Gerben van Diepen: nieuwe voorzitter CONO Kaasmakers
Gerben van Diepen: nieuwe voorzitter CONO Kaasmakers (Foto: aangeleverd)

Gerben van Diepen nieuwe voorzitter CONO Kaasmakers

Gerben van Diepen is op de algemene ledenvergadering van 17 november benoemd tot voorzitter van CONO Kaasmakers. Van Diepen nam de voorzittershamer over van Evert Kremer, die sinds 2018 voorzitter was van de zuivelcoöperatie die dit jaar 120 jaar bestaat. Gerben van Diepen over zijn benoeming: “Ik vind het een eer en een uitdaging om in deze dynamische tijd waarin de sector verkeert, deel uit te maken van de coöperatie CONO Kaasmakers. We werken met elkaar al jaren voor een toonaangevende melkprijs voor de leden melkveehouders. Dit verandert niet. Ik ben enorm gedreven me in te zetten voor een toekomstbestendige coöperatie. Door koploper te zijn op het gebied van kwaliteit, duurzaamheid en dierenwelzijn en daarvoor alle mogelijkheden te benutten en kansen te creëren.” De 43-jarige Van Diepen heeft een melkveebedrijf met 75 melkkoeien en 30 stuks jongvee te Graft (NH) en brengt veel bestuurlijke ervaring mee.


“Gerben van Diepen is breed georiënteerd en weet wat er leeft in de agrarische wereld, maar ook daarbuiten. Gerben is een echte Noord-Hollander met een duidelijke mening en sterk cijfermatig inzicht”, aldus aftredend voorzitter Evert Kremer. “Ik heb, evenals het bestuur van CONO, het volste vertrouwen in Gerben als voorzitter en we zien hem als een belangrijke schakel in het verdere succes van coöperatie CONO Kaasmakers.” Algemeen Directeur Wim Betten voegt toe: “Met Gerben van Diepen hebben we een nuchtere boerenvoorzitter met uitstekende bestuurlijke kwaliteiten. Ik kijk uit naar de samenwerking.” 


Start aanleg glasvezelnetwerk 

De afgelopen drie maanden heeft DELTA Fiber Netwerk in samenwerking met lokale partners en ondernemersvereniging PRO via een uitgebreide campagne geïnventariseerd welke behoefte er is aan glasvezel op de bedrijventerreinen Baanstee (inclusief Noord) en De Koog in Purmerend. En nu is er goed nieuws voor alle aanmelders. Meer dan 30 procent van de ondernemers en bewoners hebben zich ingeschreven bij DELTA Fiber Netwerk. Daardoor profiteert iedereen op de bedrijventerreinen binnenkort van de voordelen van glasvezelinternet. 

Dankzij het enthousiasme van de ondernemers en bewoners van Baanstee en De Koog en de inzet van lokale telecomaanbieders kan DELTA Fiber Netwerk de aansluitingen realiseren. De intensieve samenwerking met partijen Clearmind, ITSD, Nedcall, Spot ICT, Technoberg, WilroffReitsma en Partners kenmerkt de werkwijze van DELTA Fiber Netwerk. 

DELTA Fiber Netwerk is inmiddels gestart met de voorbereiding van de aanleg. Binnenkort ontvangen alle betrokken partijen meer informatie over de aanleg van het glasvezelnetwerk. 


Studenten onderzoeken ICT-veiligheid bedrijven

Studenten van het Horizon College en Hogeschool Inholland gaan de ICT-veiligheid van bedrijven in de regio Zaanstreek Waterland onderzoeken en analyseren. Hiervoor is het fieldlab Cyber Security opgericht. De mbo- en hbo-studenten gaan samen onderzoeken of de netwerken van de bedrijven in- en extern voldoende veilig ingericht zijn. Tevens maken ze medewerkers van de deelnemende bedrijven bewust van digitale bedreigingen. Regelmatig zijn bedrijven slachtoffer van cyberaanvallen waardoor ICT-systemen worden platgelegd en criminelen losgeld eisen.

Met de komst van het fieldlab Cyber Security kunnen de studenten realistische opdrachten uitvoeren en een maatschappelijke bijdrage leveren aan de veiligheid van ICT-netwerken. De studenten van de mbo-opleiding ICT Expert System en Devices en hbo-studenten van de opleiding Associate Degree IT Service Management worden hierbij begeleid door het bedrijf SPOT ICT. Circa veertig studenten gaan in viertallen - twee mbo'ers en twee hbo'ers - tien MKB-bedrijven onderzoeken in de regio Zaanstreek-Waterland-Amsterdam. Ook worden de mbo-studenten voorbereid op een hbo-vervolgstudie. Opleidingsmanager van het Horizon College Patrick Colli: ‘Het is geweldig dat onze studenten deze opdrachten samen met hbo-studenten kunnen uitvoeren. We willen hiermee de overstap van het mbo naar het hbo vergemakkelijken. De mbo'ers gaan werken met hbo-lesmateriaal. Ze doen veel ervaring op en dat is gunstig om een goede stageplek te krijgen.'


Verkoop Opel dealerbedrijven

Pieter en Bas van der Linden van Sprankhuizen hebben woensdagavond 10 november in de showroom in Hoorn alle Opel collega’s van de vestigingen Hoorn, Purmerend en Enkhuizen geïnformeerd over de verkoop van de Opel dealerbedrijven per 1 januari 2022.

"De automobielbranche is volop in beweging en je ziet dat onder andere autofabrikant Stellantis met de merken Opel, Peugeot, Citroen, DS en Abarth streeft naar minder contractpartners en meer merken onder 1 dak. En de Dealerholdings worden steeds groter door overnames zodat ze toekomstbestendig zijn en blijven."

"Wij hebben in Stern, een van de grootste dealergroepen in Nederland, een krachtige partner gevonden voor onze teams in Hoorn en Pumerend die het succes van Opel verder kan uitbouwen. Onze Opel-directeur Wouter van der Voort gaat samen met service manager Erik van der Gulik zelfstandig verder als Opel-erkend servicepunt met het team van Enkhuizen."

Pieter en Bas blijven als van der Linden van Sprankhuizen actief met hun schadebedrijf Dampten en LVS Trucks, de Volvo- en Renault truckdealerbedrijven met vijf vestigingen in Noord-Holland en Friesland.


CBS Arbeidsmarkt

Een verdere groei van het aantal vacatures, samen met een dalende werkloosheid, leidden in het derde kwartaal van 2021 tot een nog grotere spanning op de arbeidsmarkt. Tegenover elke 100 werklozen stonden 126 vacatures. Het aantal banen nam toe met 162 duizend en kwam voor het eerst boven de 11 miljoen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS over de arbeidsmarkt. 

Een kwartaal eerder overtrof het aantal vacatures voor het eerst het aantal werklozen. Waren er in het tweede kwartaal per 100 werklozen 106 vacatures, in het derde kwartaal is dat opgelopen tot 126. De toename van de spanning is vooral toe te schrijven aan de aanhoudende groei van het aantal openstaande vacatures (met 45 duizend).

Meeste vacatures in de handel

Net als in voorgaande kwartalen stonden de meeste vacatures open in de handel (75 duizend), de zakelijke dienstverlening (58 duizend) en de zorg (52 duizend). Gezamenlijk zijn deze drie bedrijfstakken goed voor de helft van alle openstaande vacatures. 

Ook in het derde kwartaal nam het aantal vacatures in vrijwel alle bedrijfstakken toe. In de handel kwamen er 10 duizend bij, waardoor er 75 duizend vacatures openstonden. In de horeca (34 duizend) en de zorg (52 duizend) kwamen er 7 duizend vacatures bij. In de informatie en communicatie bleef het aantal vacatures met 24 duizend gelijk.

De vacaturegraad nam in het derde kwartaal verder toe van 39 naar 43 vacatures per duizend banen van werknemers, opnieuw een record. Net als in het tweede kwartaal is de vacaturegraad het hoogst in de horeca. Eind september waren er in deze bedrijfstak 83 vacatures op duizend werknemersbanen. Ook in de bedrijfstak informatie en communicatie, die lange tijd de hoogste vacaturegraad had, bleef de vraag naar personeel groot, met een vacaturegraad van 77. De vacaturegraad bleef in het onderwijs het laagst met 18 vacatures per duizend banen.


Boudewijn Boelman, manager van de ICT-opleidingen van Hogeschool Inholland vult aan: ‘Wij vinden het als Inholland belangrijk dat onze studenten gedurende de studie zo vaak mogelijk hun nieuwe kennis ook in de praktijk toepassen. Je leert dan veel beter hoe iets echt werkt. Bij het samenwerken met studenten van het mbo komt een extra, verrijkende dimensie kijken. Ze leren op andere manieren samen te werken en daarbinnen elkaars kwaliteiten te benutten.’

Pieter en Bas van der Linden Van Sprankhuizen
Glasvezel op de bedrijventerreinen.
Afbeelding