Afbeelding
(Foto: Pixabay)

Ons leven weer bijna 'normaal', de economie veert op, maar hoe nu verder?

In de westerse landen is de vaccinatie eind juni vrijwel voltooid. Daarna misschien alsnog de jongeren. Voor de hele wereld weer echt open is zal nog wel een jaartje duren, waarbij Covid-19 niet zal verdwijnen en een steeds terugkerend karakter zal hebben. Kennelijk doen mensen niet onder voor dieren in dit verband. Laat dat ook een les zijn voor ons allen.

Nu de scholen weer open zijn en de meeste openbare gelegenheden stap voor stap ook, moeten we ondanks de komende vakantieperiode waar we allemaal naar smachten, toch ook oog hebben voor de ( nabije ) toekomst. Zeker wat betreft de energietransitie, het klimaat en duurzaamheid in het algemeen. De politiek lijkt nu na de economische crisis weer de kans te laten liggen om de noodzakelijke veranderingen af te dwingen. Dat kan eigenlijk gemakkelijk; er worden wereldwijd immers miljarden steun gegeven ZONDER hiervoor relevante condities. Heel jammer, temeer daar het feitelijk allemaal geleend belastinggeld is wat uiteindelijk zal moeten worden terug betaald.


Het politieke bedrijf zou meer haar oor te luisteren moeten leggen bij de technische sectoren. De haalbare oplossingen voor alle problemen bestaan al en zijn zelfs betaalbaar! Moet het beleid natuurlijk wel een flinke draai maken en politici eindelijk eens over hun eigen schaduw heen willen springen. Stop met oorlog voeren, werk aan snellere afname van de wereldbevolking, stop onnodig transport en vervoer. Gebeurt dat niet, dan worden we in ieder geval in de westerse wereld daartoe gedwongen via rechtszaken zoals we nu zien gebeuren. En dat kost eigenlijk alleen maar extra en nodeloze energie, geld en middelen die we hard nodig hebben.

Technisch personeel werven

Gelukkig gebeuren er ook heel veel goede dingen, ook in onze directe omgeving. Bedrijven in de technieksector doen hun uiterste best om personeel te werven. Prachtig voorbeeld van ’t Hek met recente open dagen etc. Funderingstechniek gaat allang niet meer alleen over heipalen, maar ook over dijken, kades, waterkeringen etc., essentieel voor ons land, maar ook voor de export van deze kennis. Naast van ’t Hek, zijn daar o.a Vroom; Woud-Wormer, Lankelma, Waal-Paal actief en altijd op zoek naar talent op alle technische niveaus. En veelal voor vaste banen! De stadsverwarming, SVP, is ook zo’n bedrijf waar heel veel gebeurt. Natuurlijk is biomassa een tijdelijke energiebron, maar zolang die komt via Staatsbosbeheer ( SBB) van snoeihout uit Nederlandse bossen is er weinig mis mee. Immers, snoeihout wat in een bos achterblijft wordt ook CO2. Kan je er maar beter eerst energie uithalen!

Het politieke bedrijf zou meer haar oor te luisteren moeten leggen bij de technische sectoren

Waterstofeconomie

De ontwikkelingen staan niet stil en zullen Purmerend zeker verder helpen om transitiedoelstellingen te halen. Aardgasvrij kan daarbij een hulpmiddel zijn, maar zeker niet altijd en overal. Het gaat veel meer om Groningsgas-vrij. Gelukkig zijn er ook eindelijk positieve geluiden te horen over de komende waterstof(H2)- economie. Waar wind- en zonnestroom ophouden of tekort gaan schieten is H2 als energiedrager eigenlijk onvermijdelijk. Bijmengen bij aardgas maakt de overgang bij ons gemakkelijker omdat er al een compleet geschikt leidingennet voor is. Op zee is nog heel veel ruimte voor opwekking van stroom met windenergie. Op land blijkt dat toch erg lastig.


Als bedrijf help je de Technieksector en MIG door ook lid te worden!


Maurits Wagenaar, Ambassadeur Techniek

E : Info@migkit.nl of ook via www.migkit.nl