Marcel ten Brinke
Marcel ten Brinke (Foto: Anett Kazimierska)

“Ondernemen is vooruitkijken”

Algemeen

Nu er een aantal versoepelingen van de coronamaatregelen in werking zijn getreden, komt het gewone leven ook steeds meer op gang. En daarmee komt voor de meeste ondernemers ook een eind aan een tijd van het zorgen maken over de continuïteit van hun onderneming.

Maar behalve corona zijn er nog allerlei redenen waardoor je als ondernemer (tijdelijk) je eigen zaak niet meer kunt runnen. Die vervelende val van een trap, een spoedoperatie of je krijgt zelf te horen dementie te hebben.

Er kunnen verschillende redenen waardoor je als ondernemer (tijdelijk) je eigen zaak niet meer kunt runnen

Niet dat je je elke dag daar zorgen om moet maken, maar af en toe daar stil bij staan, kan geen kwaad. Zeker niet als je wel wilt dat je bedrijf “gewoon” doordraait. Denk bijvoorbeeld maar aan het kunnen uitbetalen van de salarissen van je medewerkers. Maar ook de verplichte goedkeuring van de jaarcijfers moet gedaan worden. Wie mag daar eigenlijk voor tekenen? Vaak ben alleen jij als MKB-ondernemer daartoe bevoegd.

Hoe zorg je er nou voor dat je zaak als jij (tijdelijk) uitvalt, toch door kan draaien? Laat een levenstestament opstellen. En doe dat op tijd, voordat je het zelf niet meer kunt! Met een levenstestament kun je iemand aanwijzen die als gevolmachtigde zaken voor je mag regelen. Een belangrijke voorwaarde is wel dat je nog in leven moet zijn. Zodra je overleden bent, vervalt het levenstestament.

Met het levenstestament kunnen dan de meeste dingen die je als ondernemer in je eigen bedrijf zelf mag, ook door een ander gedaan worden als dat nodig is. Denk daarbij dus bijvoorbeeld aan het betalen van de salarissen, het goedkeuren van een inkoop- of verkoopovereenkomst en het goedkeuren van de jaarcijfers.

Maar ook je privézaken kun je zo uit handen geven zodat bijvoorbeeld als het nodig is je huis verkocht kan worden omdat je er zelf niet meer kunt wonen.

Met een levenstestament kun je iemand aanwijzen die als gevolmachtigde zaken voor je mag regelen

Zonder levenstestament zou voor deze zaken een bewindvoerder benoemd moeten worden via de kantonrechter. Voor veel handelingen moet dan ook iedere keer toestemming worden gevraagd van de kantonrechter. Veel mensen vinden dat geen prettig idee omdat je de regie kwijt bent.

Maar voordat je iemand aanwijst om als gevolmachtigde voor je te mogen optreden, moet je wel de vraag: “Wie geef ik nou dat volledige vertrouwen?” beantwoorden. Dat is een makkelijke vraag om te stellen, maar kan soms toch erg lastig zijn om te beantwoorden.

Wil je meer advies of informatie?

Neem dan contact op met hét notariskantoor van Krommenie!

Marcel ten Brinke
075-6474040
info@notaristenbrinke.nl