Afbeelding
(Foto: )

Bijdrage onderdoorgang

De gemeenteraad van Edam-Volendam heeft ingestemd met het bijdragen van € 100.000,- aan de vervolgstudie onderdoorgang Broek in Waterland. Begin maart werd bekend dat de vervolgstudie wordt uitgevoerd door Arcadis. De komende maanden gaat het bureau samen met verschillende werkgroepen aan de slag. Aan het einde van het jaar moet de vervolgstudie klaar zijn zodat er begin volgend jaar een start kan worden gemaakt met de besluitvorming. In de regio Waterland leeft al jaren de wens om het doorgaande verkeer op de provinciale weg N247 ondergronds het dorpshart te laten passeren. Met de vervolgstudie moet onder andere duidelijk worden hoeveel ruimte een onderdoorgang in gaat nemen, wat de gevolgen voor het verkeer zijn en wat de kosten voor aanleg en onderhoud zullen zijn.


Beemster kaas meest duurzaam

Beemster kaas is door de consument opnieuw uitgeroepen tot het meest duurzame kaas merk van Nederland, zo blijkt uit de Sustainable Brand Index 2021. Bij dit onderzoek spreken consumenten zich in een grootschalig onderzoek uit over de meest duurzame merken in Nederland. Dit is het derde jaar op rij dat Beemster kaas als meest duurzame kaas merk verkozen wordt. Beemster kaas is een merk van CONO Kaasmakers, een kleine toonaangevende coöperatie van melkveehouders in de Beemster. De kaas in de kaasmakerij in de Beemster wordt volledig klimaatneutraal gemaakt, de boeren leveren naast melk ook groene stroom, de koeien lopen zo vaak als de natuur het toelaat in de wei. Wanneer op stal staan krijgen ze grasrijk voer, volledig GMO-vrij. Daarnaast introduceerde Cono het vegetarische stremsel waardoor alle Beemster kaas nu vegetarisch is.


NHN Business Awards 2021

Wie winnen de NHN Business Awards 2021? Op 1 april ging de achtste editie van deze ondernemersverkiezing voor Noord-Holland van start met het openstellen van de website voor nominaties. Tot 7 september kan er worden genomineerd. De finale vindt plaats op 25 november in Theater Cool in Heerhugowaard. De jury (waaronder tevens Daniel Krug, CEO van Maru Group, één van de winnaars van vorig jaar) van de NHN Business Awards gaat wederom op zoek naar inspirerende ondernemers in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal. Werk jij bij een inspirerend bedrijf of ken je een inspirerend bedrijf? Nomineer deze dan via: www.nhn-businessawards. Er wordt uiteraard gepolst bij de genomineerde bedrijven of ze willen deelnemen. Vervolgens stuurt de jury een vragenformulier toe, waarin vragen worden gesteld over de criteria: Groei en Ontwikkeling, Financiele Gezondheid, Medewerkersbeleid, Ondernemerschap, Regionale betrokkenheid en Innovatie. Naast de drie basis categorieën is er jaarlijks een award voor een bedrijf uit een bepaalde branche. Dit jaar zijn het de maatschappelijke ondernemingen die extra in het zonnetje worden gezet. Dat zijn onder andere scholen, ziekenhuizen, zorginstellingen, universiteiten, woningcorporaties, busondernemingen, uitkeringsorganisaties en musea.


Sanders Loodgieters 130 jaar

Met 130 jaar achter de kiezen heeft Sanders Loodgieters Speciaalzaak een aardige bedrijfsgeschiedenis. Met als kroon op het werk het vijf jaar geleden toegekende predicaat Koninklijke Hofleverancier. Het Purmerends familiebedrijf op de Nieuwstraat viert elke vijf jaar een nieuw jubileum maar dat is deze keer beperkt mogelijk i.v.m. de huidige corona maatregelen. "We hebben wel een leuke attentie voor de klanten die vanaf 7 april naar de winkel komen", geeft Alexander Sanders aan, de vijfde generatie aan het roer. Alexander bemant de winkel samen met zijn vrouw Natalie, en met Bas en John. Samen houden ze de kwaliteit hoog waar het bedrijf om bekend staat. "Daarnaast zitten we met onze werkplaats/loods ook op industrieterrein De Koog."

Meneer de Uil sluit de deuren

Na veel wikken en wegen heeft Rienke van Schaick besloten om in de zomer van 2021 haar avontuur als eigenaresse van Speelgoedwinkel Meneer de Uil in de Breedstraat te beëindigen en de winkel voorgoed te sluiten. "Ruim twaalf jaar geleden heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben Speelgoedwinkel Meneer de Uil begonnen”, vertelt ze. "Met hulp van mijn partner heb ik toen mijn droom kunnen verwezenlijken en heb ik met heel mijn hart en ziel een prachtige speelgoedwinkel kunnen neerzetten in het centrum van Purmerend.” Ze kijkt dan ook met trots terug op de afgelopen twaalf jaar. "Ik heb kunnen doen wat ik zo graag wilde doen, mensen adviseren tijdens hun zoektocht naar mooi en duurzaam speelgoed én kinderen blij maken met het mooiste speelgoed dat er is. Maar als zelfstandig ondernemer zit je nooit stil en moet je altijd vooruit blijven kijken om succesvol verder te kunnen. Het winkelgedrag van de consument heb ik in de afgelopen jaren sterk zien veranderen. Het aantal webshop bestellingen is toegenomen in tegenstelling tot het aantal bezoekers in de fysieke winkel.” Sinds corona zag ze de inkomsten van de winkel dalen en werd het plezier in het ondernemerschap er door alle beperkingen ook niet leuker op. Rienke: "Wil je door een opgelegde winkelsluiting nog inkomsten genereren, dan moet je heel creatief zijn en alles op alles zetten om als webwinkel goed gevonden te worden tussen alle andere webshops. Dat voelt vaak als een gevecht dat je niet gaat winnen en dat is niet iets wat bij mij past. Dat heeft voor mij dan ook de doorslag gegeven om te stoppen met Speelgoedwinkel Meneer de Uil. Het doet mij verdriet dat deze mooie winkel, die zeker bijdraagt aan een uniek winkelhart van Purmerend, zal verdwijnen uit het straatbeeld."





1 miljoen voor energiecoöperaties

De provincie Noord-Holland trekt 1 miljoen euro extra subsidie uit voor energiecoöperaties. Dit hebben Gedeputeerde Staten (GS) besloten na een evaluatie van de Uitvoeringsregeling Duurzaamheidsinitiatieven burgercollectieven uit 2018. Energiecoöperaties en andere burgercollectieven stimuleren inwoners om energie te besparen en te investeren in installaties waarmee zij duurzame energie opwekken, zoals gezamenlijke zonnedaken. De belangstelling onder burgers om zelf duurzame energieprojecten op te zetten neemt nog steeds toe. Deze initiatieven dragen bij aan het verkrijgen van draagvlak voor de energietransitie en bevorderen lokaal eigendom van duurzame energie-installaties. Vanaf 2018 zijn 114 subsidies verleend. Daarmee zijn verschillende laagdrempelige projecten voor inwoners opgezet. Daarnaast wordt met de subsidie lokaal eigendom van duurzame energieprojecten gestimuleerd. Deze burgercollectieven zijn ook belangrijk voor het creëren van draagvlak binnen de gemeente voor de energietransitie. In Noord-Holland zijn circa 85 burgercollectieven die duurzaamheidsinitiatieven ontwikkelen. Omdat deze organisaties gerund worden door vrijwilligers is voldoende menskracht en expertise vaak een knelpunt. De komende twee jaar is jaarlijks een bedrag van € 500.000,- beschikbaar. Per jaar mag een coöperatie twee aanvragen voor nieuwe projecten indienen.


Duurzaam Van Geemen

Om aan alle eisen rondom regelgeving voor aannemersbedrijven in de grond-, weg-, en waterbouw te voldoen, investeert het no-nonsense bedrijf Van Geemen uit Purmer continu in nieuw materieel. Om de ambities te borgen is het bedrijf sinds 2015 gecertificeerd op niveau 3 van de CO2 -prestatieladder. In het kort houdt dit in dat Van Geemen stimuleert om de eigen CO2 uitstoot, van het bedrijf en van de projecten, terug te dringen. Directeur Willem Slot: "Onze investeringen in materieel zorgen ervoor dat we steeds minder en zo min mogelijk uitstoot veroorzaken. Zo vallen onze vrachtwagens binnen de Euro 5 en 6 normering. Dat betekent dat de uitstoot van schadelijke uitlaatgassen binnen de nieuwste normen vallen." Vorige maand maakte het bedrijf een volgende duurzame stap met de aanschaf van een splinternieuwe 100% elektrische Giant G2200 E X-tra VMS Edition. "Deze emissieneutrale shovel doet niet onder voor een traditionele shovel, maar is wel 100% groen. Vanwege de ligging in natuurlijke omgevingen, zetten we deze shovel als eerste in bij het woonrijp maken van het Duyndomein in Schoorl."


Terras koemarkt

PURMEREND - Wat een gezellige reuring op de Koemarkt dit weekend. De deuren mogen dan nog wel dicht zijn, de horeca zit overduidelijk niet stil. Hopelijk binnenkort om op te zitten: het nieuwe terras van Eetcafé Jo&Co is in de maak!

Je zou er nog meer zin van krijgen maar we moeten nog even geduld hebben blijkbaar. Marco en Jeroen laten zich niet uit het veld slaan en zijn volop aan het bouwen van hun nieuwe terras. Rob de Wolf (van Aad de Wolf), de broer van Jeroen helpt een handje mee. Succes mannen!

FOTO

Afbeelding
Afbeelding