Afbeelding
Thierry van der Weide. (Foto: Els Broers)

Column VOWA-voorzitter Thierry van der Weide

Wittebroodsweken – of toch niet?

In een nieuwe rol of baan zeggen we vaak dat je honderd dagen hebt – ‘wittebroodsweken’ – om je weg te vinden, wegwijs gemaakt te worden en kennis te maken met alle relevante personen en stakeholders. Als ik dit schrijf ben ik op dag 86, maar is van de tijd nemen om je te oriënteren en je in te werken weinig sprake geweest. Er spelen heel veel zaken die aandacht vragen.

De belangrijkste daarvan is natuurlijk de economische situatie die het gevolg is van het coronavirus. De rijksoverheid stelt veel geld beschikbaar om de helpen het leed te verzachten. Deze middelen komen enerzijds rechtstreeks bij de ondernemers terecht, anderzijds verlopen de middelen via de gemeenten en gaan ze via diverse regelingen richting hen die het nodig hebben. Daarbij vraagt men vaak vertegenwoordigers van het bedrijfsleven om mee te denken en te praten.


VOWA participeert volop in het zogenaamde Regionale Werkbedrijf (RWB). Ik verwacht je hierover vaker te zullen informeren op deze plek, omdat het RWB het vehikel is waarlangs veel ideeën, plannen en middelen richting de ondernemers in de regio gebracht worden. VOWA zet daarbij stevig in op het bundelen van alle middelen en regelingen.

Eén loketgedachte

Het is in ieders belang dat de vele aanbieders samenwerken, zodat je niet het Werkgeverservicepunt, Werkom, de gemeente en nog anderen apart aan de deur krijgt om met je te komen praten over wat ze voor je kunnen doen. En voor de werknemer of de werkzoekende is het heel simpel: er is maar één plek waar je terecht moet als je wat wil. Deze zogenaamde één loketgedachte is voor VOWA voorwaarde om de afspraken te ondertekenen.

Economische visie

Verder leveren twee gemeenten – Beemster en Purmerend – een economische visie die met input van de ondernemersverenigingen ontwikkeld zijn. In allerlei media is er al over te lezen geweest. In deze visie zitten stevige ambities opgenomen waar je zo het jouwe van mag en kunt denken. Het belangrijkste is dat er ambitie is! VOWA, maar zeker ook de ondernemersverenigingen in Beemster en Purmerend, hebben volop meegedacht met de opstelling van de visie. In verschillende groepen wordt de visie in daden omgezet.

Belangen behartigen

Verder wordt in de regio gewerkt aan een regionale detailhandelsvisie, de ontwikkeling van de verschillende bedrijventerreinen in de regio, het aanpakken van jeugdwerkloosheid. Je begrijpt, we vervelen ons niet om overal het belang van het georganiseerde bedrijfsleven te behartigen.

Daarbij merk je dat het hebben van een stevige achterban enorm helpt: je kunt als belangenbehartiger terecht om hen als klankbord te gebruiken, je krijgt voeding om standpunten te bepalen en in te brengen. Eén ding is duidelijk: hoe groter de achterban, hoe groter de impact.


Daarom roep ik je op: word en blijf lid van je lokale ondernemersvereniging! Laat je geluid horen bij je vereniging. Wil je je geluid rechtstreeks bij VOWA kwijt, mail dan naar info@vowa.nl.