Allen onderschrijven de onschatbare toegevoegde waarde van het Technasium.
Allen onderschrijven de onschatbare toegevoegde waarde van het Technasium. (Foto: Han Giskes))

Kraamkamer van innovatie groeit

Algemeen

Wethouders Paul van Meekeren (onderwijs), Mario Hegger (economische zaken), rectoren Monique de Lange (Da Vinci College) en Diana Leertouwer (Jan van Egmond Lyceum), Thierry van der Weide (voorzitter VOWA), Jurian Borst (namens Gebr. Van ‘t Hek), Peter Lakeman en René Hoogeweij (’Technator/coördinator’ voor beide scholen in het specifieke Technasiumvak Onderzoek & Ontwerpen) en Frank Verspuij (coördinator bedrijfscontacten voor het Technasium, contactpersoon binnen het netwerk rondom de scholen) ervaren in de praktijk de onschatbare toegevoegde waarde van het Technasium en ventileren dit tijdens een informeel rondetafelgesprek.

Plaats van handeling is de Techniekwerkplaats, het O&O lokaal, van zowel het Da Vinci College als het Jan van Egmond Lyceum. De ruimte is door leerlingen van het Technasium vanuit hun eerste officiële opdracht stap voor stap getransformeerd tot een inspiratievolle werkplaats in ontwikkeling.

Wij hopen meer hoogopgeleide leerlingen nog meer praktische bagage mee te geven in de technische branche door ze met hun creativiteit in de problematiek van het hier en nu uit te dagen.

Spectaculaire ontwikkeling

“Vanaf het moment dat enkele jaren terug de plannen via de Manuele Intelligentie Groep (MIG) en het Da Vinci College in 2018 opborrelden, is er door het gezamenlijke docententeam ongelooflijk doorgepakt en heeft de ontwikkeling echt spectaculair doorgezet”, trapt Frank Verspuij af. Verspuij stond als contact tussen de Manuele Intelligentie Groep en het Da Vinci College mede aan de basis van het Technasium en zag de afgelopen maanden een enorme drive bij zowel docententeam, schoolleiding als leerlingen om het nieuwe creatieve techniekonderwijs goed te positioneren. Die dadendrang en het enthousiasme is ook interne Technatoren/coördinatoren Peter Lakeman en René Hoogeweij niet ontgaan. De docenten O&O begeleiden, coachen leerlingen in hun eerste praktische opdrachten. Onder andere de realisatie van een ideale Technasium werkplaats. “Je ziet dat het erop begint te lijken. Ze zijn nog bezig om veranderingen aan te brengen en beetje bij beetje ontluikt in goed overleg met het team het door hen zelf gewenste plaatje”, vertelt Peter Lakeman.

Meer praktische bagage

De aanwezigen aan tafel hebben allemaal hun eigen zienswijze over de enorme kansen die het betatechnisch onderwijs van het nieuwe Technasium biedt. Rectoren Monique de Lange en Diana Leertouwer benaderen het logischerwijs in eerste instantie vanuit de ontwikkeling van talenten. “Wij hopen meer hoogopgeleide leerlingen nog meer praktische bagage mee te geven in de technische branche door ze met hun creativiteit in de problematiek van het hier en nu uit te dagen. Leerlingen krijgen binnen het Technasium de mogelijkheid om talenten te ontdekken en te ontwikkelen. En dat kan omdat ze op de juiste plek zitten in combinatie met de actualiteit rondom de scholen. Ze kunnen volop doorgroeien”,, aldus Monique de Lange.

Hoofd, hart en handen

Haar collega Diana Leertouwer aanvullend: “Het Technasium is in feite een kraamkamer van innovatie. Hier werken leerlingen met het hoofd, hart en handen. Het is samen bedenken, onderbouwen, rekenen, overleggen met externe opdrachtgevers, verder uitvoeren en presenteren. De leerlingen, die vanuit de ruimte van hun creativiteit en verschillende invalshoeken de diverse opdrachten uit het netwerk benaderen, kunnen uiteindelijk vanuit een breed vervolgstudieaanbod later ook een geweldige bijdrage leveren binnen dat werkveld.

Roep om uiteenlopende vaardigheden

Onderwijswethouder Paul van Meekeren ziet dat vanuit de overheid al langere tijd wordt gestimuleerd om meer technisch personeel ook hoger op te leiden. “Je ziet daarnaast vanuit het bedrijfsleven de roep om meer uiteenlopende vaardigheden. Beroepen veranderen in hoog tempo. Er komen meer exclusieve functies. Dat vraagt een andere aanpak en in dat opzicht kan het Technasium het verschil maken. Voor de leerlingen betekent het dat ze veel meer getriggerd worden.”

Vraag arbeidsmarkt is breder

Zijn collega Mario Hegger, die in zijn portefeuille economische zaken heeft, bedrijven bezoekt en met directies praat, hoort vaak op de werkvloeren de gillende behoefte aan hoogopgeleid technisch personeel. “Er is een groot verschil tussen vroeger en nu. Als je toen aan een dochter of zoon vroeg wat zij of hij later wilde worden was vaak het antwoord: hetzelfde als mijn vader of moeder. Dat kan nu natuurlijk nog steeds, maar zoals mijn collega Van Meekeren al memoreerde is de vraag op de arbeidsmarkt nu veel breder en gaat het om meer, andere en nieuwe vaardigheden.”

We hebben een waar pareltje in handen

Bedrijven zitten te springen

Dat merkt ook Thierry van der Weide, voorzitter van de Vereniging Ondernemend Waterland (VOWA). Hij is benieuwd hoe de vraag vanuit een bedrijf richting Technasium wordt gemaakt. “Er zijn in deze regio wel honderden bedrijven die zitten te springen om mensen die straks vanuit deze opleiding komen. Dat horen we vaak tijdens de bedrijfsbezoeken die we meerdere keren per jaar hebben georganiseerd. Ik maak binnen de VOWA sinds kort uiteraard ook reclame voor het Technasium en de diverse mogelijkheden van samenwerking. We hebben een waar pareltje in handen. Wat me ineens te binnen schiet is de vraag wat jullie bijvoorbeeld doen in het kader van de energietransitie. Lijkt me een mooi onderwerp om hier binnen de opleiding mee aan de slag te gaan.”

Niet in beton gegoten

Monique de Lange, Diana Leertouwer, Frank Verspuij en beide interne O&O coördinatoren stellen Van der Weide om beurten gerust door te stellen dat de werkwijze op het Technasium juist absoluut niet in onderwijsbeton gegoten is en dat alle vragen en onderwerpen out-of-the-box, in het hier, nu worden benaderd. Verspuij: “Om een vraag of probleem van een bedrijf/instantie aan te vliegen bestaat een veelvoud aan mogelijkheden. De vraag wordt standaard in goed overleg binnen het team verwoord als concrete O&O opdracht voor de leerlingen. Het betrokken bedrijf of de instelling begeleidt min of meer op afstand met drie contactmomenten. Wij, als docententeam zullen tijdens het uitvoeren van de opdrachten veel op onze handen gaan zitten en het bedenken van oplossingen overlaten aan de creativiteit, de vindingrijkheid van leerlingen. Wij moeten als docenten het vooral niet zelf gaan bedenken”.

Paul van Meekeren stelt dat het hem mooi had geleken als leerlingen van het Technasium hadden geholpen bij het project om Purmerend aardgasvrij te maken. “Over out-of-the-box denken gesproken. Wellicht hadden de leerlingen heel andere oplossingen bedacht en tot uitvoer gebracht. Stel dat de opleiding er al veel eerder zou zijn geweest zouden we destijds al een zo breed mogelijke samenwerking hebben opgezet. Overigens zie ik dat in de toekomst bijvoorbeeld ook zeer zeker gebeuren met het platform H20. Er zijn zoveel raakvlakken.”

Wiskunde niet saai

Jurian Borst, die in de basis ook een belangrijke rol heeft gespeeld in de totstandkoming van het ‘Tech’, zit nu aan tafel vanuit zijn rol bij Gebroeders Van ‘t Hek, een van de grotere bedrijven in deze regio dat innovatie en samenwerking met het onderwijs altijd hoog op de prioriteitenlijst heeft staan. Hij noemt als mogelijk toekomstige opdracht voor de leerlingen het ontwerpen en produceren van een elektrische heimachine. “Met het oog op duurzaamheid en de energietransitie kan ik me daar veel bij voorstellen”, aldus Borst, die voorts met een knipoog naar vroeger opmerkt: “Vroeger was wiskunde voor een beta-student vaak hele saaie kost. Dat is gelukkig allang niet meer zo.”

Bedrijven en organisaties moeten weten dat de deur altijd open wagenwijd openstaat

De kraamkamer van innovatie groeit gestaag, er vinden constructieve gesprekken plaats met partners en een aantal reële opdrachten uit het werkveld zijn al in een ver gevorderd stadium. En de leerlingen? Die buigen zich binnenkort met een architect bijvoorbeeld over een van de eerste externe projecten, het ontwerpen van het interieur en schoolplein voor een basisschool, nieuw kind-centrum, in Purmerend. Frank Verspuij: “De opdracht hiervoor wordt binnenkort aan de leerlingen gepresenteerd en het is magnifiek om te zien hoe enthousiast het nu al door zowel opdrachtgever als het team is opgepakt”.

Bedrijven en organisaties die de mogelijkheden, inzichten, kennis en know-how van de techniekleerlingen van het Technasium willen inroepen of informatie over mogelijkheden van samenwerking willen ontvangen, moeten weten dat de deuren letterlijk en figuurlijk wagenwijd open staan. Contact kan altijd worden opgenomen met Frank Verspuij, bedrijfscontactpersoon van de betrokken scholen. Zijn e-mailadres is vsp@psg.nl

Jurian Borst.
Diana Leertouwer,
Thierry van der Weide, Mario Hegger en René Hoogeweij.
Paul van Meekeren en Peter Lakeman.