Overzicht van het bedrijventerrein waar nog de nodige aanvullingen zijn te verwachten. Zoals een Facility point met onder meer een tankstation, Starbucks, Burger King en Go Fresh Bakery.
Overzicht van het bedrijventerrein waar nog de nodige aanvullingen zijn te verwachten. Zoals een Facility point met onder meer een tankstation, Starbucks, Burger King en Go Fresh Bakery. (Foto: aangeleverd)

Bedrijventerreinen: “Sterke netwerken maken het verschil in crisistijd”

Algemeen

Verrassend genoeg heeft het Purmerendse bedrijventerrein Baanstee Noord weinig last van corona. Dat is in belangrijke mate te danken aan de sterke netwerken waarbinnen ondernemers elkaar helpen, verklaart Mario Hegger, wethouder economische zaken in Purmerend. “Zorg dat je elkaar kent en investeer in samenwerking. Als je samen naar oplossingen zoekt, kun je bijna elke crisis aan.”

Purmerend is niet langer de slaapstad waar vooral wordt gewoond. Een consequent en actief economisch beleid heeft de stad volgens Mario Hegger stevig op de kaart gezet. “Als gemeente bieden we duidelijke kaders en ondersteuning aan ondernemers. Dat geeft vertrouwen en trekt bedrijven aan die hier willen investeren, ook internationaal. Hierdoor ontstaat een synergie die ook weer goed is voor een bedrijventerrein als Baanstee Noord.”

Regionale markt

De angst dat de economie zou instorten bleek voor het regionaal georiënteerde Baanstee Noord ongegrond, heeft Hegger gemerkt. “We hebben hier een mix van vooral productiebedrijven en maakindustrie met afnemers in de regio. Terwijl de horeca en het toerisme afgelopen jaren flinke klappen kregen, konden de meeste ondernemers op Baanstee Noord gewoon doorwerken. We lopen nu wel aan tegen een tekort aan chips en grondstoffen. Maar ik verwacht dat ook dit weer zal bijtrekken.”

Een juiste mix aan bedrijven zorgt niet alleen voor meer veerkracht bij welke crisis dan ook, is de ervaring van de wethouder. “We verkopen op Baanstee Noord meer dan een stuk kale grond. Ons ondernemersloket heeft goed gekeken waar Purmerend behoefte aan heeft. Welke mensen staan nog aan de kant en welke bedrijven kunnen deze groep aan werk helpen? En hoe zorgen we ervoor dat jongeren die net van school komen een plek vinden op de arbeidsmarkt?”

Betaalbaar verduurzamen

Het team van Baanstee Noord kijkt ook naar wat ondernemers nodig hebben en hoe de gemeente hen daarin kan ondersteunen. “Zo hebben we een adviseur die ondernemers die zich willen vestigen, adviseert over het verduurzamen van hun pand en de bedrijfsvoering. En hoe ze deze investeringen in bouwmaterialen en zonnepanelen weer kunnen terugverdienen. Dat is niet alleen goed voor het milieu. Bedrijven die voor duurzaam kiezen, krijgen een korting op de leges van een omgevingsvergunning. Die korting kan wel oplopen tot 50%, dus dat scheelt enorm.”

Een ander sterk punt van Baanstee Noord, is het Facility point. “In het te realiseren voorzieningenpunt komt een tankstation met duurzame benzine en diesel. En chauffeurs kunnen hier douchen als ze willen. Later komen hier nog een kleine winkel voor dagelijkse boodschappen, Starbucks, Burger King en Go Fresh Bakery bij. Met de belangrijkste voorzieningen dichtbij kunnen we ondernemers zoveel mogelijk ontzorgen.”

Houtbouw

“Een nieuwe ontwikkeling die duurzaam is en hier heel goed past, is houtbouw. We hebben in Purmerend de afspraak om naar 20% houtbouw van woningen te gaan. Dan moet je daar ook de productieruimte voor hebben. Hiervoor houden we voorlopig een aantal hectare vrij om de houtbouw op Baanstee Noord verder tot ontwikkeling te brengen, als onderdeel van de houtbouwketen die we in deze regio willen realiseren.”

Na corona

Hegger verwacht dat de vraag naar bedrijfslocaties blijft, ook na corona. “Er komt meer woningbouw waardoor bedrijven moeten plaatsmaken. Baanstee Noord raakt al aardig vol. Als bedrijven zich hier nog willen vestigen, moeten ze snel zijn.”