Kind van twaalf jaar kan corona-vaccinatie eisen

Kerst staat voor de deur dus ook gezellige kerstdiners met familie. Tijdens dit soort familieaangelegenheden komen de gesprekken ook dikwijls op onderwerpen die tot spanningen kunnen leiden. Vaccinatie tegen het coronavirus is ongetwijfeld zo’n onderwerp.

De meningen omtrent de vaccinatie tegen Covid-19 zijn verdeeld, al helemaal waar dit gaat over het vaccineren van jonge kinderen. Grote kans dat er ook in jouw familie verdeeldheid bestaat over dit onderwerp en dat dit tijdens de feestdagen tot discussie kan leiden. Discussie omtrent de coronavaccinatie raakt niet alleen de familiesfeer, maar leidt ook tot nieuwe uitspraken binnen het familierecht. Zo heeft de rechtbank recent bepaald dat een 12 jarige een coronavaccinatie kan krijgen, ondanks weigering van zijn wettelijke vertegenwoordiger. De rechtbank oordeelde dat het kind zonder toestemming van zijn vader gevaccineerd kan worden.

Vaccinatie tegen Covid-19 valt onder een medische behandeling. In de wet is geregeld dat daarvoor toestemming is vereist van de patiënt. Als kinderen de patiënt zijn, ligt dit net iets anders. Bij kinderen tussen 12 en 15 jaar oud moet niet alleen de toestemming van het kind worden verkregen maar ook de toestemming van zijn/haar wettelijke vertegenwoordiger. De enige uitzondering op deze te verkrijgen toestemming is als de medische behandeling kennelijk nodig is ter voorkoming van ernstig nadeel voor het kind en het kind de medische behandeling weloverwogen blijft wensen. In de aangehaalde uitspraak was sprake van een 12-jarige die graag een vaccinatie tegen Covid-19 wilde. Zijn vader weigerde echter toestemming hiervoor. Aangezien de toestemming van de vader wel was vereist, heeft het kind per brief aan de kinderrechter verzocht deze toestemming te vervangen. Dit heet de zogenaamde ‘informele rechtsingang’, waarmee kinderen zonder juridische hulp een procedure kunnen starten, door het sturen van een brief. De rechtbank moest vervolgens beoordelen of aan de toestemming van vader voorbij kon worden gegaan. Daarvoor moest de rechtbank allereerst beoordelen of sprake is van ‘ernstig nadeel’ voor het kind bij niet-vaccinatie.

Ernstig nadeel voor het kind

De rechtbank overwoog dat met de vaccinatie ernstig nadeel voor het kind kan worden voorkomen. De rechtbank heeft dit oordeel gebaseerd op het advies Vaccinatie van adolescenten tegen Covid-19 van de Gezondheidsraad van 29 juni 2021. Uit dit advies blijkt dat besmetting met Covid-19 voorkomt in alle leeftijdsgroepen, de infectie ernstig kan verlopen met ziekenhuisopname als gevolg, besmetting kan leiden tot een ontstekingsreactie en zowel kinderen als volwassenen langdurige gevolgen van het coronavirus kunnen ontwikkelen (zogenaamde long-covid). Tegenover de gezondheidswinst van het vaccin staat een beperkte last van bijwerkingen. Het was de rechtbank onduidelijk waarom vader geen toestemming wilde verlenen.

Weloverwogen beslissing kind

Uit uitgebreide gesprekken tussen rechter en kind is gebleken dat het kind zich goed had ingelezen en hierover ook met anderen heeft gesproken. De kinderrechter was daarom van oordeel dat het kind weloverwogen bij zijn wens tot vaccinatie is gebleven en in staat was tot een redelijke waardering van zijn belangen. Het kind gaf aan de vaccinatie te wensen om persoonlijke redenen en omdat dat hij zijn directe omgeving wil beschermen tegen Covid-19.

Conclusie

Nu aan beide eisen werd voldaan, omdat vaccineren tegen Covid wordt gezien als het voorkomen van ernstig nadeel voor het kind, kon aan de vereiste toestemming van vader voorbij worden gegaan. Deze uitspraak laat zien dat kinderen zich - ook zonder toestemming van hun ouders - kunnen laten vaccineren tegen Covid-19.