Afbeelding
Piet Hein Debets. (Foto: Han Giskes)

Bespiegelingen van Piet Hein Debets

Tekorten wegwerken

“Het tekort aan vakmensen in de installatiebranche verdubbelt de komende jaren tot 40.000 mensen als er niets gebeurt”, aldus Doekle Terpstra, de voorzitter van Techniek Nederland. De installatiebranche zit te springen om nieuw personeel. Het personeelstekort is zo nijpend dat de energietransitie en de daarmee samenhangende klimaatdoelen onhaalbaar dreigen te worden, waarschuwt Techniek Nederland.

“Voor 2030 (nog maar negen jaar te gaan!) moeten onder meer 1,7 miljoen laadpalen worden geplaatst en anderhalf miljoen huizen worden verduurzaamd. Bovendien moeten op 1 januari 2023 alle kantoorgebouwen in ons land minimaal aan energielabel C voldoen. Dat is een enorme opgave en dat vraagt heel veel van de sector”, aldus een bezorgde Terpstra. Wat voor de installatiebranche geldt, geldt voor nog veel meer technische beroepen. Er is een chronisch tekort aan vakmensen en er zal meer nodig zijn dan domweg afwachten op wie er zin heeft om te kiezen voor techniek.


Techniek heeft bij velen een negatief imago. Zwaar, smerig en slecht betaald. Zo denken veel mensen over het werken in een technisch beroep. Vandaag de dag volstrekt achterhaald, maar de gedachte is hardnekkig. Het is van belang dat men gaat inzien dat er een prima toekomst ligt in de techniek en dat de tijd van zwaar, smerig en onderbetaald lang achter ons ligt. Een loodgieter kan tegenwoordig een uurtarief in rekening brengen waar een advocaat zich niet voor hoeft te schamen.


Inmiddels is het wel duidelijk dat in de financiële, administratieve sectoren veel banen verloren gaan. Het middensegment (zeg maar de MEAO-ers) verdwijnt en zal op zoek moeten naar iets anders. Juist die mensen moeten ervan overtuigd raken dat het alsnog kiezen voor een loopbaan in de techniek zo gek nog niet is. Omscholing, bijscholing, zij-instromers zullen voor een deel het tekort aan technische mensen kunnen compenseren.

Techniek heeft bij velen een negatief imago, volstrekt achterhaald maar het is hardnekkig

In onze regio mogen we ons gelukkig prijzen met twee VMBO scholen (SG Gerrit Rietveld en SG De Triade) waar allerlei technische opleidingen worden aangeboden. Voor vervolgopleidingen moeten leerlingen veelal de regio uit. Weliswaar bieden Regiocollege en Horizoncollege enkele technische opleidingen, maar voor het overgrote deel van die opleidingen moet je zijn bij vestigingen in Hoorn en Heerhugowaard. Hoe zou mooi zijn wanneer leerlingen zich na een VMBO opleidingen verder in hun vakgebied kunnen bekwamen op een school ‘dichtbij huis’.


Verheugend is het dat in Purmerend een Technasium is gevestigd. Het Da Vinci College, school voor HAVO en Atheneum, start met een Technasiumafdeling. Alle brugklassers krijgen het vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O). Kleine groepen werken aan projecten. Een groepje onderzoekt een probleem van een bedrijf en gaat daar een oplossing voor bedenken. Leerlingen krijgen toffe technische opdrachten uit de praktijk, waarin zij met hoofd en handen aan de slag gaan. Tijdens deze projecten leren zij allerlei handige vaardigheden die nodig zijn om goed de school en een vervolgopleiding te kunnen doorlopen, maar ook later in het werk. Onderzoeken, samenwerken, creatief denken, problemen oplossen, omgaan met ICT en media en communiceren.


Onderzoek en ontwerpen kan ook na de brugklas in alle leerjaren worden gevolgd en aan het einde van de opleiding ontvangen de leerlingen het Technasiumcertificaat waarmee zij een prima entree hebben voor technische vervolgopleidingen op HBO of WO niveau.


Het Technasium is een welkome aanvulling van het technisch onderwijs in de regio. Het tekort aan technisch geschoold personeel zal er niet één, twee, drie moet zijn weggewerkt zijn, maar er is een goede kans dat we in de nabije toekomst techneuten hebben die in onze regio zijn opgeleid.


Een wenkend perspectief!