Afbeelding
Het congres in actie. (Foto: Rodi Media/NV)

Congres Bureau Toerisme Laag Holland

Op weg naar toekomstbestendige 'destinatie' Laag Holland

Toerisme en recreatie waren in 2019 in Nederland nog goed voor 80 miljard aan inkomsten. Daarvan kwam zo’n 70% van de inwoners uit de eigen regio. Dat is een mooie markt om in te bewegen, maar de concurrentie is groot. Bureau Toerisme Laag Holland (BTLH) streeft al tien jaar naar een bundeling van krachten om Laag Holland als één sterke regio te positioneren en te promoten. De klap en stilte van de coronacrisis is voor directeur BTLH Shirley Benoit aanleiding voor een ‘reset-moment’, om straks alle kansen als bestemmingsregio te kunnen pakken. Om iedereen ervan te overtuigen daarvoor de handen ineen te slaan, vond eind april in de Markthal in Purmerend het congres ‘Samen op weg naar een toekomstbestendige destinatie Laag Holland’ plaats.

Presentator Thierry van der Weide leidde de online deelnemers samen met Shirley Benoit langs een keur aan inspirerende presentaties van deskundigen in destinationmarketing. Zij kwamen met tips, tools en voorbeelden uit andere regio’s, en dit alles werd gelardeerd met korte filmpjes over het moois dat Laag Holland heeft te bieden. Het enthousiasme na afloop onder de deelnemers, waaronder onder andere ondernemers en wethouders, was groot. Shirley is uiterst tevreden.


“Het was een inspirerende middag met een mooie opkomst”, kijkt Shirley terug. “Het is fantastisch om te zien dat het meteen veel heeft losgemaakt in de regio, met zelfs concrete vervolgafspraken! Wat mij betreft biedt het tal van aanknopingspunten waarmee wij gezamenlijk de klantreis, of customer journey, van de bewoners en bezoekers een stuk aantrekkelijker en duidelijker kunnen maken. Met als gevolg dat we de regio nog beter kunnen positioneren en wij gezamenlijk kunnen bouwen aan een duurzaam herstel.”


Juist nu recreatie en toerisme één van de hardst getroffen sectoren zijn van de coronacrisis is het zo relevant om stappen te zetten. “Er is enorme schade aan de sector en het herstel zal nog erg lang duren. Daarom moeten we nu bedenken hoe wij terug willen komen als regio, qua positionering. Maar ook; hoe kunnen wij dit organiseren? Een reset moment eigenlijk. Crises zijn over het algemeen momenten waarop het gezamenlijk belang stijgt en beschikbare financiële middelen dalen: laten wij dit omzetten in iets positiefs. Laten we de kennis, middelen, behoefte en capaciteit samenbrengen en samen bouwen aan een sterke regio voor bewoners, bezoekers en ondernemers als een middel voor het duurzame herstel van de economie”, pleit Shirley.

Focus op nationaal bezoek

Vooralsnog ligt de focus vooral op nationale bezoekers, grootschalig internationaal bezoek zal nog even op zich laten wachten. Shirley: “Maar de bezoekerseconomie komt weer langzaam op gang en juist nu heeft men oog voor wat er in de nabije omgeving is te doen. Het is een kans om met elkaar te bewijzen wat een ‘wauw!-factor’ onze regio heeft en dat wij met bundeling van krachten een wezenlijk verschil kunnen maken en de regio waardevol onder de aandacht brengen.”


De lokale versnippering is vooralsnog groot. Maar dat is ook het netwerk rondom BTLH. Voor de grotere vraagstukken wordt er bovendien nationaal veel kennis en expertise opgedaan en uitgewisseld bij brancheverenigingen en kennisnetwerken. Dat is belangrijk want toerisme is vaak een koploper in ontwikkelingen en trends.

Goede handvatten

“In de afgelopen 10 jaar hebben wij ontzettend veel veranderingen gezien in promotie om de gewenste doelgroep te bereiken”, licht Shirley toe. “Dat vraagt om kennis, expertise en een goede manier van organiseren, zonder lokale versnippering. Diverse kennisnetwerken op nationaal niveau kunnen ons tal van handvatten bieden, dat voorkomt dat lokaal het wiel opnieuw uitgevonden moet worden. Daarnaast is het ook, zeker gezien de nauw verbonden beleidsvelden en sectoren, heel goed om te kijken of bijvoorbeeld landschap, kunst, cultuur, cultureel erfgoed, mobiliteit maar ook de inrichting van de openbare ruimte, niet nog nauwer verbonden kunnen worden aan recreatie en toerisme en vice versa.”

Inspirerende sprekers

De sprekers op het congres onderstreepten dit en openden zeker wat ogen. Zo zijn Roos Gerritsma en Claudia Mayer beiden betrokken bij het Urban, leisure & tourism lab van InHolland hogeschool, waar Laag Holland al een geruime tijd het focus/inspiratiegebied is op het gebied van ontwikkeling en casussen die zij op een ‘nieuwe' manier aanpakken. Directeur van DMO VVV Waterland van Friesland, Floriaan Zwart, heeft onlangs de transitie geleid waarin alle lokale VVV's onder één organisatie zijn gaan vallen, met het oog op professionalisering en toekomstbestendigheid. Patrick Polie heeft onlangs een groot onderzoek gedaan naar VVV inspiratiepunten in de regio rondom Amsterdam. Hij heeft op vele plekken in het land reeds formules gepresenteerd die het DNA van het gebied op een eigentijdse wijze onder de aandacht brengen. Servia van de Laak staat aan het hoofd van de organisatie Insiders die de digitale middelen van menig bestemming in Nederland faciliteert en dus echt kennis van zaken heeft. Stuk voor stuk relaties en mogelijkheden die ook de regio Laag Holland verder kunnen brengen, aldus Shirley.

Mix online en fysiek

Concreet gaat het om onder andere een goede mix van online en fysieke presentatie, waarbij zeker op locatie een link moet zijn met digitale elementen zoals touchscreens. Verhalen spelen een hoofdrol, met routes en uitstapjes daarop gebaseerd, liefst verbindend door de hele regio. Van belang is ook het zichtbaar maken van locals, visualiseren van de bestemming, en één overkoepelend platform voor de hele regio met daarin alle informatie, uitjes, boekingsmogelijkheden etc. De slag, kortom, van informatie naar inspiratie, waar een muur vol folders in deze tijd zeker niet meer aan voldoet.


En dat alles in een verbinding tussen overheid, organisaties en ondernemers. “Want de druk op recreatie vanuit de toenemende bewonersaantallen neemt toe en het is de verwachting dat het Perspectief 2030, dan wel wat vertraagd, voor heel veel druk van (internationaal) toerisme zal gaan zorgen”, geeft Shirley aan. “Het is belangrijk om het geheel in balans te houden en vooral de lokale economie, infrastructuur en voorzieningen optimaal mee te laten profiteren.”

Nu is het moment om met elkaar te bewijzen wat een ‘wauw!-factor’ onze regio heeft

Het enthousiasme dat het congres heeft losgemaakt bij ondernemers en gemeenten is precies waar Shirley op hoopte. "We willen in samenwerking kunnen groeien. We zien kansen, en zijn ontzettend verbonden aan de netwerken die de trends en ontwikkelingen zien en bezig zijn met de toekomst. Belangrijk is dat je een organisatie hebt die zo'n overview heeft en ik hoop dat wij dat in toekomst kunnen blijven doen en uitbreiden. BTLH is er voor iedereen. Het gaat om lokaal ambassadeurschap dat we met ons allen omarmen. Het is belangrijk dat gemeenten, organisaties en ondernemers faciliteren en meedenken, en dat we samen naar de financiële middelen kijken om dit toekomstbestendig te kunnen maken”, besluit ze. Waarbij centraal, om één van de sprekers te citeren: ‘Samen sterk vanuit lokale kracht.'

Het congres terugkijken?

Dat kan via: www.laagholland.com/congres

Afbeelding
Afbeelding