André de Reus.
André de Reus. (Foto: Jolanda Jacobs Fotografie)

Unieke samenwerking gemeente met Ondernemersklankbord

Ondernemers in Purmerend kunnen voor vragen en hulp terecht bij het Ondernemersloket van de gemeente. Een van de partners van het Ondernemersloket is de stichting Ondernemersklankbord (OKB). De naam zegt het al: startende en gevestigde ondernemers kunnen er terecht voor, momenteel gratis, advies en hulp van ervaren adviseurs uit verschillende branches.

Het OKB beschikt over een fijnmazig netwerk van zo’n 400 consultants met allen een specifieke expertise. Ze hebben zich bewezen in het bedrijfsleven, zoals accountancy en bankwereld of als ondernemer, en staan op vrijwillige basis de ondernemers bij. Normaal zijn de diensten van het Ondernemersklankbord niet geheel gratis, hoewel 200 euro voor een half jaar een adviseur aan je zijde niet veel is. Door de schade van de coronacrisis heeft het Ministerie van Economische Zaken bepaalt dat deze hulp voorlopig gratis is.


Een van de consultants is André de Reus uit Avenhorn. In de tien jaar dat hij verbonden is aan de stichting heeft hij zo’n 80 ondernemers begeleid in het ‘gewone’ traject van het Ondernemersklankbord. Hij is afkomstig uit de marketing/verkoop en wordt ‘ingevlogen’ wanneer het ondernemersprobleem handelt om verlies van markt, opkomst concurrenten etc. Ook Purmerend behoort, in de overeenkomst met de gemeente, tot zijn werkgebied.


“Wat wij doen is klankborden, echt praten met mensen, ze richting geven, en keuzes met elkaar bediscussiëren”, licht André toe. “De ondernemer neemt zelf de beslissingen. Voordeel voor de ondernemer is dat wij geen enkel belang hebben, wat je wel snel hebt in gesprek met je bank of accountant. Wij kunnen met de ondernemer praten over de dingen die hem bezighouden. En dat kan ook heel persoonlijk zijn, iets dat hij juist niet durft te bespreken met accountant of bankman. Want hij weet dat wij in een volstrekt vertrouwelijke relatie zitten, dus hij kan bij ons letterlijk en figuurlijk zijn ei kwijt. Zo kun je samen een probleem doorlichten, het in perspectief zetten en kijken wat voor stappen er mogelijk zijn.”


Ondernemers kunnen zelf contact opnemen met het OKB voor het standaard halfjaar traject. Voor de hulp via het Ondernemersloket van de gemeente wordt het OKB echter anders ingezet. Wanneer het Ondernemersloket naar hen doorverwijst, dat kan om gevestigde ondernemers gaan maar ook om starters, doen de consultants in een traject van twee weken met de ondernemer een quickscan van de situatie aan de hand van vragenlijsten. André: “Daar kan uitkomen dat een ondernemer weer vertrouwen krijgt en besluit zijn bedrijf door te zetten, al dan niet met aanpassingen, maar ook dat het wellicht beter is om te stoppen. Vervolgens komt de ondernemer terug bij het Ondernemersloket waar ze hem verder helpen.”

Wij hebben zelf geen belang en alles is in vertrouwen

Er zijn in deze coronatijd momenteel ook veel mensen die een bedrijf willen starten. “Omdat ze hun baan zijn kwijt geraakt of dreigen werkloos te worden. Maar een goede vakman is niet altijd een goede ondernemer. Daar komen ook andere zaken bij kijken. Om dat bewustzijn te vergroten, daar zijn de gesprekken voor met starters. We zetten samen alle minnen en plussen op een rij, waarmee ze weer terug gaan naar de gemeente.”

“Onze bijdrage haalt voor de gemeente wat druk van de ketel in de hulpverlening. En voor ons is het heel bevredigend werk, omdat je concreet de mensen kunt helpen. Daarom zijn we blij dat de gemeente Purmerend dit initiatief heeft genomen om zo de samenwerking aan te gaan. Het is landelijk gezien een nieuwe manier van werken, dus het is best uniek wat Purmerend doet”, besluit André.


Meer informatie

www.ondernemersklankbord.nl

Afbeelding