Corina en Arthur voor de winkel in het Makadocentrum.
Corina en Arthur voor de winkel in het Makadocentrum. (Foto: Han Giskes)

Slijterij Arthur & CO viert jubileum “Wij geven graag goed advies, we zijn geen flessenschuivers”

Algemeen

Slijterij Arthur & CO op winkelcentrum Makado in Purmerend viert dit jaar het 12.5-jarig jubileum. Nadat zij de winkel overnamen in 2010 hebben Arthur en zijn echtgenote Corina een aardige naam gebouwd met hun zeer uitgebreide assortiment en de relatie- en geschenkpakketten, maar ook met hun gezellige wijnproeverijen. Door corona werd in dat laatste even pas op de plaats gemaakt maar nu pakken ze de draad weer op en starten in mei met een jubileumproeverij.

Arthur Keyner werkt inmiddels zo’n veertig jaar in de slijterijwereld en vijftien jaar geleden vatten hij en Corina het plan op om voor zichzelf te beginnen. Arthur: “We keken de eerste jaren wat rond in Amsterdam voor een geschikte locatie tot we hoorden dat deze zaak ter overname werd aangeboden door Rikus Bijvoet. Het was precies wat we zochten. De basis is goed en er was ruimte om onze eigen ideeën er in te brengen.”

Creatieve draai

De overname was snel beklonken en in de decembermaand van 2009 stond Arthur naast Rikus in de winkel om de klanten te leren kennen. Daarna gingen hij en Corina alleen verder. “Het is fijn om het met zijn tweeën te kunnen doen”, geeft Arthur aan. “Corina is heel creatief en heeft bijvoorbeeld een extra leuke draai gegeven aan de relatie- en geschenkpakketten. Daar stond deze zaak bij Rikus al om bekend maar wij zijn er het hele jaar door mee actief, zowel bij particulieren als bedrijven, met een piek in december. Daarnaast hebben we ook het assortiment aardig uitgebreid.”

Tekst loopt door onder afbeelding


Arthur & CO biedt ruime keus in mooie relatie- en geschenkpakketten. (Foto: Han Giskes)

Totaalslijterij

Arthur&CO is uiterst goed gevuld en Arthur kan melden dat hij bijna alles wat er staat zelf wel eens heeft geproefd. En hij weet waar hij het over heeft. “Ik heb alle diploma’s hiervoor, vinoloog, liquorist, noem maar op. Na veertig jaar in het vak weet je sowieso wel veel door alle cursussen en wijnproeverijen. We proberen ook een totaalslijterij te zijn. Alle productgroepen zijn vertegenwoordigd. Vooral ook het Nederlandse product. Ze kunnen hier heel mooie producten maken die wij graag promoten en waar we voor gaan. Mooie jenevers, gins, likeuren en whiskey. En bij jenever kunnen de meeste mensen wel denken aan hun opa maar als je onze jenevers proeft krijg je daar echt wel een ander idee bij”, lacht hij.

Webshop

Ook zette het stel al snel een webshop op. “Er wordt natuurlijk veel online gekocht en wij vinden het een leuke manier om de likeuren te promoten”, vervolgt Arthur. “We hebben hierin een bijzonder aanbod dat we onder de aandacht willen brengen. De eerste post die we maakten bereikte ruim een miljoen mensen, ook door de bijzondere naam die het had. We hadden daar 24 flesjes van ingekocht maar enorm veel meer van verkocht. We zorgen ervoor dat er steeds weer nieuwe en bijzondere likeurtjes bij komen, en natuurlijk zijn de shotjes tegenwoordig heel erg populair, ook daarin bieden wij grote keuze.”

Wijnproeverijen

Met de webshop erbij hebben Arthur en Corina hun handen vol. Maar toch stoppen zij veel tijd in de klantcontacten. “Wij zijn geen flessenschuivers. We willen graag alles uitleggen en goed advies geven. Daarom zijn we ook gestart met wijnproeverijen. We doen er een in het voor- en een in het najaar, hier op het Makadocentrum. We hebben dan zo’n 80 tot 90 wijnen open staan, zorgen voor wat lekkere hapjes en muziek. We maken er gewoon een gezellig middag van. Op 15 mei kunnen we hier, na corona, eindelijk weer mee starten, en dan maken we er gelijk de jubileumproeverij van. Mensen kunnen zich daar bij ons voor aanmelden.”

Wij willen graag alles uitleggen en goed advies geven

Voor corona ging het bovendien elk jaar met de klanten in een bus richting IJmuiden voor het Whiskey en Rum festival waar zij rechtstreeks bij de grote importeurs konden proeven. Wanneer er iets lekkers voor ze bij zat stond dat de week erna klaar in de winkel van Arthur en Corine.  

Winkeliersvereniging

Het echtpaar koestert hun winkelcentrum en is er erg actief. Corina is voorzitter van de activiteitencommissie, Arthur van de winkeliersvereniging, net als zijn voorganger. “Daar ontkom je niet aan. Je hebt hier toch een beetje dat dorpse. En wij denken verder dan alleen de winkel.” Dat reikt ver. Bijvoorbeeld naar Kriti, met een masterclass waarbij een importeur een presentatie geeft. Ook zijn ze aanwezig bij Smaakmakend in Purmerend, doen mee aan de Purmerendse cadeaubon, en nu zelfs is hij bezig om een echte Purmerendse likeur op de markt te brengen.

“We proberen nu de weg van voor corona weer lekker op te pakken en actief te blijven. Zeker nu we ons jubileum vieren.” Hij pakt er een flesje bier bij met het etiket van Arthur &CO. “We hebben zelfs ons eigen jubileumbiertje dat we vanaf 1 juni gaan verkopen met een leuke kortingsactie erbij.” 

Metamorfose Wheermolen

En het zit weer mee. De wijk Wheermolen ondergaat een metamorfose, iets dat ze op het Makadocentrum zeker merken. “We hebben sowieso veel vaste klanten omdat we in het wijkwinkelcentrum zitten, je hebt een wijkfunctie. En we zien de groei door de veranderingen in de wijk; veel nieuwe woningen, een ander publiek, wat ook weer veel nieuwe klanten oplevert. We hebben dus alle vertrouwen in de toekomst”, besluit Arthur.