling is maximaal 2 euro per thuisgewerkte dag per werknemer. Deze vergoeding is bedoeld voor water- en elektriciteitsverbruik, koffie en/of thee etc. Met deze vrijstelling hoeft over deze vergoeding geen loonheffing te worden betaald.

Geen rookruimtes meer binnen uw bedrijf

Er zullen er nog maar weinig zijn, maar per 1 januari 2022 mag er binnen uw bedrijf geen rookruimte meer aanwezig zijn voor uw personeel. Dit gold al enkele maanden voor (semi) publieke en openbare gebouwen, maar dus nu ook voor bedrijven.

Wet betaald ouderschapsverlof

Op dit moment is ouderschapsverlof nog onbetaald. Met de nieuwe wet (die gaat gelden vanaf augustus 2022) wordt een Europese Richtlijn uitgevoerd, waarin is bepaald dat de lidstaten er voor moeten zorgdragen dat ouders twee maanden betaald ouderschapsverlof kunnen opnemen. Op basis van de Nederlandse wet krijgen ouders negen weken betaald ouderschapsverlof, in welke periode de ouders een uitkering van het UWV krijgen. De uitkering is 50% van het dagloon (maximaal 50% van het maximaal dagloon). Bij cao of per individu kunnen hierover door u als werkgever aanvullende vergoedingen met uw werknemer worden overeengekomen.

Na deze negen weken mag de werknemer nog 17 weken onbetaald verlof opnemen, voordat het kind acht jaar is. Tenzij anders in de CAO is bepaald, rust de financiële last hiervan niet op u als werkgever.

Let op, dit ouderschapsverlof is wat anders dan het zwangerschaps-, bevallings- en geboorteverlof. Ook hierin is het nodige veranderd. Per 1 juli 2020 heeft de partner bijvoorbeeld meer rechten gekregen en kan er nu eenmaal de wekelijkse arbeidsduur aan verlof worden opgenomen. In dit geval moet de werkgever 100% doorbetalen.

Minimumloon voor start-up dga’s

Bent u net gestart met uw onderneming en maakt u nog niet zoveel winst? Dan hebt u in 2022 de mogelijkheid om de directeuren-grootaandeelhouder een jaar langer het wettelijk toegestane minimumloon te betalen, in plaats van een marktconform salaris. Dit kan dus de nodige ademruimte opleveren voor uw bedrijf.

Meer weten? Www.abma-advocaten.nl  of mail naar info@abma-advocaten.nl.