Afbeelding
(Foto: Els Broers)

‘Kleine wereld, grote ontwikkelingen’

Onze wereld kan bijna niet vol meer tegenstellingen zijn dan momenteel. Wij spreken ondernemers voor wie die wereld stilstaat, maar we spreken ook ondernemers die het meer dan ooit voor de wind gaat. Waar veel mensen van dag tot dag leven in thuiswerken, of thuiszitten, probeert een scala aan ondernemers het hoofd boven water te houden, met hulp van de regelingen, met creatief zijn: om te zorgen dat er na corona nog een toekomst is. Soms met ‘a little help from a friend’ zoals Biercafé de Bonte Koe mocht ondervinden, een hartverwarmend initiatief, te lezen in dit magazine.

Het geeft een vreemde flow, maar wij proberen beide zijden van deze coronamedaille mee te nemen in de manier waarop we het regionale ondernemersgetij vatten in dit magazine. Ook wij zijn onderdeel van een groot bedrijf dat door de crisis voor nieuwe vraagstukken kwam te staan. Eén van de uitkomsten daarop was voor ons het ‘nieuwe’ werken: thuiswerken en contact houden met collega’s en relaties via digitale middelen. De flexibiliteit die dat gaf was aanleiding om het grote kantoor in Purmerend te sluiten, en de stap te zetten naar een nieuw onderkomen in het hart van de samenleving; de bibliotheek. Daar zijn we, wanneer de bibliotheek weer opent, een aantal dagen in de week te vinden in ons eigen ‘aquarium’, open en beschikbaar voor elke interactie. Voor het overige werken we vanuit huis of zijn we onderweg. Vanzelfsprekend kan ook de Rodi-redactie in Purmerend wanneer nodig beschikken over de locatie van ons hoofdkantoor in Broek op Langedijk. Al met al een mooie en voor ons passende nieuwe manier van werken, waar alle medewerkers erg enthousiast over zijn, en wat door deze coronacrisis is geïnitieerd.

Zo zijn bij veel bedrijven wat bakens verzet, of was men gedwongen tot aanpassingen in het businessmodel, het product, of de doelgroep. En dat deden ze. Een teken te meer dat deze regio vol zit met mooi ondernemerschap, klein en groot. Bedrijven die zich onderscheiden met hun focus op innovatie en duurzaamheid, flexibiliteit in hun ondernemerschap, die nieuwe wegen inslaan, die vasthoudend en volhardend zijn, zoeken naar samenwerkingen en oplossingen, en ook elkaar de helpende hand bieden. Hier doet men het samen! Het is niet zo gek dat het nieuwe voorzittersduo van PRO, Henry Wassink en Hans Preeker, staat te trappelen om met hen grote stappen te zetten. En hoe ver de heren zijn in hun ‘inwerkperiode’, en meer over hun plannen, leest u elders in dit magazine.

Ook onder de nieuwe voorzitters zetten PRO en Regio Zaken de jarenlange, uitstekende samenwerking voort. In wederzijdse ondersteuning van activiteiten en in het verspreiden van alle informatie die van belang is voor ondernemers: kortom in het versterken van elkaar, informeren van belanghebbenden, en in het verbinden van de ondernemersbelangen.

Maar nieuwe mensen, nieuw elan! Vanaf deze editie verhuist het inleidend woord van het PRO-bestuur naar een vaste column in dit magazine. En zal de redactie u persoonlijk, zoals nu, inleiden in elk nieuw nummer. Wij hebben daar zin in.

Veel leesplezier!

En heeft u tips voor ons over wetenswaardigheden voor ondernemend Waterland, dan weet u ons te vinden toch?

De redactie: John Bontje en Nelleke Vogel