Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Spelen met de geschiedenis van Purmerend

PURMEREND – Purmerend heeft er een mooi, uniek creatief stadsobject bij: een escapespel. Bedacht en gemaakt door Maarten Rabelink, en geïnitieerd door restaurant Rozemeijer op Padjedijk waarvan Lara en Ivo de uitbaters zijn. Dit escapespel begint in het jaar 1410. Je leert Willem Eggert, Jan III van Egmond en andere bekende Purmerenders (BP’er) kennen. Los, met familie of vrienden thuis, in de tuin of op het terras, alle raadsels (met gebruik van internet) op en leer de geschiedenis van de stad op een leuke manier kennen. Het spel is ook geschikt voor een ieder die Purmerend (nog) niet kent. Het spel is te koop op de website www.etenbijrozemeijer.nl/escape en vanaf 9 juni ook bij de VVV museumwinkel, Boekhandel het Leesteken en bij Franzen Koffie - Thee - wijn & sigaren. Het spel kost €17,50.


M’DAM op schema

MONNICKENDAM – De laatste bouwfase van appartementengebouw M’DAM is ingegaan. Op dinsdag 15 juni zijn de laatste appartementen met groot transport vanaf de fabriek in Enschede op de bouwlocatie in Monnickendam aangekomen. Hiermee is het drie maanden durende prefabricageproces van de 62 houten appartementen afgerond. Het complete casco woongebouw van constructief CLT (hout) is nu gereed voor verdere afbouw. In het najaar ontvangen de toekomstige bewoners de sleutel. Begin juni is M'DAM genomineerd voor de Duurzaam Bouwen Awards, in de categorie meest duurzame project.


Zaandam biedt op Europese school

ZAANSTAD - De gemeente Zaanstad heeft een nieuwe bieding uitgebracht aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) voor de vestiging van een Europese School op de locatie Overtuinen B.


Wethouder Economische Zaken Hans Krieger: “De komst van een Europese School is een enorme aanwinst voor de stad. Zaanstad wordt daarmee aantrekkelijker als vestigingsplaats voor bedrijven en dat is goed voor de werkgelegenheid. Ons imago verbetert en dat zorgt op de lange termijn voor meer welvaart in de hele stad. Zaanstad moet een echte maak-stad blijven met bedrijven die zorgen voor banen en voor toekomstmogelijkheden voor onze inwoners.”


Grote Zaanse werkgevers geven aan dat zij internationale kenniswerkers nodig hebben om verder te kunnen groeien en innoveren. De komst van een Europese school helpt daarbij omdat kinderen van kenniswerkers dan internationaal onderwijs kunnen volgen. "Zaanstad zet zich hierdoor ook op de kaart bij bedrijven die zorgen voor de banen van de toekomst. Denk aan bedrijven die een rol spelen in de energietransitie, in IT en in de Techsector. Het hebben van een Europese School is een boost die het hele noordelijke deel van Metropool Regio Amsterdam aantrekkelijker maakt voor het (internationale) bedrijfsleven. We willen een stad zijn én blijven waar mensen prettig wonen én werken”, aldus Krieger.


OCW verwacht voor het einde van 2021 een besluit te nemen over de locatie van de Europese School.


Studenten worden hulpverleners

AMSTERDAM - De Hogeschool van Amsterdam (HvA) heeft aangekondigd dat zij het nieuwe schooljaar gaat beginnen met het opleiden van studenten tot hulpverlener. De studie Commerciële Economie is een samenwerking aangegaan met Hartslag.nu en start vanaf september 2021 met het geven van levensreddende trainingen aan studenten.

"De hartstilstand van Christian Eriksen tijdens EK wedstrijd Denemarken - Finland was een wereldwijd aangrijpende gebeurtenis. Het heeft er wel voor gezorgd dat reanimatiecursussen gewilder zijn dan ooit", legt Stijn Franken uit. Hij en drie andere afstudeerstudenten van de Hogeschool van Amsterdam namen weken geleden al het voortouw om te komen tot het invoeren van levensreddende trainingen. "Vanaf september krijgen alle eerste- en tweedejaars studenten van hun opleiding Commerciële Economie een BHV training, inclusief reanimatie", kan hij melden.


Het einddoel van Maron de Rooij, Stijn Franken, Mirco Nieberg en Jelle Ritzema is om een miljoen studenten als eerstehulpverlener op te leiden.


Naar de Hogeschool van Amsterdam gaan traditioneel veel studenten vanuit de regio Waterland, Purmerend, Edam-Volendam en Zaanstreek. Zij kunnen zich alvast opmaken voor de levensreddende trainingen.





Stijn Franken (l), Mirco Nieberg, Maron de Rooij. Jelle Ritzema ontbreekt.
Afbeelding