Positieve ontwikkelingen tegenover teleurstelling

De kogel is door de kerk, de winnaars van de PRO: ondernemersverkiezing zijn bekend. Detec en Jo & Co werden tijdens het zomerfeest ter gelegenheid van het 45-jarig bestaan van de Purmerendse Regio Ondernemers in de schijnwerpers gezet. Elders in deze editie is te lezen waarom het familiebedrijf de prijs in de categorie groot en het eetcafé in de categorie klein hebben gewonnen.

Nog meer positief nieuws vanuit ondernemend Waterland. Onder meer van Jeroen Leek, een duizendpoot op klompen. Om aan te geven hoe groot zijn bedrijf is: In een goed jaar koopt hij zo’n 1000 ton populieren voor de productie, soms aangevuld met een enkele wilg, voor de productie van zijn klompen.. 

Move to improve

Tijdens het Collaboration Event, geïnitieerd door Reimagine Football, is de online applicatie van het Purmerendse bedrijf ShowYourSkills door de KNVB gekozen als winnaar in de categorie Move To Improve. Tijdens dit event krijgen startende bedrijven de kans om ideeën te pitchen aan onder andere de KNVB, UEFA en City Football Group. ShowYourSkills werd tijdens dit event vertegenwoordigd door Dave Huisman en Eric Voortman.

Imageboost

Met haar bedrijf Imageboost zoekt Chantal Franken uit Purmerend niet alleen de kleding en kleuren uit die bij iemand passen, maar zorgt ze dat mensen hierdoor meer in hun eigen kracht komen te staan. En daarmee succesvoller worden. Iets dat zeker in het bedrijfsleven van pas komt. “Ik zou de uitdaging wel aan willen gaan om een salesteam te trainen en dan in de cijfers erna aantonen dat de verkopen zijn gestegen", licht ze een tipje van de sluier. Meer Imageboost verderop in dit magazine. 

Fred de Bies en Brian Hirman zijn al vanaf hun zevende jaar dikke maatjes. Toen ze besloten om hun gezamenlijke passie - gin - in een nieuw avontuur te gieten, was het niet zo gek dat dit onverbrekelijk verbonden werd aan hun levenslange vriendschap. ‘De Lepelaar’ (naar hun school van vroeger) werd naar het Engels vertaald in ‘Spoonbill’ en inmiddels hebben de boezemvrienden alweer drie smaken Spoonbill Gin op de markt gebracht. 

In deel 2 van de serie hoe gaat ondernemend Waterland om met de krapte op de arbeidsmarkt het woord aan Cor Kwakman van Tol Plaatwerk uit Volendam, een internationaal bedrijf dat al meer dan 70 jaar expert is op gebied van plaatbewerking. Het bedrijf telt 57 medewerkers. Kwakman noemt de actuele situatie in zijn bedrijf ‘zorgelijk druk’. Een goed gevulde orderportefeuille. Geen grote problemen bij het geleverd krijgen van de grondstoffen. Maar o wee, de materiaalprijzen, de fors stijgende lonen, de toestand in de wereld, de voorspelde recessie, omstandigheden die het lastig maken om in de toekomst te kijken. Nu het juiste aantal medewerkers kan bij een dalende markt een overschot en dus een zware last zijn, vertelt hij elders in Regio Zaken.

Op achterste benen

Nagenoeg heel agrarisch Nederland staat op zijn achterste benen door de stikstofplannen, die minister Van der Wal onlangs bekend maakte.  Wij spraken met Astrid Francis-Kraaij van Beemstervalery in Noordbeemster. "Als de koeien-, kippen- en varkensboeren straks moeten stoppen of ernstig reduceren, is de hele agrarische sector de pineut, want dan is er geen mest meer. Kunstmest is straks niet meer te krijgen of onbetaalbaar", reageert ze  

Positieve ontwikkelingen en teleurstelling, in een enkel geval boosheid, wisselen elkaar af in deze editie. Veel leesplezier. Vanaf deze plek wensen we iedereen alvast een heel fijne vakantie met mooi weer. Tot begin september, als de volgende Regio Zaken verschijnt.