Afbeelding
Annemarie van de Bunt. (Foto: aangeelverd)

Annemarie van de Bunt, Suez Thee

“Wij maakten een bizarre groeispurt door ”

Suez Thee was ooit de naam van een theewinkel/grossier die tot de eerste wereldoorlog was gevestigd in Den Haag. De naam viel bij Annemarie van de Bunt op de deurmat in de vorm van een ansichtkaart van familie. Precies op het moment dat ze bezig was een naam te bedenken voor de high teas die ze verzorgde. Nu dekt het de lading van haar eigen handel. Ze verkoopt sinds zes jaar losse thee en passende accessoires via haar webshop en via wederverkopers. Een handel die juist afgelopen jaar een enorme boost kreeg. “We maakten echt een bizarre groeispurt door”, zegt Annemarie.

“Voor corona toesloeg leverde ik veel aan horeca, kantoren en ook schoonheids- en kapperssalons”, vervolgt ze. “Dat kwam voor een groot deel stil te liggen. Maar daarentegen schoot de omzet bij mijn wederverkopers omhoog. Dat zijn bijvoorbeeld boerderijwinkels die hun handel juist zagen opbloeien tijdens corona. En ook de online verkoop is ontzettend gestegen. Ik mag dus zeker niet klagen, al vind ik het vreselijk voor de getroffen branches.”


Annemarie was een echte koffiedrinker, voor ze zeven jaar geleden voor het eerst een kopje ‘losse’ thee in handen kreeg. “Dat kende ik helemaal niet. Het geeft een heel andere beleving.” Ze bestelde eerst de thee voor zichzelf, kort daarop startte ze met high teas. Door gezondheidsproblemen werd dat fysiek te zwaar zodat ze daarmee moest stoppen. “Maar ik ging nog wel even naar een koffie- en theebeurs. Daar ontmoette ik de importeur van ‘mijn’ thee. We raakten aan de praat en ze vroegen of ik het wilde gaan verkopen. Ze stelden online voor, gaven me een pakket met proefsamples mee en ik mocht er over nadenken.” Ze was er echter snel uit.


Wat is er zo bijzonder aan losse thee? Annemarie: “Het is niet alleen veel lekkerder, en zonder kunstmatige toevoegingen, maar het heeft ook veel toegevoegde waarde. Dat begint al wanneer je het blikje opent en de geur vrij komt. Het is heel anders dan even een zakje heen en weer door een kop heet water. Belangrijk is ook de temperatuur van het water, die kan per theesoort verschillen om de lekkerste smaak te krijgen. En geloof me, ik heb veel verstokte koffiedrinkers hier langs zien komen die niets met thee hadden en daarna, aangenaam verrast, weggingen met tassen vol thee en vaste klant werden. Veel mensen denken ten onrechte dat losse thee veel duurder is dan een zakje. Uiteindelijk betaal je hetzelfde.”


Ze startte met acht soorten thee, na drie maanden had ze er 25 en nu, zes jaar later, verkoopt ze meer dan honderd soorten van drie leveranciers. “Verkocht ik eerst van een smaak één of twee kilo, nu verkoop ik er zes tegelijk.” Ze heeft veel vaste klanten, in Purmerend en Waterland maar steeds vaker van verder weg. De sterke groei van het bedrijf zorgde voor logistieke problemen thuis, van waaruit ze het bedrijf runt. “Ik heb een vulmachine aangeschaft omdat het onmogelijk werd de zakjes handmatig te vullen. Ook zijn we onlangs verhuisd, van Purmerend naar Oosthuizen. Daar heb ik een apart kantoor, en ruimte genoeg voor de bulkopslag. Daarnaast heb ik een theekamer beneden waarin al mijn producten staan en waar klanten kunnen langs komen om te proeven en te kopen.”

Losse thee is niet alleen veel lekkerder, het geeft een heel andere beleving

Toch wil ze nog meer groeien. "Maar dat moet je wel organiseren. Ik zou graag in ieder geval het laatste kwartaal van het jaar buitenshuis werken. Vooral omdat ik vorig jaar bedacht Adventboxen te maken met thee. Dat heb ik geweten. Ik lanceerde het plan op 3 september en rekende op ongeveer 75 verkopen. Dat werden er 175. En dat naast je gewone werk voor de wederverkopers en de webshop. Nu ben ik dus voorbereid. Ik ben nu al begonnen met de plannen, een grafisch ontwerp, en het testen en proeven van de thee. Zodat we goed voorbereid zijn en ons niet weer over de kop hoeven te werken”, lacht ze.


www.suezthee.nl

Afbeelding