Bouwend Nederland ervaart veel stroperigheid in het bouwen van grote projecten.
Bouwend Nederland ervaart veel stroperigheid in het bouwen van grote projecten. (Foto: aangeleverd)

Bouwend Nederland: "Het schiet niet op met grote projecten"

Grote bouwprojecten komen vanwege de stikstofproblematiek en geluidsnormeringen niet of nauwelijks van de grond. Jan Overtoom, hij is van Koninklijke Bouwend Nederland Regio Randstad Noord, ziet het allemaal met lede ogen aan. "Het schiet allemaal niet op, er is nu sinds december vorig jaar een stikstofwet van kracht. En onder minister Ollongren is de omgevingswet ingevoerd. Dan zou je zeggen dat nu de snelheid erin gaat komen. Maar helaas, want door stroperigheid van verschillende gemeenten met het afgeven van vergunningen, niet in de laatste plaats doordat ambtenaren thuis werken, loopt de bouw averij op", laat Overtoom weten.

Ondanks corona heeft de bouw niet stil gestaan. Kleinere aannemers, tegelzetters, stucadoors, elektriciens, schilders en noem maar op kunnen het werk niet aan. Zij hanteren wachttijden van vele maanden. Maar de bouw van grote aantallen woningen, die zo nodig zijn, en de infrastructuur, komen niet van de grond. "Het duurt al veel te lang. Ik moet zeggen dat het in Purmerend en Waterland best nog wel meevalt, maar in de Zaanstreek is het een drama. Dat komt omdat deze hele regio grenst aan Natura 2000-gebieden", aldus Overtoom.

"Het valt in Purmerend en Waterland best nog wel mee, maar in de Zaanstreek is het een regelrecht drama"

Bouwend Nederland waarschuwt de (lokale) overheid dat er grote projecten liggen te wachten. Overtoom: "Weinig gemeenten zijn er klaar voor om projecten versneld door te voeren. En dat is jammer, want het knelt aan alle kanten. Neem alleen de stijging van bouwkosten, die van hout en van materialen zoals dakbedekking en isolatie. Eigenlijk kunnen we niet langer wachten."

Den Haag overvallen

Als je dan leest dat de juridische stikstofcrisis Den Haag compleet heeft overvallen en ministeries maanden nodig hadden om in kaart te brengen wat de gevolgen zijn (artikel in De Telegraaf van 10 mei jl) vraag je je af hoe dat mogelijk is. Positief is dat de provincie NH recent 2,5 miljoen beschikbaar heeft gesteld om de woningbouw te versnellen.

Robotisering en digitalisering

Jan Overtoom ziet voor de nabije toekomst wel veel ontwikkelingen in de bouw aan komen. "De sector zal door robotisering en digitalisering minder mensen nodig hebben. Dan zal er meer werk gedaan moeten worden door minder mensen. Maar deze tendens zie je in alle sectoren."