Afbeelding
De twintigjarige student Sukhpal Gill zit in het vierde jaar van zijn mbo-studie voor Bedrijfsadministrateur en loopt voor zijn stage tegen dichte deuren van het bedrijfsleven aan. (Foto: Dirk Karten)

Mbo-studenten lopen voor hun stage tegen dichte deuren bedrijfsleven aan

“Zeventig sollicitaties? Zoiets zal het zijn, ik raak de tel een beetje kwijt. Als ik al een reactie van een bedrijf kreeg, dan was het tot nu toe ‘we zijn al voorzien’. Of ik was tweede geworden. De tijd gaat nu echt dringen want ik moet in mijn vierde leerjaar vijftig procent van de tijd stage lopen”, vertelt Sukhpal Gill. De twintigjarige student op het Regio College Zaandam zit in het vierde jaar van zijn MBO-studie voor Bedrijfsadministrateur en loopt tegen stevig dichtgehouden deuren van het Zaanse bedrijfsleven aan. Net zoals zijn medestudenten in de sector procestechniek, chemie en voedingsmiddelen en toerisme en recreatie. De redenen: angst om met de student ook corona binnen de bedrijfsdeuren te halen. En omdat maatregelen tegen corona op de werkvloer om de nodige aandacht vragen. Tijd die er anders was om studenten te begeleiden. Maar als bedrijven nu geen stageplaatsen aanbieden, ontstaat er straks een levensgroot probleem in aanwas van nieuw talent.

Stages in het mbo zijn een heikel punt. “De landelijke berichtgeving vertelt dat dat niet eenvoudig is en dat klopt bij een aantal opleidingen”, zegt Wendy Oorthuis, Manager Marketing Communicatie & Werving bij het Regio College Zaandam.

“Hoewel het gelukkig niet voor alle opleidingen geldt. Zo hebben bijvoorbeeld de opleidingen sport & bewegen in Koog aan de Zaan op dit moment voldoende stageplaatsen. Al onze studenten in die sector zijn voorzien van een stageplaats. Het probleem is meer dat de studenten geen stage uren kunnen maken vanwege Covid.”

Tekort stageplaatsen

Voor de opleiding procestechniek ligt dat anders licht Wendy toe. “Daar is een groot tekort aan stageplaatsen. De studenten zijn lastig te plaatsen voor zowel de ontwikkelingsgerichte stages als de kwalificerende stages. Veel chemie en voedingsbedrijven zitten op slot door de corona, wat ook begrijpelijk is. Er komen niet of nauwelijks buitenstaanders binnen de poort. Onze toerisme opleidingen lopen ook tegen problemen aan. Daar wordt veel praktijkervaring gesimuleerd.”

Alarmbel

Bij veel opleidingen lukt het net om de stages rond te krijgen of alternatieven te bieden. Bij andere opleidingen lukt dat niet. Daarom luidt het Regio College de alarmbel in de hoop dat meer Zaanse bedrijven hun deuren openzetten om stagiaires de ruimte te geven om hun opleiding te voltooien. Nieuwe aanwas van goed geschoolde arbeidskrachten blijft tenslotte hard nodig, zeker als de economie straks weer op stoom komt.

Samen oppakken

“Het bieden van stages heeft een gedeeld belang: het mbo-onderwijs bestaat voor een groot deel uit stage (beroeps praktijkvorming) en maakt een groot deel van je diploma uit. Echter, werkgevers hebben stagiaires nodig, omdat zij niet alleen nu, maar ook over drie jaar behoefte hebben aan goed geschoolde arbeidskrachten. We moeten dit samen oppakken en gelukkig gebeurt dit al. Maar we willen het belang ervan onder de aandacht blijven brengen. Omdat we allemaal een stapje extra moeten zetten in deze tijd, hoe ingewikkeld ook”, pleit Wendy Oorthuis.

Ambities

De ervaring van Sukhpal staat symbool voor waar studenten nu tegenaan lopen. Nou is de naam Sukhpal geen echt Zaanse naam, om eens een open deur in te trappen. Zijn familie roots liggen in India. Zelf is hij echter zo Zaans als het maar kan. Een vriendelijke, slimme en hardwerkende student die in het Zaans Medisch Centrum is geboren. En jongeman met ambities om eerst veel ervaring in het bedrijfsleven op te doen. En zijn droom wil waarmaken als doel: ooit een eigen bedrijf te starten.

Leuke reis

“Mijn vmbo periode was al een leuke reis. Een leerjaar heb ik in India gevolgd en één jaar in Engeland. Mijn ouders hadden dit besloten, omdat ze dachten dat de opleidingen daar beter zouden zijn. Helaas sloten de niveaus niet op elkaar aan en was het toch niet goed in wat we voor ogen hadden en waar mijn sterkte krachten liggen, zoals wiskunde en rekenen. En dus kwam ik weer terug naar de Zaanstreek waar ik bij het Zuiderzee College verder terecht kon”, vertelt de student.

Vertraging afstuderen

Het leertraject bracht wel internationale ervaring en de drive om zich te blijven willen ontwikkelen, maar aansluiting vinden in ons land om zijn diploma te halen bleek lastiger dan verwacht. Inmiddels zit hij in zijn laatste jaar van zijn niveau vier opleiding, maar loopt zijn afstuderen vertraging op door het missen van stage-ervaring.

‘Administratief werk blijft’

“Ik had vandaag twee sollicitatiegesprekken en had een goed gevoel bij de laatste”, zegt de student die ook vanuit het Regio College tips krijgt voor mogelijke stagebedrijven. “Al weet je nooit precies waarom je wordt afgewezen, als je al wat hoort. Vanuit school is er gelukkig een vervangende opdracht uitgezet. Ik heb juist de opleiding Bedrijfsadministrateur gekozen, omdat bedrijven altijd goede mensen nodig blijven hebben op hun afdeling administratie. Dat werk zal blijven. Wiskunde en rekenen vind ik echt leuk. Het past ook nog bij onze familie. Mijn vader heeft een eigen onderneming waarbij ik gelukkig kan zien hoe een bedrijfsadministratie in de praktijk werkt. Maar ik wil gewoon in de praktijk meer ervaring opdoen”, klinkt het gedreven.

Reageren

Bedrijven die Sukhpal en al zijn studiegenoten een kans willen geven, kunnen contact opnemen met het Regio College, info@regiocollege.nl.


Namens alle studenten die daardoor weer verder kunnen met hun opleiding onwijs bedankt!