Komeetachtige ontwikkelingen op het gebied van tech en esports

Nagenoeg op de drempel van 2022 is dit de laatste Regio Zaken van dit jaar. En kunnen we de balans opmaken van 2021. Een historisch jaar, zo kunnen we met z'n allen rustig vaststellen. Historisch niet in de zin van economische hoogtijdagen, alhoewel sommige branches (waaronder bijvoorbeeld de supermarkten) recordomzetten hebben behaald  Daar zou menig ondernemer zijn of haar vingers bij hebben afgelikt. Nee, 2021 gaat de geschiedenisboeken in als het jaar waarin Covid-19 een bijna niet te vatten wissel heeft getrokken op ons allemaal.

Hoogoplopende- en weer dalende besmettingscijfers, overvolle en weer leegstromende IC-afdelingen. Horeca en niet essentiële winkels dicht, weer open en (gedeeltelijk) dicht; het zorgde ervoor dat het kabinet -wellicht ingegeven door enige paniek- niet meer wist waar ze het moest zoeken, alle goede bedoelingen ten spijt. Maar het allerergste is dat Corona verantwoordelijk is voor polarisatie in de maatschappij. Zou mooi zijn als we elkaar op 31 december vanaf middernacht kunnen beloven dat we dat disrespect achterwege laten. En als dat vanwege besmettingsgevaar niet met een kus kan, dan maar met een boks of een hug.

Technasium

In dit nummer van Regio Zaken staan we uitgebreid stil bij de tech-ontwikkelingen in deze regio. En dat is niet zonder reden, want er gebeurt nogal wat op dat gebied in Purmerend/Waterland. Neem alleen al het Technasium, een vorm van onderwijs dat sinds het begin van dit schooljaar is gestart op het Da Vinci College en het Jan van Egmond Lyceum. 

Unicum

Elders in het land zijn ook Technasia, maar techniekonderwijs  aanbieden op twee Havo/VWO-scholen is een unicum. Wethouders, rectoren, docenten en het bedrijfsleven praten honderduit over de komeetachtige ontwikkelingen op het Technasium en de legio kansen die voor het bedrijfsleven ontstaan.

Groei als hockeystick omhoog

Ook uitgebreid aan het woord Bart Kuipers, manager van PurmerValley en onlangs ontvanger van de eerste 'Dat werkt # wisselbokaal'. Hij legt uit waarom tech en in het verlengde esports zo'n grote rol krijgt toebedeeld in de plannen van Purmerend. Bart zegt dat dat met name te maken heeft met de snelle ontwikkelingen in ict en tech. Technologie verdubbelt zich eens in de twee jaar.

Het gaat dus steeds sneller. Als voorbeeld noemt hij de tv. Eerst had je zwart-wit, toen kleur, daarna kwam de beeldbuis, hd ready, hd en 4 k, maar 16 k ligt nu ook al klaar. Alles wat met technologie te maken heeft ontwikkelt zich min of meer op dezelfde manier. "Met een exponentiële groei van onderaf, die als een hockeystick omhoog gaat”.

Fris nieuw jasje

Dit is de laatste Regio Zaken oude stijl. Wij beginnen 2022 in een fris nieuw jasje. Met ingang van de eerste editie, in februari aanstaande, krijgt Regio Zaken namelijk een totaal nieuwe uitstraling. Dat in combinatie met het vertrouwde ondernemersnieuws zorgt ervoor dat wij met veel vertrouwen de toekomst tegemoet zien. Wij hopen dat u met minstens zoveel ambitie het nieuwe jaar in stapt. Vanaf deze plek wensen we iedereen prettige kerstdagen en een mooi, gelukkig en vooral ondernemend 2022.


De redactie: John Bontje en Nelleke Vogel