Inventiviteit van technici hard nodig

De vaccinaties komen eindelijk op stoom in Europa, ondanks alle gedoe en gesteggel wat steeds weer de kop opsteekt. Gelukkig zitten er techneuten aan de knoppen en wordt niet alles overgelaten aan politici, pharmaceuten en duiders. Zo zal bij het begin van de zomervakantie reizen en vliegen wel weer mogelijk zijn. Daar kijken we allemaal met smachtend naar uit. Tot dan kunnen we steeds meer en vaker op terrassen zitten, uit eten gaan, evenementen en musea bezoeken, sporten en fysiek onderwijs volgen.

Niemand lijkt zich druk te maken over hoe het daarna verder moet of zal gaan. Voor de wereld gevaccineerd is zijn we nog wel een jaar verder met alle consequenties van dien. Er is inmiddels zo’n 20.000 miljard Dollar aan steun verleend, waar dus geen productie tegenover staat. Dat is ongeveer 20% van het wereldjaarinkomen. Uiteindelijk allemaal geleend of gecreëerd geld, wat ooit moet worden terugbetaald. Of als verlies moet worden genomen. Zodra dat in de volle omvang duidelijk wordt zullen bezuinigingen onvermijdelijk blijken. En dat gaat flinke veranderingen in de samenleving opleveren. Samen met de klimaat- en duurzaamheidsdoelstellingen. Minder zakenreizen, leaseauto’s, vakantie-uitgaven; hogere kosten voor CO2-emissie, verminderen van vervuiling, klimaatmaatregelen en daarmee verschuivingen van de macht van bedrijven, landen en organisaties die we sinds de val van de Berlijnse muur en Brexit in onze omgeving nog niet hebben meegemaakt.

Meer samenwerking

Dat alles vraagt inventiviteit van technici wereldwijd. Waarbij geld kennelijk geen issue is. Dus meer technici en vooral minder economen, juristen, accountants, financiële adviseurs. En vooral wel politici met globaal overzicht, technisch inzicht, daadkracht en een horizon verder dan de eerstvolgende verkiezingen. Samenwerken door een grotere onderlinge afhankelijkheid zal om dat allemaal goed vorm te geven nodig en onvermijdelijk zijn.

Techniek heeft vaste waarde

Gelukkig kan er zoals altijd een beroep worden gedaan op techniek en de erbij behorende technici. Al sinds de industriële revolutie zijn zij bij elke pandemie van welke aard dan ook vaste waarden, met name in het MKB. Daar staan innovatie en continuïteit, verantwoordelijkheid voor mens en milieu hoog in het vaandel. Dat blijkt al uit het enorme aantal bedrijven met het predicaat Koninklijk en Hofleverancier. En natuurlijk het enorme aantal gedecoreerden dat een sterke band heeft met dat MKB. Allemaal het resultaat van maatschappelijke betrokkenheid met en voor de samenleving als geheel. Daar moeten we zuinig op zijn en zorgvuldig mee omspringen. Onze toekomst hangt er in sterke mate van af.

Positieve publiciteit

Mooi dat er nu lintjes zijn uitgereikt aan Elly Linger en Ans Gerritsen, verdiend! O.a. als initiatiefnemers van MIG. Het is mooi en prettig dat er steeds meer positieve publiciteit is voor een carriere in de techniek. Juist nu weer veel jonge mensen de keus moeten maken voor de volgende stap in hun leven en toekomst.


Als bedrijf help je de Technieksector en MIG door ook lid te worden!

        

Maurits Wagenaar

Ambassadeur Techniek

E : Info@migkit.nl of via www.migkit.nl