Sjors Deken (links) van Van der Bel en Arnoud Schoorl van Rabobank.
Sjors Deken (links) van Van der Bel en Arnoud Schoorl van Rabobank. (Foto: Marco van Ammers)

Posities versterken bij Vereniging Familiebedrijven Noord-Holland

Algemeen

“Misschien ben ik niet het allereerste lid van Vereniging Familiebedrijven Noord-Holland, maar ik zit zéker in de top 5!”, zegt directeur-eigenaar van Van der Bel Sloopwerken, Sjors Deken, met een knipoog. Hij leerde al vroeg dat hij breder moest kijken dan zijn eigen onderneming. Daarom sloot hij zich destijds aan bij Vereniging Familiebedrijven Noord-Holland. 

“Als je met een andere ondernemer uit het familiebedrijf praat, gaat het heel vaak over de familie. En ja: soms ook over het niet-functioneren daarvan”, lacht Sjors Deken. Sjors is, als vierde generatie uit het Noord-Hollandse familiebedrijf Van der Bel Sloopwerken, één van de eerste leden van Vereniging Familiebedrijven Noord-Holland. 

“Bijna 70% van de bedrijven in Nederland is een familiebedrijf”, vertelt Arnoud Schoorl, Accountmanager Grootzakelijk bij Rabobank en secretaris van Vereniging Familiebedrijven Noord-Holland. “Het doel van onze vereniging is om op een informele manier met elkaar te sparren over specifieke thema’s die spelen in het familiebedrijf, waardoor familiale ondernemers van elkaar kunnen leren en daarmee hun positie en hun bedrijf kunnen versterken.”

Als medeoprichter zag Rabobank direct het belang van een vereniging voor familiebedrijven. “Rabobank verbindt familiebedrijven, zodat ze hun kennis over het bedrijf, de branche, maar ook omgang binnen de familie kunnen delen”, vertelt Arnoud. “Door de samenwerking tussen Rabobank en de vereniging kunnen we de steun aan familiebedrijven versterken waardoor zij, als motor van de Nederlandse economie, verder kunnen groeien.”

Van afval tot bouwmateriaal

Uit onderzoek van BDO Accountants & Adviseurs, Erasmus Centre for Family Business en Rabobank blijkt onder andere dat familiebedrijven beter presteren dan andere bedrijven, door de inzet van informele managementtechnieken. Dat geldt zeker ook voor Van der Bel die te midden van tech-reuzen als Google en Microsoft is gevestigd op Agriport A7. Naast het riante kantoorpand richtte Sjors daar vier jaar geleden Grondstoffenbank Agriport op. Met de eigen betoncentrale verwerkt de firma Van der Bel bouwafval tot duurzame grond en bouwstoffen. Sjors: “Wij scheiden deze materialen zorgvuldig en bewerken het als dat nodig is. Het materiaal kan vervolgens worden hergebruikt als kwalitatief hoogstaande, gecertificeerde grond- en bouwstof. Bedrijven kunnen reststromen als betonpuin, hout en metaal brengen en grond- en bouwstoffen als meng- en betongranulaat, zand en betonmortel afhalen.” 

Van der Bel Sloopwerken B.V. viert dit jaar haar 70-jarig bestaan, is gespecialiseerd in sloopwerken, asbestsanering, recycling en milieutechniek en is actief in heel Noord-Holland. Is er nog tijd om lid te zijn van een vereniging? Sjors: “Mijn vader leerde me ervoor te zorgen dat je een breed netwerk hebt. De ondernemers in deze vereniging hebben veel raakvlakken en de vereniging leverde mij een intensief samenwerkingsverband op met een van de andere leden. Bedrijfsbezoeken zijn heel interessant, omdat ik graag breder kijk dan mijn eigen bedrijf.” Sjors besluit: “Er speelt zo veel bij familiebedrijven. Als bedrijf zijn we heel succesvol, maar ik weet ook hoe ellendig je je kunt voelen als het bijvoorbeeld niet lekker loopt. Vereniging Familiebedrijven is een veilige plek waar alles bespreekbaar is en waar we elkaar verder helpen.”

Wil jij als ondernemer in het familiebedrijf een keer een bijeenkomst bijwonen? Meld je dan aan via www.verenigingfamiliebedrijvennh.nl.