Rachel Hayhoe: "Het leeghalen van het ouderlijk huis overkomt veel van mijn cliënten en nu mag ik dit zelf ervaren."
Rachel Hayhoe: "Het leeghalen van het ouderlijk huis overkomt veel van mijn cliënten en nu mag ik dit zelf ervaren." (Foto: Els Broers)

Een memorabel 2021 en op naar 2022!

In deze decembermaand kijk ik graag alvast vooruit naar wat ik van plan ben in het nieuwe jaar 2022, maar gaan mijn gedachten ook terug naar het afgelopen jaar. Het jaar 2021 waarin er veel is gebeurd, zowel in de wereld, in Nederland, maar ook lokaal. Met bedrijven, gezinnen en mensen. Maar ook met mij, mijn collega Simone en mijn bedrijf. En met mijn cliënten.

Ik kan wel concluderen dat 2021 een mooi jaar is geweest. Een jaar waarin er zakelijk en privé veel is gebeurd. Leuke dingen, maar ook verdrietige momenten. Zaken die mij scherp houden, waar ik van leer en van kan groeien en wat me privé en zakelijk nog meer vormt tot de persoon die ik ben. Juist door het leven te leven (levenservaring op te doen) merk ik daardoor een nog grotere verbondenheid met mijn cliënten. En een wederzijdse herkenbaarheid en openheid. Want ook mijn cliënten leven het leven en lopen daarbij tegen levensvragen aan waar ik juridisch advies over kan geven. Met aandacht voor wat dit persoonlijk en emotioneel voor iemand betekent.


Ik denk dat dat ook een reden is waarom mijn bedrijf groeiende is. Er steeds meer vraag komt naar onze persoonlijke advisering en begeleiding bij familierechtvragen. En in deze individualistische maatschappij mensen een vertrouwenspersoon zoeken "voor het geval dat". En ik dat - samen met mijn collega Simone - kan bieden.

Familiegesprekken

Een mooi onderdeel van onze adviespraktijk vind ik de vele familiegesprekken die wij voeren. Gesprekken met ouders en kinderen samen over wat de ouders willen regelen bij wilsonbekwaamheid en overlijden. Wij kunnen dan toelichten wat hun wensen betekenen op financieel gebied voor de ouders en de kinderen, maar ook welke aandachtspunten er zijn voor de kinderen als zij te zijner tijd zaken moeten gaan regelen voor hun ouders. En dat kan van gezin tot gezin verschillen.


Zo heb ik recent dit gesprek ook met mijn jongvolwassen zoons gevoerd. Mijn testament en levenstestament toegelicht en aangegeven wie mijn vertrouwenspersonen zijn die ze om hulp kunnen vragen mocht ik overlijden of een ongeluk krijgen. En ik kreeg het afgelopen zomer wel een beetje benauwd - letterlijk en figuurlijk - toen ik op vakantie in Zanzibar ziek werd van Covid-19. En ik van dag tot dag steeds meer druk op mijn borst kreeg en me opeens afvroeg hoe het zou gaan als ik zieker zou worden op een eiland waar er niet de medische middelen zijn die wij in Nederland hebben. Gelukkig ging het na vijf dagen beter en kon ik mijn lessen kitesurfen weer oppakken.


Mijn Afrikaanse avontuur duurde uiteindelijk vijf weken. Vijf weken waarin ik in 10 seconden leerde loslaten (een positieve PCR-test betekende niet vliegen dus ook niet terug naar kantoor), ik leerde stressvrij remote werken met regelmatig uitvallende stroom en/of wifi en ik verbaasde mezelf door iedere keer zonder angst en met een grote glimlach les te krijgen in een gevaarlijke sport. Maar ik realiseerde me ook hoe blij ik ben met mijn collega Simone. Zij hield het kantoor draaiende in de tijd dat ik weg was.

Fijn, huiselijk kantoor

Begin van dit jaar verhuisden we naar ons grotere kantoor aan de Gorslaan 47 in Purmerend. Dit is voor ons en onze cliënten een fijne huiselijke plek geworden met in het interieur verwijzingen naar mijn Engelse roots. Door het recente overlijden van mijn vader zijn daar nog meer Engelse spulletjes bijgekomen. Fijn dat ik deze een plek kan geven op ons kantoor en bij mij thuis.


Het leeghalen van het ouderlijk huis overkomt veel van mijn cliënten en nu mag ik dit zelf ervaren.

In 2022 wil ik een nog stevigere basis neerzetten van Hayhoe Familierechtadvies. Onder meer door een familierechtadviseur aan ons team toe te voegen. De bewustwording dat het van belang is om je nalatenschap goed te regelen of een vertrouwenspersoon aan te wijzen om je nalatenschap af te wikkelen leeft steeds meer in onze maatschappij. En wij willen jou daar als team graag advies, begeleiding en ondersteuning bij blijven geven.


Rachel Hayhoe

Hayhoe Familierechtadvies

Gorslaan 47

1441 RG Purmerend

T 0299 473396

www.hayhoefamilierechtadvies.nl