Afbeelding
Sjaak en Frank Lambalk: "Het zijn de acties die bepalen. (Foto: Photographer: Marco van Ammers)

Sjaak Lambalk (Voortman Kantoormeubelen)

“MBO gaat om doén, niet alleen beloven”

De Waterlandse Uitdaging kan bogen op steun van veel ondernemingen, klein en groot, die het Maatschappelijk Betrokken Ondernemen uitdragen. Een van deze is Voortman Kantoormeubelen in Purmerend. Directeur Sjaak Lambalk was zelfs één van de founders van de organisatie en is nog altijd als penningmeester nauw betrokken. “Ik probeer maatschappelijk mijn steentje bij te dragen in Purmerend en omgeving. Dat is ook wel een beetje de mentaliteit van ondernemers in deze regio: niet lullen maar poetsen. Het zijn de acties die bepalen. Daar kan ik me helemaal in vinden.”

Voortman Kantoormeubelen bestaat sinds 1967 en is sinds 1982 gevestigd in Purmerend. Sjaak, al vanaf 1989 werkzaam bij Voortman, nam samen met zijn broer Frank het bedrijf in 2001 over. Voor de matches van de Waterlandse Uitdaging springen ze vaak bij met meubels uit eigen fabriek. Voortman ontwikkelt en produceert onder eigen merk kantoormeubilair voor de zakelijke markt: bureaumeubilair, opbergmeubelen en vergadertafels. “Vragen aan ons zijn bijvoorbeeld de inrichting van een clubhuis. Zoals van IVN Waterland, de kanovereniging Edam, Scoutinggroep Waterland etc. Voor Wij Allemaal maakten we een afsluitbare archiefkast. Ook buiten de Waterlandse Uitdaging om krijgen we regelmatig sponsorverzoeken waarop we actie ondernemen. Zo zijn we al heel lang sponsor van de Matthäus Passion Edam en van Landschap Noord-Holland.”

Sjaak ziet in de regio over het algemeen veel maatschappelijke betrokkenheid bij de ondernemers. “Veel ondernemers zijn naast hun bedrijf maatschappelijk actief. Dat voelt vaak als vanzelfsprekend. Dat is een band met je omgeving, in ieder geval voor mij. Hoe ouder ik word hoe meer ik besef in wat voor unieke regio wij leven. Het is toch heel bijzonder dat in dit zompige ‘waterland’ van alles werd en wordt gedaan om de voeten droog te houden. De inspanning die dat vroeg en de mate van samenwerking die nodig is hiervoor heeft deze regio gevormd. Dat is wat ons in zekere zin wel bijzonder maakt in Nederland en zeker daarbuiten. Het is ook de combinatie van kleinschaligheid met grootstedelijk karakter en een rijk verleden. Hier woon en werk je in en ben je aan het ondernemen.”


“Er zit hier ook enorm veel mkb”, vervolgt hij. “In het algemeen familiebedrijven met eigen geld, die zich inzetten en er wat van maken. Je voelt ook meer verantwoordelijkheid omdat je werknemers hebt en zij via jouw bedrijf in hun levensonderhoud voorzien. Dan ben je vanzelf ook meer betrokken bij wat er hier in de buurt gebeurt en wil je daar een bijdrage aan leveren. Het wordt soms onderschat wat het Purmerendse bedrijfsleven doet op het gebied van sport, serviceclubs en sponsoring, en hoeveel ondernemers actief zijn in dat alles. Dat is de mentaliteit van deze streek, niet lullen maar poetsen, en eerst zien dan geloven. Daar kan ik me helemaal in vinden.”


Maatschappelijk betrokken ondernemen betreft bij Voortman Kantoormeubelen het hele plaatje. "Wij nemen op alle vlakken onze verantwoordelijk”, benadrukt Sjaak. "Dat strekt tot onderwijs en duurzaamheid. Zo zijn wij stagebedrijf in samenwerking met Werkom, en hebben we nauw contact met het Horizoncollege en SG Gerrit Rietveldt.” Ook op duurzaamheid en circulariteit ligt de focus. Het bedrijfspand is bedekt met een enorme batterij zonnepanelen die in de anderhalf jaar dat deze operationeel zijn inmiddels 440 ton CO2 hebben bespaard, wat gelijk staat aan 13.000 aangeplante bomen. "Daarnaast bieden wij duurzame, en in toenemende mate refurbished producten en ik ben zelf actief betrokken in onze branche bij de normeringen om tot een circulaire richtlijn te komen op het gebied van kantoormeubilair. Met als doel afval voorkomen door zoveel mogelijk te hergebruiken. Ook hierbij gaat het, net als bij maatschappelijk betrokken ondernemen, om doen, niet om beloven. Het zijn de acties die bepalen. Dus MBO dat moet je Doen!”, aldus Sjaak Lambalk.

Afbeelding