Marco Dekker (rechts) feliciteert Jasper Sieling van Detec.
Marco Dekker (rechts) feliciteert Jasper Sieling van Detec.

Detec en Jo & Co winnaars ondernemersverkiezing PRO:

Detec in de categorie groot en Jo & Co in de categorie klein zijn de grote winnaars geworden van de ondernemersverkiezing van de PRO: van het jaar 2021. Tijdens het zomerfeest van de PRO:, op 30 juni jongstleden in Fort Resort Beemster, werden zij door Marco Dekker van de PRO: in de schijnwerper gezet. De andere genomineerden waren Foto Looman, Technoberg, stucadoorsbedrijf J.P. de Koning en Vlees & Zo. Hieronder een aantal punten uit het juryrapport.

Detec is een familiebedrijf en is op 4 oktober 1976 opgericht door de heer Sieling. In het begin deed Detec alleen beveiliging, thans totaal beveiliging, bouw-, alarm- en brandbeveiliging. Het bedrijf heeft als doel de klanten te ontzorgen. "We zeggen liever nee dan dat we halfbakken werk leveren", zegt Jasper Sieling.

Detec beveiligt onder andere de rechtbanken en gevangenissen. Veel wordt vanuit de meldkamer van Siemens Duitsland geregeld. In het jaar 2000 startte Detec een eigen alarmcentrale op. Inmiddels heeft het bedrijf 11 vestigingen in Nederland, waarvan er nu nog 3 op franchisebasis werken. In totaal werken en 273 mensen bij Detec. Hiervan werken er 121 in de installatie, 55 op de meldkamer en 98 in Bulgarije.

Detec doet ook veel aan sponsoring. Verder zorgen zij altijd voor de beveiliging van de ijsbaan in de Beemster en zo sponsoren zij altijd kleine lokale verenigingen in de plaatsen om de filialen heen. Tijdens de Coronaperiode heeft Detec een speciaal horeca abonnement in het leven geroepen. Daarnaast zijn veel abonnementen kwijtgescholden. Detec is Europees gecertificeerd. 

EetcafĂ© Jo & Co aan de Koemarkt wordt geleid door Marco Schreutelkamp en Jeroen de Wolf. Marco is in 1997 begonnen met Jo & Co, nadat hij altijd commentaar had op werkgevers. De ouders van Marco zijn ook de naamgevers van de zaak. Nu 25 jaar verder is Jo & Co nog steeds een begrip in Purmerend. Ze zijn ooit begonnen met 33 zitplaatsen en toen uitgebreid naar 44 zitplaatsen. Vervolgens mochten ze van Maarten Schipper (eigenaar pand) groeien naar 82 zitplaatsen. 

In 2014 heeft Marco Jo & Co verkocht. Een aantal jaren later kreeg hij het bericht dat Jo & Co dicht was. Marco heeft toen na het faillissement van de vorige eigenaar alles weer opnieuw opgestart. Hij voerde toen gesprekken met Jeroen de Wolf en samen zijn ze verder gegaan met het eetcafé. "Dit was een hele mooie aanvulling op onze werkzaamheden in de horeca van theater de Purmaryn", aldus De Wolf.

Bij Jo & Co wordt het personeel zelf opgeleid. Momenteel zijn 5 leerlingen in dienst, waarvan 4 in de keuken en 1 aan de voorkant. Het is een erkend leerbedrijf, voor zowel voor de keuken als de bediening. In de keuken wordt nauw gelet op duurzaamheid.

Bloemen waren er ook voor Marco Schreutelkamp (links) en Jeroen de Wolf van Jo & Co.