"De weken van twee uur heb ik nog maar weinig beleefd, die van twee dagen zeker wel."
"De weken van twee uur heb ik nog maar weinig beleefd, die van twee dagen zeker wel." (Foto: Els Broers)

Het zijn best drukke tijden aan het voorzittersfront

In mijn vorige bijdrage aan dit fraaie blad repte ik al over de drukte aan het VOWA-voorzittersfront. Toen ik mij oriënteerde op de functie, vroeg ik mijn voorganger hoeveel tijd hij verwachtte dat ik kwijt zou zijn… ‘Je hebt weken van 2 uur per week en weken van 2 dagen per week’ – zoiets was zijn antwoord. Die weken van twee uur heb ik nog maar weinig beleefd, die van twee dagen zeker wel. Dat zegt dus wel iets: de wereld staat in de fik en de voorbijkomende vragen hebben regelmatig het karakter van ‘wie moet(en) blussen, wat er geblust moet worden en op welke manier’. En of de VOWA daar iets mee kan, wil, moet, bij wil helpen of zoiets. Als het kan en past bij de doelstellingen komt de VOWA zeker in actie.

Misschien goed om een paar belangrijke onderwerpen te noemen.


Het Regionaal Werkbedrijf blijft veel aandacht vragen. De opgave klinkt eenvoudig maar is complex: we willen de grote hoeveelheid aan regelingen die de overheid heeft om te sturen op de arbeidsmarkt, bundelen en veel eenvoudiger toegankelijk en bruikbaar maken. We noemen dat één loket. Ik weet: het klinkt volkomen logisch maar het is taaie materie. Inmiddels hebben we de beschikking over kwartiermakers die dit proces gaan organiseren.

Een ander dossier waar we in de regio mee bezig zijn, is het toerisme. Toerisme is voor de regio Waterland een steeds belangrijker inkomstenbron. De partijen die hiermee bezig zijn, waren echter vrij versnipperd. Inmiddels is duidelijk dat zij elkaar steeds beter weten te vinden, ook daar waar ze vroeger elkaar minder aardig vonden. Een mooi voorbeeld is het Toeristisch en Ondernemers Platform in Edam-Volendam, waarin onder meer maatschappelijke instellingen, horeca en VVV uit alle delen van de gemeente met elkaar samenwerken. In de regio hebben we met Bureau Toerisme Laag Holland, kortweg BTLH, een belangrijke partij die onze regio op professionele manier op de kaart zet. Naar mijn idee moeten we BTLH nog meer en beter benutten.

Technologieën van vandaag

Tenslotte ga ik graag in op de Amsterdam Economic Board. Niet te verwarren met de Metropoolregio Amsterdam (MRA), want dat is de samenwerking tussen de verschillende gemeenten en provincies. De AEB is een organisatie waarin kennisinstellingen (MBO, HBO, Universiteiten), de overheden en het bedrijfsleven met elkaar werken aan de technologieën van vandaag, morgen en overmorgen. Zo voert de AEB bijvoorbeeld actief campagne om de enorme tekorten aan ICT-ers te helpen terugbrengen. En de AEB maakt diverse ambities om meer te recyclen en te hergebruiken heel concreet met de kledingindustrie.

Politieker dan een overheid

Wat me opviel aan de AEB, is dat er met name met de grote bedrijven wordt samengewerkt. Deze bedrijven zijn soms nog politieker dan een overheid; ook voelt de CEO van zo’n bedrijf niet zelf de (financiële) gevolgen als hij of zij een slechte beslissing neemt. De AEB heeft aangegeven graag meer te willen doen met de kleinere en middelgrote ondernemingen in de Amsterdamse Metropool. Juist deze schaal ondernemingen vinden we relatief veel in Waterland. Kortom: reden voor de VOWA om dit pad eens verder te verkennen. Ik kom daar zeker bij u op terug.

Ik sluit af met de gebruikelijke woorden: we zijn en staan sterker als we met meer zijn. Daarom roep ik je op: word en blijf lid van je lokale ondernemersvereniging! Laat je geluid horen bij je vereniging. Wil je je geluid rechtstreeks bij VOWA kwijt, mail dan naar info@vowa.nl.