Afbeelding
George en Wilma Bruijnesteijn. (Foto: Han Giskes)

PRO reikt Ondernemers prijzen 2020 uit

Eind maart kregen Sporting de Gors (winnaar categorie klein) en KramerKuiper Accountants (winnaar categorie groot) de PRO Ondernemersprijs 2020 uitgereikt door Marco Dekker van PRO. De winnaars waren bekend gemaakt door PRO de zondag ervoor, tijdens een speciale live uitzending van Ondernemend Purmerend op RTV Purmerend.

Winnaar categorie klein:

Sporting de Gors

Volgens de jury: ‘Sporting De Gors kenmerkt zich door creativiteit. In de eerste lockdown stond behoorlijk snel een tent buiten, waardoor de leden veilig konden sporten. Het kenmerkt jullie denken: niet in problemen, maar in mogelijkheden.’’

“Wij proberen hier een familiegevoel te creëren”

"Wij zijn hier echt hartstikke blij mee", zeggen George en Wilma Bruijnesteijn van Sporting de Gors. "Alle reacties geven een heel goed gevoel, niet alleen voor ons, maar voor ons hele team, want wij doen dit natuurlijk niet alleen." Ze leggen al 36 jaar hun ziel en zaligheid in de sportschool. Sporting de Gors is in 1982 gestart door de broer van George, Frank, en diens compagnon Aitze. Kort daarop kwam ook George in de zaak, en nam hij een paar jaar later met zijn vrouw Wilma de sportschool over.


Er zijn wel wat ontwikkelingen geweest in de afgelopen decennia. Veel Purmerenders herinneren zich ongetwijfeld nog het zwembad en de sauna. “Dat waren best wel kostenposten en er was al signaal uit de gemeente dat er om de hoek een nieuw zwembad zou worden gebouwd. Bovendien was er al een toeloop op fitnessen en lessen, daar wilden wij op inspelen. We hebben in de voormalige ruimte van het zwembad een grote fitnessruimte kunnen creëren.” Al direct na hun overname gooiden ze ook op een ander vlak het roer om. “We hadden een grote keuken waar van alles uit kwam, van broodjes shoarma tot saté, en er was een bar waar bier en whisky rijkelijk vloeide. Ook werd er volop gerookt. De drank en het roken hebben we er gelijk uit gehaald en het eten werd gezonder. We wilden toch wel graag op een wat gezondere toer.”

Veel vaste klanten

"We hebben gelukkig veel vaste klanten. We proberen dan ook een familiegevoel creëren. Het is belangrijk om goede apparatuur te hebben en goede lessen te geven, maar het belangrijkst zijn voor ons de mensen. Die moeten zich prettig voelen en zich gezien weten." En dat wordt gewaardeerd. "Onlangs zijn we weer gestart op het parkeerterrein, in de open lucht en ook dan is het geweldig om de reacties te zien, hoe blij mensen zijn dat ze weer kunnen. Dat doet enorm goed."

Online lessen

Maar stil zaten ze niet deze coronaperiode. "We zijn natuurlijk online altijd doorgegaan. En nog steeds. Met lessen die mensen prima thuis kunnen volgen. We hebben een heel mooi Technogym programma. Daarin kun je live de les volgen, of eventueel op een ander tijdstip, en zo hebben we ook gewoon contact met de mensen. Ze zien de leraren, ze zien ons. Dan blijven er altijd wel 15 of 20 mensen even hangen en nakeuvelen. Nadat we de prijs gewonnen hadden moesten we in beeld komen en begonnen ze voor ons te zingen, dat was een heel mooi moment!"

Onwerkelijk

De nominatie was wel onwerkelijk. "Je kent na 38 jaar zoveel mensen, en je gunt het aan iedereen. Wij zijn niet de enige die het moeilijk hebben. We proberen op onze manier anderen zoveel mogelijk te ondersteunen en te supporten. Verder is het afwachten hoe het straks allemaal gaat. Hoe mensen er weer tegenaan kijken, of ze weer allemaal terugkomen. Dat hopen we natuurlijk wel. Maar ook online zullen we bezig blijven. Dat thuiswerken blijft voorlopig wel, en hoe lekker is het om tussendoor even een klein uurtje te sporten?"

Winnaar categorie groot:

KramerKuiper Accountants

Volgens de jury: ‘KramerKuiper Accountants is een écht Purmerends familiebedrijf. Bijzonder is dat jonge mensen bij jullie intern worden opgeleid.’’

“De klant moet blind kunnen varen op ons”

KramerKuiper zat dagen na de bekendmaking van de prijs nog volop in de bloemen en het gebak. "Wij waren best verrast dat een accountantskantoor hiervoor werd genomineerd, er zitten meer goede accountants in Purmerend. Maar het zijn toch onze klanten die dat hebben gedaan, dus we vinden dat heel bijzonder en we zijn er ook wel een beetje trots op", vertelt Marco Kuiper. Hij startte samen met Piet Kramer in 2000 het kantoor in de Bloemenbuurt op. “Piet was kantoordirecteur van een groter accountantsbureau. Ik kwam in 1997 bij hem werken en in 2000 werden we compagnons in ons eigen kantoor.” Inmiddels is ook Piets zoon Cees toegetreden als compagnon, telt het kantoor zo'n 25 werknemers en beschikt het, onder fiscalist Tom Zwarthoed, over een sterke fiscale afdeling. KramerKuiper stelt niet alleen jaarrekeningen op maar beschikt ook als één van de weinige accountantskantoren over een AFM-vergunning voor wettelijke controles. "Dat maakt ons behalve een regionale ook een landelijke speler, en is wel iets waarin we ons onderscheiden." KramerKuiper heeft zowel grotere spelers als mkb'ers als klant, met daaronder veel familiebedrijven. "Dan heb je toch met een breder scala aan activiteiten te maken, zoals opvolging, estate planning etc. Er gebeurt veel in een familiebedrijf, zowel zakelijk als persoonlijk, waarbij wij proberen met alles te ondersteunen."


Behoorlijk wat klanten van KramerKuiper hebben het afgelopen jaar en nu nog te maken met coronabeperkingen. "Daar zijn we ook vrij druk mee. We fungeren als klankbord om ze te helpen door deze periode heen te komen. Dat gaat om accountantsverklaringen bij subsidies, uitzoeken op welke regelingen zij recht hebben, alles inzichtelijk maken. De klant moet blind op je kunnen varen, en dat kunnen ze."


Afbeelding